Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τρέμουν την "συγκρότηση μετώπου"

thumb
Σε βαθύ στενωπό έχει μπει η κυβέρνηση και η ανησυχία για τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου που μπορεί να προκαλέσει κοινω­νική ανατροπή με απροσδιόριστη έκβαση προ­βληματίζει έντονα.
Η σκληρή στάση των γιατρών, η οποία εκτιμά­ται ότι στηρίζεται από την αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, που εκφράζουν επιφυλάξεις), συναντιέται με την άκαμπτη θέση των εργαζο­μένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους εκ­παιδευτικούς που είναι με τα «όπλα παρά πόδα», τους ιδιοκτήτες φορτηγών που επαναδραστηριοποιούνται για...
 καταλήψεις δρόμων, τους αγρότες που παραδοσιακά απεργούν τον Φεβρουάριο, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, που βλέ­πουν τις περικοπές από το ενιαίο μισθολόγιο να έρχονται πιο κοντά.
Στον χορό των δυσαρεστημένων ή και διωκο­μένων προστίθενται και μια σειρά επαγγελμα­τιών οι οποίοι θίγονται από την απελευθέρωση που μαζικά επιδιώκει η κυβέρνηση.
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν το άγχος τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται, θε­ωρώντας ότι η κοινωνική ειρήνη κρέμεται από μία κλωστή και ότι όλα μπορούν να συμβούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Αυτό άλλωστε θεωρείται και το πιο δύσκολο διάστημα της παρούσας διακυβέρνησης, αφού η εκτίμηση είναι ότι η κοινωνική πίεση έχει όρια.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η σπουδή του Παπανδρέου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα σύμφωνο σταθερότητας δεν είναι τυχαία.
Ποιοτικά ευρήματα σε συνεχείς δημοσκοπή­σεις δείχνουν έντονη κοινωνική δυσφορία, από­γνωση και απελπισία σε μεγάλα κοινωνικά στρώ­ματα.
Ο θυμός έχει δώσει πια τη θέση του σε πιο έντονα συναισθήματα και όσο οικογένειες ολό­κληρες βγαίνουν στο περιθώριο τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός γενικού ξεσηκωμού.
Γι’ αυτό και επιθυμεί μέχρι τις 25 Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις ώστε να αποσυμπιεστεί λίγο η κατάσταση κυρίως στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με φτηνότερο χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Το άγχος του ο Γιώργος Παπανδρέου το εξέ­φρασε και δημόσια μπροστά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας από την Ευρώπη να… τελειώνει γρήγορα.
Η προσμονή αυτή, σύμφωνα με τους κυβερ­νητικούς, ήταν και ο λόγος που ο Παπανδρέου στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δεν πήρε καν τον λόγο για να διατυπώσει επιφυλάξεις επί του γαλλογερμανικού σχεδίου, αφήνοντας άλλους (Βέλγους, Ιταλούς, Ισπανούς, Αυστριακούς) να βγάλουν τα… κάστανα από τη φωτιά. «Δεν μπορεί από τη μια να επιθυμεί μια συγκροτημένη ευρω­παϊκή πολιτική που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές και θα επιμηκύνει την αποπλη­ρωμή των δανείων σε βάθος χρόνου και με μικρό­τερα επιτόκια και από την άλλη να μπλοκάρει τις διαδικασίες», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, απαντώντας στο ισχυρό σφυροκόπημα της αντι­πολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα και δεν διαπραγματεύεται σε τίποτα.
Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο πρωθυ­πουργός γνωρίζει πως οι μαξιμαλιστικές θέσεις Γάλλων και Γερμανών θα «προσαρμοστούν» στις αιτιάσεις των άλλων χωρών και η συνταγματική θέσπιση των ελλειμμάτων θα γίνει ευρωπαϊκός κανονισμός, που μπορεί να περάσει από τις χώ­ρες με νόμο, ενώ οι αυστηρές προβλέψεις θα ελαστικοποιηθούν προκειμένου να δοθεί η ψευ­δαίσθηση της άμβλυνσης της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει το σχέδιο.
Ήδη στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο συζητή­θηκαν οι πρώτες σκέψεις του υπουργείου Οικο­νομικών, με κατευθύνσεις από την τρόικα για το σχέδιο των μέτρων που θα εφαρμοστούν την πε­ρίοδο 2012 - 2015.
Κι επειδή το σχέδιο αυτό ξεπερνά κατά πολύ την παρούσα κυβερνητική θητεία, που υπό ομα­λές συνθήκες λήγει το φθινόπωρο του 2013, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρξει ένα επίπεδο συναίνεσης, τουλάχιστον με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ, για το σχέδιο αυτό.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι μια τέ­τοια διαδικασία δεν μπορεί να γίνει δημόσια και με τυμπανοκρουσίες, ούτε και η Ν.Δ. μπορεί να εγκαταλείψει την αντιπολιτευτική της τακτική.
Γι’ αυτό και θεωρούν ότι δεν πρόκειται να ακο­λουθηθεί μια θεσμική διαδικασία επίκλησης συναίνεσης, αλλά υπόγειες συνεννοήσεις που θα δημιουργούν συνθήκες άτυπης συμφωνίας, ώστε η Ν.Δ. να γνωρίζει ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί και τι ενδεχόμενα θα διαχειριστεί αν κερ­δίσει τις εκλογές.
Η ρητορική Πάγκαλου κατά της συνταγματικής ρύθμισης για τα ελλείμματα αλλά και η κάθετη διαφωνία Σαμαρά στην προοπτική αυτή διευκο­λύνουν την κυβέρνηση, όταν έρθει η στιγμή, να στείλει το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δύσκολα μπο­ρεί να ψηφιστεί.
«Ο Παπανδρέου στην παρούσα φάση θα ήθε­λε ένα μέτωπο τέτοιο, που θα δημιουργεί συνθή­κες ανασφάλειας στην ευρωπαϊκή ηγεσία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ώστε τελικά να περάσει κάτω από τον σημερινό υψηλό πήχυ της Μέρκελ», επισημαίνει έμπειρο κυβερνητικό στέλε­χος που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του πρωθυπουργού και κυρίως τη σιωπή του γύρω από το ζήτημα του γαλλογερμανικού σχεδίου.
Το σενάριο που επεξεργάζεται αυτές τις μέρες το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στις απεργι­ακές διεκδικήσεις και να επιχειρήσει να διαλύ­σει τη διαφαινόμενη συγκρότηση ενός μετώπου πολλών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
Με το βασικό επιχείρημα ότι όσοι αντιδρούν πε­ριφρουρούν συντεχνιακές κατακτήσεις που απο­βαίνουν σε βάρος των πολλών, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα περάσουν αυτό το κρίσιμο στάδιο της κοινωνικής πίεσης και θα φτάσουν στις αρχές Απριλίου. Ε
κεί, σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του πρωθυπουργού, και με δεδομένο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμφώ­νου σταθερότητας που θα διασφαλίζει καλύτε­ρους όρους για το ελληνικό χρέος, η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικοί, θα είναι έτοι­μη να ανακοινώσει δράσεις υπέρ των χαμηλόμι­σθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. 
Οι κατευθύν­σεις που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι τα μέ­τρα να μην είναι οριζόντια, αλλά να στοχεύουν σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Μεγαλύτερος στόχος είναι να ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση της ανεργίας, κυρίως με στήριξη των επιχειρήσε­ων, μέσω τραπεζικού δανεισμού, ώστε να κρατή­σουν τους εργαζομένους. 
Ήδη το υπουργείο Εργα­σίας τρέχει ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση 400 χιλιάδων θέσεων εργασίας, το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση. 
Η διαδικασία επιλογής των επιχει­ρήσεων γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και απόλυ­τα αντικειμενικά κριτήρια. Κλείνοντας να σημειώ­σουμε ότι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις και την κυβερνη­τική προοπτική, επισημαίνει ότι το κλίμα είναι πολύ βαρύ, «αν δεν το αλλάξουμε μέχρι τον Οκτώβριο ενδεχομένως να έχουμε πολιτική ανατροπή, αλλά ακόμα έχουμε τα περιθώρια για μια μεγάλη προ­σπάθεια αναστροφής του κλίματος την άνοιξη».
Ελληνικό με… κόκκους Κατάρ
Συνάντηση με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο είχε χτες ο πρωθυπουρ­γός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισπανός κατέθεσε την πρότασή του για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με τις προδιαγραφές που είχε δώσει η κυβέρνηση, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρα­τείας Χάρη Παμπούκη και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. 
Οι πλη­ροφορίες επιμένουν ότι στην «αξιοποίη­ση» του Ελληνικού θα πρωταγωνιστούν κεφάλαια από το Κατάρ, ενώ στο σχέδιο περιλαμβάνεται και κυβερνείο με τη δη­μιουργία σε χώρο του Ελληνικού κτιρίου που θα στεγάζει όλα τα υπουργεία…
«Έχω λαϊκή εντολή»
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στάθηκε στο απεργια­κό μέτωπο αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα στις αντιδρά­σεις», αλλά σημείωσε ότι «το στραβό όπου υπάρχει θα αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες, δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς». 
Το σχόλιο, έμμεσο, αφο­ρούσε και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, παρότι δεί­χνουν έντονη απαισιοδοξία, σύμφωνα με τους συνερ­γάτες του πρωθυπουργού, δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. 
Ο Παπανδρέου σημείωσε ακόμα ότι «όλοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, θέλουν να αλλάξει η χώρα, τιμούμε κάθε διεκδίκηση, αλλά πρέπει να τιμή­σουμε και τις υποχρεώσεις μας», προσθέτοντας ότι «η νομιμοποίηση των πολιτών είναι η δύναμή μας». 
Απα­ντώντας έτσι σε δηλώσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί. 
Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους αμφισβητούν την προαναφερθείσα «νομιμοποί­ηση των πολιτών» επικαλούμενος την «απάντηση που δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ενώ υπογράμ­μισε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: