Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΟΠ: 1999 - 2010, χορηγίες 25,2 εκατοµµυρίων ευρώ

Τετραπλασιάστηκαν τα κονδύλια που έπαιρνε το συνδικάτο από το 2005 και µετά επί κυβέρνησης Ν.Δ.
Κονδύλια που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο εισπράττει από το 2004 µέχρι και σήµερα από τη ΔΕΗ, το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, για«µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό», «ανάπτυξη σχέσεων εργαζοµένων και συµµετοχή τους σε οµοειδείς οργανώσεις», «ανάπτυξη κοινωνικών προγραµµάτων» και για «προγράµµατα κοινωνικού και αγροτικού τουρισµού».
Αυτά ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ από επίσηµο έγγραφο που διέρρευσε χθες στην... ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Euro2day”, και το οποίο είχε αποστείλει τον περασµένο Νοέµβριο η διοίκηση της ΔΕΗ προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη έπειτα από δικότης αίτηµα. Την παρέµβασή της είχε προκαλέσειο θόρυβος για το έντοκο δάνειο που ενεκρινε πέρυσι το διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ.
Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι από το 1999 ώς σήµερα το συνδικάτο έχει εισπράξει είτε µέσω θεσµοθετηµένων συλλογικών συµβάσεων εργασίας (1999 και 2001), είτεµε αποφάσεις τωνεκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ αθροιστικά 25,2 εκατ. ευρώ. Αλλά ενώ τα ετήσια κονδύλια που έπαιρνε µέχρι το 2004κυµαίνονταν στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ, από το 2005 και µετά, επί κυβερνήσεως ΝΔ, ταποσά αυτά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν κι εκτινάχθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ! Τι συνέβη; ΒοNUS Για τουσ ΟΛΥΜΠΙΑκουσ. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δηµήτρης Σιούφας αποφάσισε να δώσει εν είδει bonus, µια ειδική ανταµοιβή προς το συνδικάτο για την άψογη ανταπόκριση του προσωπικού τηςΔΕΗ στις αυξηµένες ανάγκες ηλεκτροδότησης τηςχώρας το 2004 κατά την περίοδο των Ολυµπιακών Αγώνων! Δόθηκε λοιπόν εντολή στη τότε διοίκηση της ΔΕΗ (Ι. Παλαιοκρασσάς) να εκχωρήσει από τακέρδη της επιχείρησης ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ για την κάλυψη των αναγκών της (δραστηριότητες σε θέµατα ΔΕΗ, µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό, κοινωνικά προγράµµατα, κ.λπ.).

το εξτρα αυτο ΚΟΝΔΥΛΙ όµως παρέµεινε στα έσοδα της ΓΕΝΟΠ και το 2006επί διοίκησηςΜανιατάκη (κι ας είχε περάσει µια διετία από το τέλος των Αγώνων). Σαν να µην έφτανε αυτό, τη χρονιά εκείνη τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς το συνδικάτο εκτοξεύθηκαν στα 4,7 εκατ.!

Την ίδια πολιτική προς τη ΓΕΝΟΠ ακολούθησε και ο Τάκης Αθανασόπουλος, διάδοχος του κ. Μανιατάκη, κι αςήταν η σχέση διοίκησης - συνδικάτουη χειρότερηπου είχε υπάρξει ποτέ στη ΔΕΗ. Θυµίζουµε ότι το Δ.Σ. της επιχείρησης είχε φτάσει νασυνεδριάζει κρυφά, σε ξενοδοχεία, γιανα µην εισέλθουν οι συνδικαλιστές στο γραφείο των συνεδριάσεων και διακοπεί το συµβούλιο, κάτι που είχε ήδη γίνει αρκετές φορές.

Το καινούργιοστοιχείο είναι πως από το 2007 τα κονδύλια που ει σπράττειη ΓΕΝΟΠ«σπάνε»στα δύο καισηµαντικόµέρος κατευθύνεται στον Οργανισµό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζοµένων (ΟΚΔΕ), πουιδρύθηκε απότη ΓΕΝΟΠ το 2006 για τηνκάλυψη δαπανών σχετικά µε κοινωνικά προγράµµατα (τουρισµού, κ.ά.).

Το 2007λοιπόν τοσυνδικάτοεισπράττει αθροιστικά 3,09 εκατ. (εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. πηγαίνουν στο ταµείο του νέου φορέα), 3,2 εκατ. το2008 (2,4 εκατ.το αντίστοιχο ποσό) και 3,26 εκατ. το 2009 (2,5 εκατ. ευρώ).

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ συνεδρίαζε κρυφά, για να µην εισέλθουν οι συνδικαλιστές

«Ποσά θεσμοθετημένα με συλλογικές συμβάσεις»

κύκλοι του υπουργείου περιβάλλοντος έλεγαν στα «Νεα» ότι η υπουργός αµέσως µόλις παρέλαβε τα στοιχεία τον Νοέµβριο τα έστειλε στον γενικό επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λέανδρο ρακιντζή, για να τα ελέγξει. Κατά τον Νίκο Φωτόπουλο, πάλι, οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ είναι χρήµατα που δίνονται θεσµοθετηµένα µέσα από τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας.

εκτιµά πως η επίθεση που δέχεται το συνδικάτο αποσκοπεί στο να το σπιλώσει και να το ρίξει κάτω, σε µια περίοδο που διακυβεύονται πολλά γύρω από το µέλλον της ∆ΕΗ. Σύµφωνα µε τον ίδιο δεν είναι τυχαίο που διέρρευσε τώρα το έγγραφο, σε µια στιγµή που η ΓΕΝΟΠ κατέλαβε το κτίριο της ∆ΕΗ αντιδρώντας στα σενάρια ιδιωτικοποίησής της που εξυφαίνονται και τα οποία έχουν τη σύµφωνη γνώµη των ιδιωτών ανταγωνιστών της.


ΕΙΣΕΠΡΆΞΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ 2010

Τι εισέπραξε αλήθεια πέρυσι η ΓΕΝΟΠ; 
το έγγραφο δείχνει ότι έλαβε από τη ∆ΕΗ επιχορήγηση 534.000 ευρώ ως “κάλυψη ετησίων δαπανών προϋπολογισµού ΓΕΝΟΠ” και ως “κάλυψη δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν σε θέµατα της ∆ΕΗ” (ηµερίδες, σεµινάρια, κλπ). 
Και επιπλέον 72.000 ευρώ µε την αιτιολογία “κάλυψη δαπανών για µετακινήσεις µελών της στο εξωτερικό”. το σύνολο είναι 606.478 ευρώ, στα οποία αν προσθέσουµε τα 2,49 εκατ. µε τα οποία ενισχύθηκε ο οργανισµός Κοινωνικών ∆ραστηριοτήτων, το άθροισµα είναι 3,1 εκατ. Και αν προσθέσουµε και το δάνειο των 500.000, έχουµε 3,6 εκατ. ευρώ. 
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: