Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Το δαχτυλίδι περνάει στον επόμενο…

Μετά το 1981, το ΠΑΣΟΚ εξελίχτηκε στο κατεξοχήν κυβερνητικό κόμμα της Ελλάδας.
Κόμμα εξουσίας, που ακόμη και όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση, έδινε την εικόνα της εν αναμονή «επόμενης κυβέρνησης».
Αυτός ακριβώς ο κυβερνητισμός του ΠΑΣΟΚ, το βοήθησε να επιβιώσει, με λιγότερους κλυδωνισμούς σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
Έτσι, για παράδειγμα, το 1996 η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έσφιξε τα συναισθήματά της, και στήριξε την επιλογή του Κώστα Σημίτη, καθώς εκείνος διασφάλιζε, περισσότερο από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ότι η εξουσία θα παρέμενε στην τότε ...
Χαριλάου Τρικούπη.
Στην ίδια λογική της πολιτικής επιβίωσης, το 2004 το ΠΑΣΟΚ πέρασε από τα χέρια του Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, με την προοπτική να ριχθεί η ζαριά της τελευταίας στιγμής, μήπως και φρεναριστεί η πορεία της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή προς την εξουσία.
Το στοίχημα τότε δεν κερδήθηκε, ίσως επειδή, όπως είχε υποστηρίξει και ο αδελφός του σημερινού Πρωθυπουργού, Νίκος, το δαχτυλίδι που έδωσε ο Κώστας Σημίτης στον πρωτότοκο γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ήταν θαμπό.
Τελικά, και μετά το καρδιοχτύπι της… παρολίγον απώλειας του κομματικού φέουδου, το 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 2009, και πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ως οικοδεσπότης.
Σήμερα, μετά από 15 μήνες στην εξουσία, ο Γιώργος Παπανδρέου μοιάζει με τον «μεγάλο αναχωρητή». Εκείνον δηλαδή που δυσκολεύεται να βρει την ισορροπία του μέλλοντος, χαμένος κάπου μεταξύ των λεκτικών ακροτήτων του Θεόδωρου Πάγκαλου, των φιλοδοξιών του Ευάγγελου Βενιζέλου, και της τσαλακωμένης αξιοπρέπειας του «βαθέως ΠΑΣΟΚ», το οποίο εκφράζουν οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ που… δημιούργησαν τη «μαύρη τρύπα» στην οικονομία.
Οι φήμες για τη μετακίνησή του σε κάποιο σημαντικό πόστο στη διεθνή σκακιέρα, κοντεύουν να… πέσουν σαν ώριμο φρούτο, τόσο καιρό που ακούγονται. Οι φήμες για πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως την άνοιξη, διαφορετικά σίγουρα το φθινόπωρο, επίσης περισσεύουν.
Πλέον, η φήμη που αρχίζει να διαπερνά το «όλο ΠΑΣΟΚ», αφορά σε εκείνο το θαμπό δαχτυλίδι.
Και την κομματική νομοτέλεια, που το θέλει… να περνάει στον επόμενο.
Ώστε, όπως το 1996, η «αλλαγή στον αέρα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να ανακατέψει την τράπουλα σε ικανό βαθμό, και να αποτρέψει την  απώλεια της εξουσίας.
NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: