Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ενώ η Ziraat Bank προκαλεί…Οι Τούρκοι μετανάστες επιστρέφουν στην πατρίδα

Μεγάλη κινητικότητα δημιούργησε το ρεπορτάζ που αποκλειστικά το «ΘΕΜΑ» παρουσίασε στη τελευταία του έκδοση αναφορικά με τα χαμηλότοκα – που κινούνται στα όρια της πρόκλησης για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα – δάνεια σε Έλληνες ορθόδοξους επιχειρηματίες και αγρότες, που η τουρκική τράπεζα ZIRAAT Bank παρέχει. 
Οι τελευταίοι, λόγω του κλεισίματος της στρόφιγγας του δανεισμού από τους εγχώριους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αναγκάζονται να προσφύγουν κατά εκατοντάδες στη βοήθεια της «άσπονδης» τουρκικής οικονομίας, αφού τα επιτόκια της τάξης του 3% κρίνονται ως ... ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.
Η ZIRAAT Bank πάντως, αντιλαμβανόμενη το εθνικό πρόβλημα που δημιούργησε, από σήμερα άλλαξε την στρατηγική της μιλώντας για λίγο υψηλότερα επιτόκια, αν και γνωστό είναι πως σε κατ’ ιδίαν επαφές με αγροτές και επιχειρηματίες της ανατολικής Θράκης δίνει γη και ύδωρ». Κι αυτό για να τους εγκλωβίσει και στην περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων να κατορθώσει να πάρει εθνικές γαίες και οικίες.

Πάντως ο τουρκικός οικονομικός επεκτατισμός δεν έχει μόνο αυτά τα νέα να μας φέρει. Με δηλώσεις του λίγο πριν το τέλος της χρονιάς του 2010 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πως στόχος του είναι το 2023, 100 χρόνια δηλαδή από την ίδρυση από τον Γαζή Κεμάλ Ατατούρκ της τουρκικής δημοκρατίας, η χώρα του να τοποθετηθεί στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή στους G10. Μάλιστα ο ίδιος στοχεύει το κατ’α κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων να αγγίζει τα 25.000 δολάρια.

Η Τουρκία «θέλγει» τους μετανάστες
Όμως η μεγάλη είδηση δεν είναι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι του Ερντογάν. 
Η πρώτη είδηση που σήμερα απασχολεί τα τουρκικά ΜΜΕ είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία επαναπατρισμός Τούρκων εργατών από τη Γερμανία στη μητέρα πατρίδα τους Τουρκία. 
Η άνθιση της οικονομίας της γείτονος φαίνεται να αλλάζει το κλίμα και μόνο το 2009 όπως η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε, 40.000 Γερμανοί – Τούρκοι επέστρεψαν στη γενέθλια χώρα τους. 
Η  Özlem Aydın μια  36χρονη γυναίκα από το Μόναχο λέει πως δούλευε ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία πριν πάει στην Τουρκία για διακοπές. «Μου έκαναν μια πολύ καλή πρόταση για δουλειά κι έτσι επέστρεψα» λέει. 
Ο 40χρονος Arda Sürel, τραπεζικός σύμβουλος είπε πως ήταν πολύ μικρός όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γερμανία. «Έφυγα από τη Γερμανία και πήγα στην Κωνσταντινούπολη όπου άνοιξα τη δική μου εταιρεία. Έφερα τα γερμανικά μου χαρακτηριστικά στη χώρα που ανήκω» λέει.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=98070
Ινφογνώμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: