Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Συναγερμός για την έξαρση της γρίπης

- Αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου
- Καθημερινά τρεις έως πέντε ασθενείς χάνουν τη ζωή τους
- Σε επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για να βάλουν φρένο στη ραγδαία εξάπλωση της γρίπης. 
Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται κατακόρυφα. Κάθε μέρα τρεις έως πέντε ασθενείς χάνουν τη μάχη με τον θάνατο από επιπλοκές της νόσου και δεκάδες άλλοι νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή την ... περίοδο νοσηλεύονται σε ΜΕΘ περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας γρίπης πέρυσι.

Χθες, άλλοι τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 45. Ανάμεσά τους ένας άνδρας 53 ετών, ο οποίος κατέληξε έπειτα από πνευμονία και δύσπνοια, και άλλοι τρεις 57, 76 και 83 ετών. Μέχρι χθες αργά το βράδυ νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 104 ασθενείς (οι 19 εισήχθησαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο), εκ των οποίων δύο νεογνά και δύο παιδιά δυόμισι και 15 ετών. Αλλα δύο παιδιά πέντε και 16 ετών, που επίσης νοσηλεύονταν στην Εντατική, πήραν εξιτήριο. Σε ΜΕΘ είχαν νοσηλευθεί συνολικά μέχρι χθες 193 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οκτώ στους δέκα ασθενείς, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ εξαιτίας της γρίπης, είναι κάτω των 65 ετών. Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή του κόσμου, ιδίως για τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς την περίοδο αυτή η δραστηριότητα της γρίπης θα είναι αυξημένη.

«Η γρίπη είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της.Το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 έχει την ικανότητα να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές της νόσου ακόμη και σε άτομα νεαρής ηλικίας. Γι΄ αυτό βλέπουμε νέους ανθρώπους,χωρίς άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, να νοσηλεύονται στην Εντατική» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ. Τσιόδρας. Οι συμβουλές που δίνει για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου είναι πέντε:

Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών, όχι τρίψιμο των ματιών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα).

Αποφυγή του συγχρωτισμού. Συχνός αερισμός του σπιτιού ή των χώρων εργασίας.

Χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων. Εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της νόσου. Εχουμε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι που νοσηλεύονται στην Εντατική δεν είχαν κάνει χρήση αντι-ιικών φαρμάκων, ούτε είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης» σημειώνει ο κ. Τσιόδρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Α. Κωνσταντόπουλος , καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης. «Δεν είναι αργά» τονίζει. Σημειώνει, πάντως, ότι «στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί διότι τον περισσότερο χρόνο ο καιρός είναι καλός και δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε διαρκώς σε κλειστούς χώρους».


Πηγή:
Το Βήμα

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ο ιός της γρίπης σκοτώνει και τις υγιείς ομάδες

Σε πλήρη έξαρση είναι η νέα γρίπη στη χώρας όμως και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε με τις υγειονομικές αρχές να συνιστούν ψυχραιμία αλλά παράλληλα και εμβολιασμό τουλάχιστον για όλους όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μόνο μέσα σε ένα 24ωρο, μπήκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 18 ακόμα άνθρωποι ενώ έχασαν την ζωή τους άλλοι πέντε. Μάλιστα μόλις χθες πέθαναν ακόμα τέσσερις ασθενείς ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας σε 45. 104 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μεταξύ αυτών και τρία παιδιά ηλικίας 2,5 ετών 5,5 και 15 ετών.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος” ένα ποσοστό 38 με 40% των ασθενών που έχασαν την ζωή τους δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα δηλαδή δεν ανήκε στις ευπαθείς ομάδες ή είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Σε ότι αφορά των εμβολιασμό οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πέρσι τον χειμώνα που ζήσαμε την πανδημία εμβολιάστηκαν στη χώρα μας μόλις 380.000 άνθρωποι ενώ από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 50.000

Οι γιατροί πάντως θεωρούν ότι βρισκόμαστε στην “καρδιά” της έξαρσης και ότι η κατάσταση δεν θα εκτονωθεί πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους γιατρού οι ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι:


*
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
*
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
*
Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες.:
*
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
*
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
*
Ανοσοκαταστολή
*
Μεταμόσχευση οργάνων
*
Δρεπανοκυτταρική και άλλες αναιμίες
*
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
*
Χρόνια νεφροπάθεια
*
Νευρομυϊκά νοσήματα