Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Το έργο του Κώστα Καραμανλή ήταν πλούσιο, ανατρεπτικό και με προοπτική.

"Γιατί το έργο ενός πολιτικού μπορεί να μην είναι ορατό την ώρα που αυτό αναπτύσσεται και εξελλίσεται, αλλά σε βάθος χρόνου"  

 

Οι Έλληνες θέλουν τον Καραμανλή παρών


Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. 
Η ιστορία όμως αποτιμά, μυθοποιεί κι ενίοτε επανορθώνει στρεβλές αντιλήψεις. Αποκαθιστά εκείνους που αδίκησε. 
Κάποτε ήταν και πολιτικά πρόσωπα, τα οποία με νέα εντολή τους δίνει τη δυνατότητα να επανελθούν στη πρώτη γραμμή πολιτικής δράσης.
Την ιστορία δεν τηγράφουν μόνο οι ιστορικοί και οι μειοψηφίες. 
Την ιστορία τη γράφει, κυρίως η πλειοψηφία, ο ίδιος ο λαός, στο διάβα των χρόνων, μακριά από υποκειμενικές κι εν θερμώ κρίσεις. Από συναισθηματικές παρορμήσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις ή κομματικές σκοπιμότητες...
Η ιστορία δηλαδή το αλάθητο λαικό αίσθημα, αποκατέστησε τον Σωκράτη, τον Αλκιβιάδη, τον Κολοκοτρώνη, τον Βενιζέλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους κατέταξε στο πάνθεον των μεγάλων του έθνους μας. Τους έδωσε τη πραγματική ιστορική διάσταση και τους κατέταξε στις εμβληματικές μορφές.
Αυτό το λαικό αίσθημα θα κρίνει κι έχει, ήδη αρχίσει να κρίνει και τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Με τα λάθη και τις οποίες παραλείψεις του αλλά και το έργο του.  
Γιατί το έργο ενός πολιτικού μπορεί να μην είναι ορατό την ώρα που αυτό αναπτύσσεται και εξελλίσεται, αλλά σε βάθος χρόνου.  
Και τότε να έρθει η δικαιώση.
Το έργο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή ήταν πλούσιο, ανατρεπτικό και με προοπτική. Άλλαξε συσχετισμούς κι άνοιξε νέους δρόμους, νέες λεωφόρους για τη χώρα. Έκανε ρήξεις κι έθεσε τα θεμέλια για μια άλλη Ελλάδα. Ίσως τον πρόδωσαν οι συνεργάτες του που δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ίσως να μην αντιλήφθηκαν τον βηματισμό του.
Ο λαός όμως δεν ξεχνά κι αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Κι ο τρόπος με τον οποίον τον υποδέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά την τελέτη των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι ενδεικτικός.
Ο Καραμανλής είναι παρών στη πολιτική ζωή του τόπου. Μένει σιωπηλός και παρακολουθεί, οι πολίτες τον νοσταλγούν. Πιστός στο δωρικό πνεύμα του Καραμανλισμού, πράττει αυτό που η συνείδηση του τον επιτάσσει. Στηρίζει τη νέα ηγεσία της παράταξης και τον Αντ. Σαμαρά. Κι είναι έτοιμος να υπεραμυνθεί για αυτά. Είναι ο θεματοφύλακας από παρεκλλίσεις που ξεφεύγουν από αυτό το πνεύμα, τις αρχές και τις αξίες του καραμανλισμού. Αλλά είναι κι ανεξίκακκος, απέναντι ακόμη και σε αυτούς που τον πλήγωσαν αλλά πιότερο σοφός από ποτέ.
Οι Θεσσαλονικείς με την παρουσία και τον εκδηλωτικό τρόπο που τον αγκάλιασαν, για μια ακόμη φορά έστειλαν ένα σαφές όσο και καθαρό μήνυμα. 
Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει παρών, οι πολίτες τον θέλουν παρόντα, συνεχίζουν να τον αγαπούν και να στηρίζουν το μέλλον της χώρας σε αυτόν. 
Όσοι καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπαθούν για μικροκομματικές σκοπιμότητες να αμαυρώσουν τη πολιτική πορεία του θα βρουν το λαό απέναντι τους. 
Γιατί τα ψέμματα και οι δολιότητες έχουν κοντά και γυαλινά πόδια, όπως και στην περίπτωση του Βατοπεδίου ή της οικονομίας.
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΕΝΟΥ
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 19-01-2011 
Με Σύμμαχο Εσένα

Δεν υπάρχουν σχόλια: