Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σε επικοινωνιακή «παγίδα» για το δημόσιο χρέος

Ο ΠPΩΘYΠOYPΓOΣ από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι υπάρχει συμφωνία για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που θα λάβει η χώρα μας από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμήκυνση που πιθανότατα θα συνοδευτεί και με μείωση του επιτοκίου.
ΣTO IΔIO μήκος κύματος κινείται σταθερά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπο να δηλώνει: «Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και θα τα ...καταφέρουμε».
ΣTO OIKONOMIKO φόρουμ του Νταβός το θέμα της αναδιάρθρωσης ή όχι του χρέους της Ελλάδας απεδείχθη το πιο δημοφιλές, ίατά της αναδιάρθρωσης, φαίνεται να επιβεβαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάσως και σε βαθμό υπερβολής. Το μπαράζ δηλώσεων, άλλων υπέρ και άλλων κατά βρίσκεται σε μια «επικοινωνιακή παγίδα» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το –υψηλό ομολογουμένως– δημόσιο χρέος.
ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ αναρμόδιοι (δυστυχώς, υπάρχουν και στο εξωτερικό τέτοιοι) κάνουν δηλώσεις για το χρέος της Ελλάδας, είτε διότι απλώς το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας είτε διότι πρέπει να εξυπηρετήσουν (κάποιοι μάλιστα, επ' αμοιβή) κερδοσκοπικά παιχνίδια.
ΔYΣTYXΩΣ H ελληνική οικονομία θα είναι «ευάλωτη» στα σενάρια και τη φημολογία, έως ότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήξουν και ανακοινώσουν τη συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. 
Iσως τότε οι αγορές… ανακαλύψουν ότι δημοσιονομικά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες μεγάλες οικονομίες εκτός της ευρωζώνης.
Εξπρές

Δεν υπάρχουν σχόλια: