Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τουρκοκύπριοι εναντίον των Τούρκων

Το 1974 οι Τουρκοκύπριοι πίστεψαν ότι η άφιξη των τουρκικών στρατευμάτων θα τους καθιστούσε κυρίαρχους στο νησί. 
Δεν σκέφθηκαν όμως ότι τους ακολουθούσε το παρελθόν, γι’ αυτό και γρήγορα απογοητεύθηκαν. 
Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το 60% των Τουρκοκυπρίων έχει εγκαταλείψει Κύπρο.
Οι Τούρκοι - Κεμαλιστές και νεοοθωμανοί- στα υψηλά κλιμάκια γνωρίζουν ότι πρόκειται για εξισλαμισθέντες «Ρωμιούς», των οποίων η διαφορά από τους Τούρκους της Ανατολίας στον τρόπο σκέψης -αλλά και στην εμφάνιση-, είναι εμφανής. Δεν τους συγχώρησαν όμως, γι’ αυτό και δεν τους εμπιστεύονται, ότι στο δημοψήφισμα του 1950 ψήφισαν κι αυτοί υπέρ της Ένωσης του νησιού με την Ελλάδα. 
Επιπρόσθετα, πολύ...
καλύτερα ζούσαν όταν ήσαν «καταπιεσμένοι» από τους Έλληνες, παρά τώρα που τους «απελευθέρωσαν» οι Τούρκοι.
Ήδη, αυτό που σιγόκαιγε, βγαίνει στην επιφάνεια. Σ’ αυτό συντελούν δυο γεγονότα.  
Πρώτον, ότι το επίπεδο ζωής στα Κατεχόμενα βρίσκεται στο 17% περίπου αυτού της ελεύθερης Κύπρου. 
Και δεύτερον, οι Τούρκοι έποικοι -που έχουν πλέον την πλειοψηφία στα Κατεχόμενα- συμπεριφέρονται αλαζονικά και έθεσαν στο περιθώριο τους Τουρκοκυπρίους.
Προ 10 ημερών πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον της Τουρκίας, με πανό που έγραφαν «Άγκυρα, κάτω τα χέρια σου από πάνω μας» και παρόμοια. Κατά τον αρθρογράφο κ. Σενέρ Λεβέντ στην «Αφρίκα» -αριστερής απόκλισης- τα κίνητρα των διαμαρτυριών είναι οικονομικά αλλά και ιδεολογικά: καταγγέλλεται η πολιτική Έρογλου και εκεί που μάλλον δεν θα το ανέμενε κανείς: για τη στάση της στο θέμα της αθρόας ανέγερσης νέων τζαμιών, στο ζήτημα των εποίκων κτλ.
«Έχουμε τεράστιες στρατιωτικές περιοχές με συρματόπλεγμα, έγραψε. Έγινε καμιά διαμαρτυρία για να σωθεί αυτή η περιοχή από τα χέρια του στρατού; Στις περιουσίες των Ρωμιών γίνονται πλιάτσικο με πλαστά χαρτιά, τα χώματα της πατρίδας μας χαρίζονται στους κεφαλαιούχους της Τουρκίας… Πλέον έχουμε υποπέσει σε καθεστώς μειονότητας έναντι του πληθυσμού που μεταφέρθηκε στο νησί από την Τουρκία».
Και συνεχίζει: «Και υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι… Και φυσικά ο πρώτος από όλους, το Κυπριακό θέμα… Όλοι μας ξέρουμε πως η πολιτική θέληση που εκφράζεται στις διαπραγματεύσεις δεν είναι η δική μας… Είναι η θέληση της Τουρκίας… Εμείς ό,τι και αν λέμε, όλα μάταια. Η Τουρκία κάνει αυτό που θέλει. Τι είπε ο Ερντογάν; «Ούτε ένα γραμμάριο δεν δίνουμε από την Κύπρο». Ο άνθρωπος μιλά λες και η χώρα αυτή ήταν το χωράφι του πατέρα του, και εμείς δεν βγάζουμε κιχ… Και μόνο αυτό δεν θα άξιζε να ξεσηκωθούμε και να βγούμε στις πλατείες;»
Εξίσου τολμηρή είναι η απάντηση στον κ. Ερντογάν, του γ.γ. της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ (εφημ. «Χαβαντίς»). «Για ακόμα μια φορά θέσατε επί τάπητος τον πραγματικό σας σκοπό λέγοντας ότι δεν θα δώσετε ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο, ξεχνώντας όμως ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτής της γης είναι όλοι οι Κύπριοι. Με ποιο δικαίωμα κάνετε παζάρια με τη γη μας; Η Κύπρος δεν είναι περιουσία των πατεράδων σας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν υπάρχει κάποιος που θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη λόγω των πεπραγμένων που οδηγούν τους Τουρκοκύπριους στη μετανάστευση και στην αφομοίωση, αυτός είσαστε εσείς.»
Ο κ. Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό «εθνική υπόθεση»: 
«Θα μας βρει μπροστά της κάθε πρωτοβουλία εντός του ΤΔΒΚ που εξυπηρετεί τα σχέδια της Ελληνοκυπριακής πλευράς και όχι την υπόθεση της Κύπρου». Ο κ. Ερντογάν κατέληξε λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην υπόθεση της Κύπρου. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους αδελφούς της, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία σπέκουλα. Και μιλάω ξεκάθαρα, όποιος θέλει μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει».
Κατήγγειλε δε ότι «τα πανό στις διαδηλώσεις προκαλούν ζημία στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και διευκολύνουν τους Ελληνοκύπριους». Είναι νωρίς ακόμη για να θεωρήσουμε τα γεγονότα ως αυθόρμητα και αποτέλεσμα λαϊκής αγανάκτησης, ή εντάσσονται στο όλο σχέδιο αναταραχής της Ανατ. Μεσογείου, ώστε να επικρατήσει η «οικονομία του χάους»
Ο χρόνος θα δείξει.
Ο Μακεδών

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: