Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια συνολική λύση..

Τα νέα από το μέτωπο συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά. 
Περισσότερο ενθαρρυντικά από κάθε άλλη φορά εδώ και πάνω από δώδεκα μήνες που ξεκίνησε η κρίση χρέους του Νότου της Ευρώπης, με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα.
Τους πρώτους μήνες αυτής της κρίσης, όταν οι αγορές ψηλαφούσαν για πρώτη φορά τις πιθανές συνέπειες του ντόμινο που θα μπορούσε να προκαλέσει η ελληνική χρεοκοπία, οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατακόρυφα (...για τη στήλη ποτέ δεν ξεπέρασαν το 30%...).
Πριν από ένα χρόνο, μόνο δια της ατόπου απαγωγής μπορούσε κάποιος να πιθανολογήσει πως στο τέλος θα επικρατούσε κάποια λύση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του ευρώ και της στήριξης της Ελλάδας...Τους μήνες που ακολούθησαν, τα σενάρια πως κινούμαστε εντός επιλογών αποφυγής της διάλυσης ενισχύθηκαν. Τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι η ηγεσία της ευρωζώνης ετοιμάζει κάποιο σχέδιο ριζικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους του νότου.
Ήδη, είναι γνωστό πως πληθαίνουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.  Τα σενάρια που κυκλοφορούν αφορούν σε σχέδιο μείωσης των επιτοκίων στα πακέτα βοήθειας, επιμήκυνσης της αποπληρωμής τους, αγορά ομολόγων από το ταμείο EFSF και έκδοση ευρωομολόγων για αναπτυξιακούς σκοπούς...
Με απλά λόγια, αν το μνημόνιο ήταν ένα σχέδιο τριετίας και ως εκ τούτου έμοιαζε αδιέξοδο, καθώς επί της ουσίας έμοιαζε με αναβολή της ημερομηνίας χρεοκοπίας, τώρα θα έχουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να προσαρμοστούμε...
Είναι νωρίς να πανηγυρισμούς ακόμη, αλλά ήδη αργά για αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες...
Κάποιοι φυσικά ένα μνημόνιο διαρκείας το θεωρούν συμφορά και υποτέλεια... Είναι φυσικό, γιατί ήταν οι βολεμένοι της μέχρι τώρα κατάστασης των πραγμάτων. Μια κατάσταση όμως που χρεοκόπησε και ως εκ τούτου θα ήταν μάταιη οποιαδήποτε προσδοκία διατήρησης των δικαίων ή αδίκων προνομίων της.
Τι σημαίνουν…
Για την Ελλάδα αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν πως για πρώτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε εξισώσεις εξόδου από την κρίση με θετικό αποτέλεσμα.
Όπερ, σε λίγο ενδέχεται να προκύψουν σενάρια βιώσιμης αντιμετώπισης του χρέους, δημιουργία και διατήρηση ομαλών συνθηκών για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της μεταπολίτευσης.
Μέχρι τώρα τα σενάρια της εξόδου από την κρίση στηρίζονταν περισσότερο στην εις άτοπο απαγωγή. Τουτέστιν, ελλείψει άλλης βιώσιμης εναλλακτικής διεξόδου οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα προκύψουν  λόγω της ανάγκης προσαρμογής στην πραγματικότητα.
Το δύσκολο εξάμηνο…
Οι εξελίξεις που φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί δεν σημαίνουν πως σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας τα πράγματα θ’ αρχίσουν να βελτιώνονται από την επόμενη εβδομάδα.
Οι επόμενοι μήνες θα συνεχίζουν να βαίνουν επιδεινούμενοι για την πραγματική οικονομία. Απλά τώρα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ελπίζουμε πως η ανάκαμψη θα ακολουθήσει και ενδεχομένως θα επιταχυνθεί.
Στις επόμενες εβδομάδες οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν να δημιουργούν χάος αλλά είναι το τίμημα των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας στα πλαίσια αλλαγής του οικονομικού μοντέλου που μας οδήγησε στη χρεοκοπία...
Η άποψη της στήλης παραμένει πως οι αλλαγές έπρεπε ευθύς εξ αρχής να έχουν ριζικό χαρακτήρα και να μοιάζουν με θεραπεία σοκ.
Θα είχαμε απτά αποτελέσματα ταχύτερα.
Κώστας Στούπας / Capital



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: