Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Προς πλήρη απελευθέρωση τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2011

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 
Από την απελευθέρωση εξαιρούνται τα οικιακά τιμολόγια.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου σημαίνει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση τους κανόνες της προσφοράς, της ζήτησης και του ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ΟΤΑ κλπ.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν σε σχέση με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το σύστημα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων θα...
μετασχηματιστεί σταδιακά, ώστε να αντανακλά τις τιμές χονδρικής. Εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, για τις οποίες πρόσφατα καθιερώθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2011, καταργούνται τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές.
Πάντως, σε αυτήν την έκθεση, η Κομισιόν δεν επανέρχεται στο ζήτημα της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων στη ΔΕΗ, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση να ανατεθεί σε επιτροπή η διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων. Παράλληλα, παρατηρούνται καθυστερήσεις όσον αφορά στο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ.
Τι προβλέπει το «Μνημόνιο 4» για την αγορά ενέργειας
Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου για άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής. Επίσης, προβλέπεται ότι θα παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά, η διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων θα περάσει σε ανεξάρτητο φορέα, ενώ θα θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς. Έμφαση επίσης θα δοθεί και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: