Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζεται το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων

Ο Ιανουάριος δεν μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι μετοχές του ΧΑ ξεπουλιούνται από τους διεθνείς επενδυτές, με αποτέλεσμα να καταγράψουν πολυετή αρνητικά ρεκόρ και τα δύο.
Την Τετάρτη τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων απογειώθηκαν πάνω από το 12,6% και αυτά των 7 ετών πάνω από το 13,7% – και τα δύο σε νέα πολυετή υψηλά – ενώ η ίδια τάση συνεχίζεται και την Πέμπτη με την καταγραφή νέων αρνητικών ρεκόρ. Επιπλέον τα επιτόκια των 3ετών ομολόγων κινούνται προς το 15% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο....

Συνεχίζεται η επίθεση στις Ε4 χώρες


Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να ξεπουλιούνται και τα επιτόκια τους να κατακτούν νέα πολυετή υψηλά, μα η επίθεση δεν σταματά στην Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται τόσο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία όσο και την Ισπανία, με τα ομόλογά τους να καταγράφουν νέα πτώση την Πέμπτη και τα CDS τους να ενισχύονται.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας καταγράφει άνοδο της τάξης του 3,69% και πλησιάζει το πολυετές ρεκόρ του στο 7,00%, ωθώντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά προς το μηχανισμό στήριξης, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας βρίσκεται πάνω από το 9,00%. Σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά σε ανοδική τάση και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας, το οποίο οδεύει προς το 5,4%.


Πορτογαλία: απογείωση του κόστους


Στην πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων στο 2010 η Πορτογαλία δοκίμασε τη ζήτηση της αγοράς για το χρέος της πουλώντας τίτλους εξαμήνου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν επιτυχημένο ως προς τη ζήτηση, που ξεπέρασε κατά 2,4 φορές την προσφορά αλλά δραματικό ως προς το επιτόκιο που ζήτησαν και έλαβαν οι δανειστές, το οποίο έφτασε στο 3,686%.

Πριν από 12 μήνες το αντίστοιχο κόστος δανεισμού για την Πορτογαλία ήταν 0,592%... Το επιτόκιο αυξήθηκε εντυπωσιακά και από την τελευταία δημοπρασία που έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο, όταν κυμάνθηκε στο 2,045%.

Η Πορτογαλία πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2011 και αυξάνει τους φόρους ενώ μειώνει τους μισθούς προσπαθώντας να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα της.


«Σε αξιοθρήνητη κατάσταση η γαλλική οικονομία»*


«Όχι καλύτερη από την Ελλάδα – σε αξιοθρήνητη κατάσταση η γαλλική οικονομία» είναι ο τίτλος ανάλυσης της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Ο Νικολά Σαρκοζί δηλώνει μεν υπέρμαχος της πολιτικής της σταθερότητας, αλλά τα γεγονότα και οι αριθμοί, αλλά και τα μέτρα που έλαβε στο παρελθόν και η εμπειρία λένε άλλα.

Η Γαλλία δεν έχει ατζέντα μεταρρυθμίσεων, παρά τις διακηρύξεις και τις ημιτελείς προσπάθειες Σαρκοζί. Ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ούτε η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του φόρου κληρονομιάς, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μπορούσε να κλείσει "τρύπα" δισεκατομμυρίων στα δημόσια ταμεία. Ο ΟΟΣΑ, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, συνιστά μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, συρρίκνωση του διοικητικού μηχανισμού και αύξηση της φορολογίας».

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε μεν την κατάταξη της Γαλλίας στο επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ, αλλά χαρακτήρισε ταυτόχρονα ανεπαρκή τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης Σαρκοζί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το 2013 στο 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας».

(*Πηγή: dw-world.de)
Από το analitis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: