Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η μαγική λέξη «ΕΥΜΑΡΕΙΑ»

Τί είναι πιο σημαντικό για μία χώρα; 
Η δημοσιονομική της κατάσταση ή ο παραγωγικός δυναμισμός της;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πριν μία δεκαετία ακριβώς, ο Ιταλός οικονομικός σχολιαστής Αντρέ Κοστολάνι μού είχε διηγηθεί την ακόλουθη ιστορία: 
«Πριν από 200 περίπου χρόνια έγινε στο παλάτι μιας Γαλλίδας δούκισσας ένας έντονος διάλογος μεταξύ των καλεσμένων για το τί είναι σημαντικότερο σε μία όπερα, η μουσική ή τα λόγια. 
Ένας από τους καλεσμένους ήταν ποιητής και ένας άλλος μουσικός. ...

Η κυβέρνηση και η ΕΕ συνεργάστηκαν για να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό.

Ήξεραν τα πάντα! Απάτη το Μνημόνιο!

 
Έστησαν το παραμύθι με τη δήθεν απειλούμενη χρεοκοπία, προκειμένου να παραλύσουν τις αντιδράσεις του τρομοκρατημένου ελληνικού λαού, πετυχαίνοντας έτσι να τον μετατρέψουν σε «πειραματόζωο» πανευρωπαϊκής χρησιμότητας.
Τίναξε στον αέρα τη βάση όλης της πολιτικής του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η δημόσια ομολογία του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ότι οι ηγέτες της ΕΕ ήξεραν επί δεκαετίες τα πάντα για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν μιλούσαν και δεν πίεζαν να αλλάξει τίποτα, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επωφελούνταν τα μέγιστα από τις εξαγωγές τους στη χώρα μας!
Καταρρέει με την παραδοχή του Γιουνκέρ όλο το οικοδόμημα της πολιτικής απάτης, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου στήριξε το παραμύθι ότι δήθεν το καθεστώς υποτέλειας στην ΕΕ και στο ΔΝΤ που υπήγαγε την Ελλάδα μέσω του Μνημονίου υπήρξε απόρροια της ...

Διαβάστε που θα πάνε τα λεφτά του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ !

Η κατάρριψη της προπαγάνδας στην ερώτηση:
- Πως θα πληρώνατε μισθούς και συντάξεις χωρίς το  ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Η απόδειξη ότι υποθήκευσαν την χώρα για να εξασφαλίσουν τις αποπληρωμές των δανειστών και όχι για να πληρώσουν τους “μισθούς και τις συντάξεις”, όπως καθημερινά, εδώ και 6 μήνες, προπαγανδίζουν και αφοπλίζουν τους αφελείς, ακολουθεί:
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης και το πασίγνωστο σε όλους μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2010, η δανειοδότησή μας από την «τρόικα», ΕΕ- ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, απλά το μεταθέτει  επαυξημένο για τό σύντομο μέλλον, δηλαδή για την χρονική εκείνη στιγμή που θα κληθούμε να πληρώσουμε τα 110 δις €, επιβαρυμένα με τα τοκογλυφικά επιτόκια, σε σχέση με αυτά που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αφετέρου δε «επιδεινώνει» σημαντικά τις αιτίες που το προκάλεσαν, δηλ. τις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πολιτισμικές «δυσλειτουργίες» της χώρας μας.
Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι υποχρεώσεις σε ομόλογα έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη έως τα τέλη του 2013 καθώς και οι αντίστοιχες δόσεις από τόν «μηχανισμό στήριξης» :
Λήξη Ομολόγων από 01.05.2010 έως και 31.12.2013 και προγραμματισμός εκταμίευσης μηχανισμού στήριξης  (ποσά σε δισεκ. €)
Έτος Λήξεις ομολόγων Δάνεια ΕΕ, ΕΚΤ & ΔΝΤ



2010 15,80 38,00
2011 31,30 40,00
2012 31,70 24,00
2013 24,90 8,00



Σύνολο 103,70 110,00
Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών (προσχέδιο προϋπολογισμού)

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο δανεισμός της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης για την παραπάνω περίοδο, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αποπληρωμή των πιστωτών της – αφού λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 103,7 δις € και δανείζεται 110 δις € (τα 110 δις € του μηχανισμού στήριξης, είναι ουσιαστικά τα 103,7 δις € που χρωστάμε, συν τους τόκους τους).
Επομένως, όλα όσα ακούγονται ότι δήθεν το μνημόνιο υπεγράφη μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν οι πληρωμές των συντάξεων και των μισθών, είναι ...

Η Μέρκελ «ζεσταίνει» το σενάριο χρεοκοπίας!

Ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, οι αγορές «βλέπουν» θεσμικό μηχανισμό για «κούρεμα» πιστωτών 
– Στα ύψη (10,69%) η απόδοση των 10ετών ομολόγων, στις 800 μονάδες τα CDS με «άλμα» 125 μονάδων σε λίγες ημέρες 
– Τον Δεκέμβριο η ύστατη προσπάθεια για αλλαγή κλίματος σε συνεργασία με Στρος Καν
Τα σενάρια ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, στα οποία η Ελλάδα τοποθετείται σε πρωταγωνιστικό ρόλο, «ζεσταίνει» και πάλι η Γερμανία, δημιουργώντας συνθήκες… replay του ελληνικού δράματος στις αγορές. Παρά την επιμονή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, οι κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν καθαρά, ότι στο διεθνή «πόλεμο των νομισμάτων» που έχει αρχίσει, το Βερολίνο εκλαμβάνει τις περιφερειακές χώρες του ευρώ σαν «βαρίδια» και επιδιώκει να επισπεύσει τις «καθαρές λύσεις» αναδιάρθρωσης χρέους.
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός επιχειρούσε να μεταδώσει, κυρίως προς το εσωτερικό μέτωπο, αισιόδοξα μηνύματα για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στις αγορές διαμορφώνονταν συνθήκες… μακελειού, με τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από όλα τα «περιφερειακά» ομόλογα της Ευρωζώνης και το Χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση, με ιδιαίτερη πίεση στις ...

Δυναμικό come back από Μεϊμαράκη, πούνε οι …υπόλοιποι; (σχόλιο)

Μπορεί οι φήμες περί αποχώρησής του από την ενεργό πολιτική να δίνουν και να παίρνουν, εκείνος όμως δείχνει αποφασισμένος να ανταποδώσει στον Αντώνη Σαμαρά το δώρο που του έκανε τοποθετώντας τον στην θέση του προέδρου του Ινστιτούτου «Κ. Καραμανλής».
Ο λόγος φυσικά για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έκανε σήμερα δυναμικό τηλεοπτικό come back, καθώς εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο του ALTER
Ο Βαγγέλας, θυμίζοντας τον…

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κώστας Καραμανλής: «Θέμα χρόνου η δικαίωσή μου…»

Την εκτίμηση ότι το Βατοπαίδιο, τα ομόλογα και η SIEMENS θα γίνουν μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα πολύ σύντομα, διατύπωσε προ ημερών στους συνεργάτες του ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκτιμά ότι «εβδομάδα με την εβδομάδα, η σκευωρία που στήθηκε εναντίον του το καλοκαίρι του 2008 θα καταρρεύσει σύντομα, και μάλιστα επί τη βάσει αποδεικτικών στοιχείων».
Δύο χρόνια μετά, ο κ. Καραμανλής έχει πλέον πλήρη εικόνα για το ποιος συνδυασμός δυνάμεων, πολιτικών, επιχειρηματικών και άλλων, κινήθηκε εναντίον του εκείνη την περίοδο και με ποιο σκοπό. 
Ξέρει πολύ καλά ποιοι άλλοι, πλην των γνωστών, επισκέφθηκαν εκείνη την περίοδο το Άγιο Όρος, με ποιους συναντήθηκαν, σε ποιες συμφωνίες προχώρησαν και πώς ξεδιπλώθηκε το σχέδιο που τον οδήγησε να εγκλωβιστεί στη σκανδαλολογία
Αυτά είναι όμως μέρος της ιστορίας πλέον και θα αποκαλυφθούν μετά από αρκετά χρόνια με ντοκουμέντα, αποδείξεις και...

Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Μία Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα». Ολόκληρη η ομιλία σε video ( διάρκειας 01.42΄.02΄΄ ).

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του βιβλίου του, ο κ. Μαρκεζίνης τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας «πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» - τη χαρακτήρισε , -«πολυγαμική» «διότι έχει το άρωμα της ανηθικότητας που ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής».

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη νατοϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική που ασκεί παρά τις παραλλαγές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί μια τέτοια πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές που συντελέστηκαν στον κόσμο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. 
Αφού ανέφερε τη μεγάλη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπογράμμισε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, τονίζοντας την ανάγκη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επικρίνοντας όσους θεωρούν ότι η Ελλάδα από τη ...

Αποφάσισαν τη μόνιμη επιτήρηση

Το κάστρο (συνθήκη της Λισσαβώνας) έπεσε και η Ευρώπη μεταβάλλεται σε δημοσιονομικό Νταχάου, όπως από καιρό έχουμε προειδοποιήσει! 
Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, επετεύχθη συμφωνία για «περιορισμένες αλλαγές» της συνθήκης ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με ελλείμματα και χρέος

Το σχέδιο συμφωνίας είναι σαφές:
«Οι χώρες μέλη συμφώνησαν για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της και καλούν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δεσμευτεί για σχετικές διαβουλεύσεις (σ.σ.: με τις χώρες της Ε.Ε.) σχετικά με περιορισμένες αλλαγές της Συνθήκης για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».
Μάλιστα το σχέδιο βάζει και θέμα επείγοντος ως προς τις αλλαγές, αφού στο ...

Τα spreads "καίνε" τον πρωθυπουργό

Νέα σημάδια δυσπιστίας προκαλεί στις παγκόσμιες αγορές η εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το αν θα συνεχίσει κανονικά τις μεταρρυθμίσεις, ή αν θα στραφεί εκ νέου στις κάλπες.

Χρειάστηκαν 26 ημέρες για να μειωθούν τα Spread κατά 110 μονάδες, δεν χρειάστηκαν παρά 2 ημέρες για να αυξηθούν κατά 100 μονάδες.
Έτσι, τα Spread για άλλη μία ημέρα πήραν την Παρασκευή την ανιούσα και έφτασαν το μεσημέρι στις 839 μονάδες από τις 749,8 που ήταν νωρίς το πρωί.
Ανάλογη πορεία παρουσίασαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των πενταετών ομολόγων που ξεπέρασαν τις 806 μονάδες.
Την ίδια ώρα, βουτιά, που άγγιξε ακόμη και το 3%, κατέγραψε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω φημών περί αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους. 

Οι συνεντεύξεις που έφεραν τα πάνω - κάτω


Συνέντευξη σήμανε την αρχή του τέλους της γαλάζιας διακυβέρνησης, συνέντευξη σηματοδοτεί και την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο κ. Καραμανλής έχασε το παιχνίδι στη ΔΕΘ το 2008. 
Έκανε στρατηγικά σφάλματα τα οποία οδήγησαν στην εκλογική κατάρρευση της 4ης Οκτωβρίου του 2009.
Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν διδάχθηκε από τα λάθη του αντιπάλου του και επιχείρησε να τον μιμηθεί (σε λάθη στρατηγικής) στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας. 
Πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον πρωθυπουργό..
parapolitika.gr 
Σχόλιο: Η κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή άργησε 5,5 χρόνια, ενώ του Παπανδρέου  πριν καλά-καλά κλείσει ένας χρόνος στην εξουσία! 
Μάλιστα η συνέντευξη του τελευταίου ήταν ... στημένη αλλά ΥΕΝΕΔ, σαν του Νίκου Μαστοράκη δηλαδή...

"Το μέλλον βρίσκεται στις νέες εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Ομιλία του Αρίστου Δοξιάδη στη TEDxAcadem

Δείτε την ομιλία στο video που ακολουθεί: 


Lobbying στις Βρυξέλλες

Είναι δυνατόν νεπηρεαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και να πάρει αποφάσεις επιθυμητές από ομάδες πίεσης;  
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι, έως έναν βαθμό, θετική. 
Γι αυτό, στην βελγική πρωτεύουσα ή και εκτός αυτής δραστηριοποιούνται χιλιάδες λομπύστες, με σκοπό να αντλήσουν από την ΕΕ χρήμα και επιρροή. 
Οι λομπύστες δε αυτοί αντιπροσωπεύουν επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμους, κοινότητες, συνδικάτα, δημόσιους οργανισμούς, εθνικά υπουργεία και ποικίλα μη ευρωπαϊκά συμφέροντα.  
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι λομπύστες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου. Και όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι καλύπτουν όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με σκοπό να πετύχουν τις επιθυμητές από τις οργανώσεις τους νομοθετικές, οικονομικές και άλλες ρυθμίσεις.
Στα πλαίσια αυτά, πολύς λόγος γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το αποκαλούμενο «Μάνατζμεντ Δημοσίων Υποθέσεων» (EU Public Affairs Management), το οποίο, από ...

Μπορεί και 8 Περιφέρειες η Ν.Δ. ! Θα "τρίβουν τα μάτια" τους στο ΠαΣοΚ!

Οι μετρήσεις στη Ν.Δ.



Ο Σαμαράς διαβάζει μετρήσεις που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία από ΄κει που ήταν σίγουρη για τρεις μόλις περιφέρειες, μπορεί να βρεθεί στον πρώτο γύρο με πέντε και στον δεύτερο με οκτώ.
Το κλικ έχει γίνει, όπως έχουμε ξαναγράψει.
Το θέμα είναι πως θα το διαχειριστούν αυτό στη Ρηγίλλης αφού ναι μεν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μάχεται στην πρώτη γραμμή, με περιοδείες και ομιλίες, αλλά οι βουλευτές και ο κομματικός μηχανισμός ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι παίζεται. ...

Παπανδρέου: "Δεν είναι εις θέσιν να δημιουργήσει ελπίδα, που είναι απαραίτητη για έξοδο από την κρίση".

Εβδομήντα χρόνια πριν και σήμερα

Πριν από εβδομήντα χρόνια, η Ελλάς ήταν ακόμη μία χώρα βαθύτατα διαιρεμένη, καθώς εβίωνε με τρόπο οδυνηρό τις συνέπειες του εθνικού διχασμού.
Η Μεγάλη Ιδέα, που ήταν η κινητήρια δύναμη του έθνους, είχε καταρρεύσει το 1922 στις ακτές της Ιωνίας.
Ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες προσπαθούσαν να οικοδομήσουν το μέλλον τους στη νέα τους πατρίδα.  
Το πολιτικό σύστημα είχε πλήρως απαξιωθεί. 
Τη χώρα διοικούσε ένα...

Οι Γερμανοί ξανάρχονται με… ελεγχόμενη χρεοκοπία!

Στη φετινή επέτειο του ιστορικού «Όχι» του 1940, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως και οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης, υποχρεώθηκαν να πουν το μεγάλο «Ναι» στους Γερμανούς!  
Η Άνγκελα Μέρκελ, με σύμμαχο τον Νικολά Σαρκοζί, πέτυχε χθες ένα στόχο που τον περασμένο Μάιο φαινόταν πολύ μακρινός: να επιβάλλει στην Ευρώπη τους σκληρούς γερμανικούς όρους για τις μελλοντικές διασώσεις υπερχρεωμένων κρατών, που κωδικοποιούνται στην φράση «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Ουσιαστικά, η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών εξελίχθηκε σε θρίαμβο της ...

Μήπως συμφέρει το ΔΝΤ να μην αποπληρωθεί ποτέ το ελληνικό χρέος;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το κόστος της αποπληρωμής των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει μία ομάδα 109 δανειοληπτριών κρατών μεταξύ του 1980 και του 1986, έφτανε τα 326 δις δολάρια όταν το αρχικό χρέος ήταν της τάξης των 430 δις δολαρίων.  
Προσθέτοντας το κεφάλαιο που απέμενε να αποπληρωθεί, ύψους 322 δις δολαρίων, το συνολικό ποσό τόκων και κεφαλαίου ανέρχονταν στα 658 δις   
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των δανειοληπτριών κρατών να πληρώσουν τα χρέη τους, στο τέλος του 1986 κατέληξαν να χρωστούν  στους δανειστές τους 882 δις δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του κεφαλαίου που είχαν δανειστεί. 
Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου της ʽπυραμίδας χρέουςʼ που δημιουργήθηκε από τον ανατοκισμό των δανείων και ...

Αποκαλυπτικό έγγραφο ξεγυμνώνει τους "αδιάφθορους" της σημερινής κυβέρνησης!

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε αποκαλυπτικό έγγραφο της ευρωπαϊκής επιτροπής, που με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997-2003, για πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως οι «αδιάφθοροι» της σημερινής κυβέρνησης, που ήταν και τότε υπουργοί απέκρυψαν έξοδα 1,3 δις. για την περίοδο 2002-2004, που αφορούσαν τα νοσοκομεία.
«The issue of hospitals liabilities started to be discussed in 2005, when it became apparent that considerable amounts related to past expenditures of hospitals (1,3 bn Euro) for the years 2002 to 2004, had in fact never been recorded»

Oι ίδιοι «σωτήρες» απέκρυπταν, την περίοδο 1997-2003, την ...

Πότε θα ..."τελειώσει" ο Παπακωσταντίνου;

Βλέπουν τι έρχεται



Διϊστανται οι απόψεις για τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον βασικό του υπουργό τον Παπακωνσταντίνου.  
Άλλοι λένε πως θέλει να τον «φάει» και να του φορτώσει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και άλλοι πως σκοπεύει να τον κρατήσει μέχρι την ελεγχόμενη χρεοκοπία για να «εισπράξει» όλο το πολιτικό κόστος.  
Ο Παπαδήμος και ο Σκιόπα έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα αυτές τις εβδομάδες ακριβώς επειδή βλέπουν τι έρχεται.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Θα χορτάσουμε εκλογές και δημοκρατία

Μετά τη διακαναλική συνέντευξη Παπανδρέου –που ήταν βγαλμένη από τις χρυσές ημέρες της ΥΕΝΕΔ και του Νίκου Μαστοράκη- όλοι πια έχουν αντιληφθεί πως θα πάμε σε βουλευτικές εκλογές.  
Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν πολλές βουλευτικές εκλογές – θα βαρεθείτε να ψηφίζετε. 
Το ωραίο είναι πως δεν θα έχει καμία σημασία τι θα ψηφίζετε. 
Δεν θα αλλάζει απολύτως τίποτα. 
Αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας.
Το καλό με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πως κάνει την πτώχευση να μοιάζει με κάτι ευχάριστο και αισιόδοξο. 
Όλα μοιάζουν καλύτερα από τον Παπανδρέου – ακόμα και ο θάνατος.  ...

"Παραλυσία" με σφραγίδα Γιώργου και η "σιωπή Λοβέρδου"

Αυτό αποτελεί έργο Γιώργου.  

Από τη στιγμή που έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών, ο κρατικός μηχανισμός έχει στην κυριολεξία παραλύσει.

Από τους υπουργούς, μέχρι και τους υπηρεσιακούς προάγοντες, ουδείς δείχνει διάθεση εντατικοποίησης της δουλειάς του, περιμένοντας προφανώς να δει αν θα αποτελέσει ή όχι την πιο σύντομη κυβερνητική παρένθεση.
Κι όμως σε αυτή τη φάση ...

Ο Σαμαράς είπε στον πρόεδρο του ΕΛΚ οτι "επιδεινώνεται η ύφεση" !

Τις σοβαρές του αντιρρήσεις με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που επιδεινώνουν την ύφεση μάλλον, παρά περιορίζουν το έλλειμμα διατύπωσε ο Α. Σαμαράς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες και αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το σαφές μήνυμα είναι πως η ΝΔ έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, για την επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Άλλωστε το κόμμα μας ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με ένα μείγμα πολιτικής, που επιτυγχάνει λιγότερο από 50% αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση του ελλείμματος».
Αναφορικά με την...

H βαρβαρότητα της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (1941-1944)

H βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (1941-1944) έχει δικαίως γίνει συνώνυμη της ακραίας βαρβαρότητας.  
Υπολογίζεται ότι κόστισε 23.000  - 50.000 ζωές, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι πρόσφυγες καθώς ο πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε κατά ένα τέταρτο τουλάχιστον.  
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εμπειρία που άγγιξε τα όρια της ολοκληρωτικής εξόντωσης. Είναι σαφές ότι συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία κατέβαλε έναν τεράστιο φόρο αίματος.  
Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της ιστορίας της δεκαετίας του 1940, η ιστορία της έχει μελετηθεί μόνο αποσπασματικά. 
Παραδόξως, η βαρβαρότητα είναι ένα θέμα που αν και απαιτεί συστηματική και σε βάθος διερεύνηση, γενικά έλκει περιστασιακούς παρατηρητές σε άγρα εύκολων εντυπωσιασμών.
H συλλογική έκδοση που...

28η Οκτωβρίου 1940 / 28η Οκτωβρίου 2010

Δεν ξέρω τι θα μπορούσα να πω στο γιο μου για το νόημα του έπους του ’40
Δυσκολεύεται να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στο κορόιδο Μουσολίνι και το κορόιδο Μπερλουσκόνι, λέει ότι πάνω κάτω είναι τα ίδια.
Και ο κακός ο Χίτλερ; πόσο κακός ήταν; Αν ήταν κακός, γιατί τον μνημονεύουν, ακόμα, “Έλληνες πατριώτες”. 
“Πώς λέγεται αυτός που συμπαθεί τον εχθρό”, με ρωτάει;
Του μιλώ για τα μαρτυρικά χωριά των Ελλήνων: Δίστομο, Καλάβρυτα, Δομένικο, Καβαλλάρι, Λιδωρίκι, Σέρβια, Χορτιάτης, Δοξάτο κ.ά.  
Με κοιτάει και απορεί.
Ανήκει στη γενιά που οι απορίες μένουν απορίες, γιατί κανένας δεν έχει χρόνο να τις απαντήσει.
“ανήκει στη γενιά”,  που έχω του δημιούργησα και του κληροδότησα και τώρα του κουνώ το δάχτυλο όπως κάνουν όλοι οι ανεύθυνοι.

Η κόρη μου από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί πείναγαν οι Έλληνες στην κατοχή. 
Το θεωρεί υπερβολικό ότι, άκουσον-άκουσον, πέθαιναν από την πείνα.
Ανήκει στη γενιά που τρώει με delivery και εκστασιάζεται στον καναπέ βλέποντας άλλους να μαγειρεύουν...

Γιώργος Σεφέρης: πώς έζησε την 28η Οκτωβρίου 1940

O Γ. Σεφέρης, το 1940, υπηρετούσε στο υπουργείο εξωτερικών και υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας  ιστορικών γεγονότων. Οι εμπειρίες του απ΄ εκείνες τις ημέρες καταγράφονται στον γ΄τόμο των απομνημονευμάτων του. Δευτέρα 28. 
Κοιμήθηκα δύο το πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και μισή μια φωνή μέσα από το τηλέφωνο με ξύπνησε: « έχουμε πόλεμο ». 
Τίποτε άλλο, ο κόσμος είχε αλλάξει. 
Η αυγή, που λίγο αργότερα είδα να χαράζει πίσω από τον Υμηττό, ήταν άλλη αυγή: άγνωστη. Περιμένει ακόμη εκεί που την άφησα. Δεν ξέρω πόσο θα περιμένει, αλλά ξέρω πως θα φέρει το μεγάλο μεσημέρι. Ντύθηκα κι έφυγα αμέσως....

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η ιστορία της ιαχής «Αέρα»

Λίγες λέξεις της Νεοελληνικής γλώσσας κρύβουν τη μαγεία της ιαχής αέρα!  
Μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ελληνόπουλα που συγκινήθηκαν, δάκρυσαν, θαύμαζαν τον ηρωισμό των παλικαριών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940.  
Ο παλμός αυτής της συγκίνησης δονούσε στην ιαχή αέρα και σε ό,τι αυτή αντιπροσώπευε στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καμία λέξη δε συγκέντρωσε την ορμή και το δυναμισμό της νιότης, όσο η ιαχή αέρας.
Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πρωτοακούστηκε στο ...

Οι άταφοι νεκροί του Έπους του ΄40 περιμένουν ακόμη να δικαιωθούν.


Η Εποποιία του 1940 ήτο μία σύγχρονη Γιγαντομαχία και Τιτανομαχία σαν αυτές που αναφέρει η Ελληνική Αρχαιολογία. 
Ας σημειωθεί δε ότι  η Ελλάς είναι η μοναδική χώρα που   αντιμετώπισε τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.

Έπος θα πει Ιστορία και Ιστορία έγραψε ο Ένδοξος Ελληνικός Στρατός, στα Ελληνικά βουνά, της Ελληνικής Βορείου Ηπείρου.
 Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον του κοινού εχθρού θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά της ειρήνης ( δηλώσεις του Winston Churchil Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ) . 
Δυστυχώς όμως όλος αυτός ο ενθουσιασμός και οι δηλώσεις έμειναν μόνον ευχολόγια και αντί να μοιρασθούμε τα Αγαθά, μας μοίρασαν τον εμφύλιο πόλεμο....

Ελένη Ιωαννίδου: Με το πνεύμα της Λακεδαιμόνας

Ομολογώ πως, όταν διάβασα το ακόλουθο κείμενο, ανατρίχιασα. 
Ήρθαν στο μυαλό μου οι θρυλικές αρχαίες Σπαρτιάτισσες μάνες που, όταν έφευγαν τα παιδιά τους για το πολεμικό μέτωπο, τους παρέδιδαν την ασπίδα με την ρητή εντολή «ή ταν ή επί τας», δηλαδή, ή μ' αυτήν (εννοώντας να επιστρέψει κρατώντας την ως νικητής) ή πάνω σ' αυτήν (δηλαδή τιμημένος νεκρός, πάνω στην ασπίδα του, πεσών στην εκτέλεση του καθήκοντος).

Τον λόγο θα τον καταλάβετε, αφού διαβάσετε το τηλεγράφημα, που έστειλε η Ελένη Ιωαννίδου το 1941 στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, όταν σκοτώθηκε ένας απ' τους εννιά της γιους στο πολεμικό μέτωπο:

Βουλευτές σε "αναμένα κάρβουνα" και μετά την νέα δήλωση Παπανδρέου ...

... "Αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός"


Βαριές κατηγορίες κατά της ΝΔ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνομιλώντας, σήμερα το πρωί, με συνεργάτες του, ενώ επανέφερε παράλληλα και το θέμα των πρόωρων εκλογών, «αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός».
Ειδικότερα ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ζητάει, ουσιαστικά, να ...

Γκάλοπ: Τρίτο σε δημοφιλία το «κόμμα Βορίδη»


Όπως σας είχαμε αποκαλύψει πριν από δύο μέρες, χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική δημοσκόπηση, που μέτρησε το ενδεχόμενο της δημιουργίας αυτόνομου πολιτικού οργανισμού από τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκη Βορίδη.  

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το «κόμμα Βορίδη» βρίσκεται στην τρίτη θέση δημοφιλίας, κάτω από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα είχε καλύτερη τύχη, από το ...

Μετά την κρίση

Η διαπίστωση είναι απλή και αναπόφευκτη, είμαστε υπό κρίση. 
Κρίση στην οικονομία, κρίση στην πολιτική, κρίση στη χώρα, κρίση στην πόλη. 
Το βιώνουμε κάθε μέρα, στις δουλειές μας, στις οικογένειες μας, στις κουβέντες μας με τον περιπτερά, με τους φίλους μας, με τους συνεργάτες μας. 
Περπατώντας στη γειτονιά και βλέποντας τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά. 
Παρακολουθώντας μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να υποθηκεύει το μέλλον μας και ν’ αγνοεί την αναπτυξιακή πολιτική, να μην αποδέχεται ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, με το ίδιο πείσμα που ...

Απομακρυσμένο ή Παραμεθόριο Χωριό: "Δεν δικαιούσαι να έχεις μόρφωση" !

ι
Την διακαναλική την είδατε. Τα συμπεράσματα τα βγάλετε. Ότι είχε χαμηλή τηλεθέαση το ξέρετε. Ότι για άλλη μια φορά ψεύδεται το καταλαβαίνεται.
Και ενώ υποσχέθηκε, αναδιάρθρωση του μνημονίου, όπως το γνωστό, λεφτά υπάρχουν, να δώσει κάτι τις στους συνταξιούχους βγαίνει  ο αμφιλεγόμενος ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ και τι λέει ;  
Κόφτε τα όλα μην μείνει τίποτα να σωθούμε.  
Μόνο που σε αυτά που  λέει δεν περιλαμβάνει την επαγγελματική κλίκα του! 
Θα μου πεις  τι είναι αυτά που λες. Αιχμάλωτοι των  τραπεζών είμαστε  θα μίλαγε κατά των τραπεζών. Αν είναι δυνατόν! Έχεις δίκιο. 
Ας δούμε τι λέει και ο ΠΡΟΒΟ και θα σταθώ σε δύο περιπτώσεις που κάνουν μπαμ.
* Θεωρεί ο αμφιλεγόμενος  διοικητής ότι οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές είναι εκτός λογικής ! 
Ναι αυτό  λέει. Δηλαδή τα παιδιά που  οι γονείς  τους μένουν  σε απομακρυσμένα χωριά δεν πρέπει να μορθωθούν! 
Ενώ τα παιδιά των τραπεζιτών έχουν δικαίωμα ! Βλέπεις τα παιδιά των τραπεζιτών είναι οι εκλεκτοί ενός ανώτερου ΘΕΟΥ ενώ αυτών στα χωριά στον καιάδα!   
Μάλιστα για να σωθεί η χώρα, αν μένεις σε μακρινό χωριό να πεθάνεις , να μην διαβάζεις , να σου δίνω ότι θέλω και δεν με ενδιαφέρει για σένα. 
Δηλαδή κακώς ζεις. Γιατί ζεις; Ρώτησες τις τράπεζες; Ρώτησες;
* Και ως προς τους  συνταξιούχους
Τι τα θέλετε τα  ΚΑΠΗ; Τις εκδρομές; 
Δεν πάτε καλύτερα στα νεκροταφεία να πιάσετε σειρά  μπας και απαλλαγούμε από την παρουσία σας! 
Διότι   αφού σας φάγαμε τις εισφορές και δεν έχουμε λεφτά γιατί να σας δίνουμε συντάξεις, και  θέλετε και ΚΑΠΗ και εκδρομές 
Νίκος Δ. Καράς 

Σχόλιο: Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από την οροσειρά της Ροδόπης , του Παρθένου Δάσους της Ελατιάς Δράμας - του παραμεθόριου Δήμου Παρανεστίου, που έχει  20 διάσπαρτους οικισμούς στα Ελληνο Βουλγαρικά σύνορα!
Είναι από τους Παγκόσμιους αγώνες αντοχής που κάνει κάθε χρόνο ο Δήμος Παρανεστίου!
Ας τους μιμηθούν οι "παραμεθόριοι μαθητές" για τη καθημερινή μετάβαση τους στο σχολείο της περιοχής που απέχουν και 20 km από την κατοικία τους. 

Υ.Γ.: Όχι στους αγώνες δεν είναι χορηγός η Τ.τ.Ε. , τά έξοδα καλύπτονται μόνο από τοπικούς χορηγούς και τον Δήμο, για να προβάλουν την περιοχή τους! 
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.

Μνημόνιο και Αντιμνημόνιο

Γράφει ο καθηγητής Χρίστος Γουδής

Κάτω από το βάρος των περιστάσεων, αρχίζω με μία γενικώτερη αλλά επιβεβλημένη επισήμανση. 
Την όποια ανάλυσή μας δεν θα πρέπει να επισκιάζει η ψυχολογική άρνηση της πραγματικότητας, γιατί τότε θα βλέπουμε θολά τα πράγματα, και θολή και άκαρπη θα είναι η αντιμετώπισή τους.  
Επί της βαθύτερης ουσίας του προβλήματος, με όρους πραγματικής, και όχι εικονικής, πραγματικότητος, η λύση της ελλαδικής κρίσεως δεν περνά μέσα από το ψευδοδίλημμα: Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο. 
Για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ υπάρχει Μνημόνιο (με ότι αυτό συνεπάγεται), δεν υπάρχει Αντιμνημόνιο παρά μόνο ως καταφύγιο οργής και αγανάκτησης στον χώρο του φαντασιακού.
Αντιμνημόνιο στον χώρο του πραγματικού σημαίνει: ...

Αν παραμείνει ο …σημερινός Τζιμπούρ

Η αλήθεια είναι ότι επιθετικό σαν τον γαλλο-αλγερινό, Ρεφίκ Τζιμπούρ της ΑΕΚ δύσκολα βρίσκεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. 
Ο ιδιόρρυθμος φορ, που από την Οσερ το 1998, σε ηλικία 15 ετών, πέρασε κατά σειρά τις Λουβιερουάζ, και τον Ιούλιο 2005 κατέληξε στον Εθνικό Αστέρα θα μπορούσε να είχε διαγράψει πολύ σπουδαιότερη καριέρα.
Αλλά ο περίεργος χαρακτήρας του- δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής – τον έχουν κρατήσει αρκετά …

Telegraph: "Greece reignites Europe debt woes"


Europe's debt woes have returned to the fore after Greek premier George Papandreou threw open the door to fresh elections and vowed to liberate the nation from "slavery and surveillance".


Yields on 10-year Greek bonds jumped 31 basis points to 9.57pc and the euro tumbled 2 cents to $1.385 against the dollar as investors awoke to the risk of political upheaval in Greece, not helped by warnings from bond giant PIMCO that Athens will default within three years.
"We have not yet escaped the danger. I am sounding the alarm," said Mr Papandreou.

While he promised to stick to the EU-IMF austerity plan, he threatened to go to the country if upcoming local elections fail to give his socialist PASOK party a clear mandate. "There can no deadlock in democracy, the people have the power to decide," he said....

"Συνταγή - σοκ" για τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο

Ιδιαίτερη αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι προτάσεις που κατέθεσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος για τον δραστικό περιορισμό της δημόσιας σπατάλης στο Δημόσιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει «μαχαίρι» σε χιλιάδες νομικά πρόσωπα, ΤΕΙ ακόμη και στα ΚΑΠΗ, όπου προτείνει να κοπούν οι δωρεάν...

Ποια είναι τα στοιχεία του ελλείμματος που έχει η Eurostat;

legas_nikos.jpg«Πες μας.. τι τους έχεις στείλει»

Πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας αλλά η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σταθεί σε μια πολύ σοβαρή επισήμανση που έκανε πρόσφατα ο Νίκος Λέγκας στη Βουλή.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας ρώτησε τον Παπακωνσταντίνου τι είδους πρόβλεψη για το Έλλειμμα έχει στείλει στη Eurostat αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε.
«Πες μας ποιο είναι το ποσοστό που έστειλες εσύ στις Βρυξέλλες» τον ρώτησε και ο Παπακωνσταντίνου έκανε την ... πάπια.
Θα δείτε ότι την επομένη κιόλας της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, η Eurostat - όπως έχει ήδη πει - θα ανακοινώσει Έλλειμμα πολύ πάνω του 16% βασιζόμενη σε στοιχεία που της έχει δώσει ο Παπακωνσταντίνου και τότε θα εξαγγελθούν νέα, πολύ σκληρότερα από τα υφιστάμενα, μέτρα. 
Διαβάστε, σχετικά με το θέμα και εδώ!

Παγκόσμια εκστρατεία για τη Μακεδονία

afissa-el-smallΗ παγκόσμια εκστρατεία για τη Μακεδονία είναι η πρώτη σημαντική και συντονισμένη προσπάθεια, μακριά από πολιτικά και κομματικά συμφέροντα, για την ένωση του Ελληνισμού κάτω από έναν κοινό σκοπό: Την προάσπιση της ιστορίας μας και τη διαφύλαξη της εθνικής μας κληρονομιάς από ολοκληρωτικό ξεπούλημα.
Με περισσότερες από 5.500 υπογραφές μέχρι στιγμής, από ανθρώπους κάθε κοινωνικού και επαγγελματικού στρώματος, προσδοκούμε στην συμμετοχή και την υποστήριξη κάθε Έλληνα, από κάθε γωνιά της ...

Μίκης: «Αν κυβερνούσε ο Καραμανλής, οι προοδευτικές και άλλες δυνάμεις θα είχαν κάψει την Ελλάδα»

Επίθεση Μίκη Θεοδωράκη σε Παπανδρέου



Φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας στον κύκλο συζητήσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοχαράκη και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Π. Μαλούχος.
Μεταξύ άλλων ο διεθνής Έλληνας συνθέτης ανακοίνωσε απόψε την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση ενός κινήματος ανεξάρτητων πολιτών, εάν ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγήσει τη χώρα και σε εθνικές εκλογές.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου με τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξή του, εκβιάζει τον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσουμε τους δικούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογές είναι θάνατος για την Ελλάδα, είμαστε σε διάλυση, θα σταματήσουν τα πάντα» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ακόμη ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει πως «αν κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, οι προοδευτικές και άλλες δυνάμεις της χώρας θα είχαν κάψει την Ελλάδα».

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Επαιξε τα «ρέστα» του γιατί θέλει να βγει το συντομότερο δυνατό από το «παιχνίδι»


“Διακαναλική” απόδραση Γιώργου

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα είπε ο πρωθυπουργός και ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η πολιτική της κυβέρνησης αποδοκιμασθεί στις 7 Νοεμβρίου από το εκλογικό σώμα. 
Όλοι κατάλαβαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μετέτρεψε το προσωπικό του αδιέξοδο σε αδιέξοδο για τη Δημοκρατία και τη χώρα.
Εμμέσως πλην σαφώς επεσήμανε ότι, μόνο η δική του κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ξένου παράγοντα, φθάνοντας στο σημείο να πει ότι κάποια άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου.
Το διακύβευμα που έθεσε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές...

Ντόρα: "Απελπισμένος ο Παπανδρέου έβαλε τη Χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο"


Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, δήλωσε:
«Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, ήταν η νομοτελειακή κατάληξη μιας κυβέρνησης που με  κάθε ευκαιρία διακήρυττε ότι εφάρμοζε μια πολιτική που δεν τη πίστευε. Μια πολιτική που εξάντλησε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, χωρίς να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα και τα πιο καθοριστικά που απαιτούνται για να ανακάμψει η χώρα. Και χθες που αποφάσισε υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων να στηρίξει με διλήμματα την πολιτική του ήταν πολύ αργά.
Την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται έναν αποφασιστικό, υπεύθυνο και ψύχραιμο ηγέτη, οι πολίτες αντικρίσαμε ένα φοβισμένο και απελπισμένο άνθρωπο που από χθες έβαλε τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική ...

Παπανδρέου: «Μύλος» ή, «τρικυμία εν κρανίω»!

Βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις Περιφερειακές Εκλογές είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που καταψηφιστεί η κυβέρνηση θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές !
Ο Παπανδρέου είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι αγορές καραδοκούν για την ήττα της Ελλάδας, συνδέοντας ευθέως αυτή την ήττα με την ήττα του ΠΑΣΟΚ.
Δεν αναλογίσθηκε ότι οι ασάφειες, οι παλινωδίες, οι αυτοαναιρέσεις του, « μέσα» σε λίγα λεπτά της ώρας  στην ίδια συνέντευξη, οδήγησαν με ορμή τα σενάρια της χρεοκοπίας, τα οποία είχαν καταλαγιάσει το τελευταίο διάστημα!
Η αβεβαιότητα που «εξέπεμπε» η συνέντευξη από τις πρόωρες εκλογές, μέχρι τη διαπραγμάτευση νέου μνημονίου και την επιμήκυνση του χρέους, ήταν ότι το χειρότερο για την χώρα!  
Ένα ακόμη μεγάλο λάθος σου κ. Παπανδρέου!
Όσο για την κρίση;
Ο πρωθυπουργός  δεν ήταν που υποστήριζε πέρσι πως η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαινε μόνο… στο μυαλό του Καραμανλή;
Ε, χθες,  έλεγε και ξανάλεγε ότι η κρίση ξέσπασε πριν από τρία χρόνια και ήταν αυτό (μαζί, βέβαια, με τα καμώματα του πρώην πρωθυπουργού, όπως δε σταματούσε να προσθέτει) που μας οδήγησε εδώ που φτάσαμε…
«Μύλος»  ή, «τρικυμία εν κρανίω»!
Στάθης Σαραφόπουλος
Οικονομολόγος
πρ. Βουλευτής

Γιάννης Δημαράς: ΠΑΣΟΚ ήμουνα...!

«ΠΑΣΟΚ ήμουνα»

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Δημαράς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στον κύκλο διαλόγου που άνοιξε ο ραδιοφωνικός σταθμός μας με τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Λίγες ώρες μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο κ. Δημαράς επιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για (σ.σ εθνικές) εκλογές με ένα εκβιαστικό δίλημμα»
«Όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει στη Βουλή ότι πήραμε μέτρα σκληρά και άδικα εγώ δέχθηκα έναν πυροβολισμό. Να διορθώσει αυτά τα μέτρα» τόνισε.
Για το «παρών» στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του ...

Ξεκίνησε δημοσκόπηση που μετρά το "κόμμα Βορίδη"


Το θερμό επεισόδιο που είχαμε χθες ανάμεσα στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρη και τον βουλευτή του ίδιου κόμματος, Μάκη Βορίδη, στάθηκε αφορμή για την δρομολόγηση ραγδαίων εξελίξεων. 

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του parapolitika.gr, από το μεσημέρι χθες  άρχισε να διεξάγεται μεγάλη δημοσκόπηση, ερευνώντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας κόμματος από τον Μάκη Βορίδη.
Την σφυγμομέτρηση παρήγγειλε γνωστός επιχειρηματίας που έχει σχέση και με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
Η έρευνα είναι τηλεφωνική και θα ολοκληρωθεί σήμερα  το μεσημέρι. 
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης εξαρτώνται οι επόμενες κινήσεις Βορίδη στην πολιτική σκακιέρα. 
Πάντως, είναι κοινά αποδεκτό ότι το παλικάρι έχει αρχίσει να παίζει πολύ υψηλότερο παιχνίδι, απ' όσο νόμιζαν κάποιοι.

Γκρίνια στην Ιπποκράτους και ... απροθυμία υποστήριξης!

Γκρίνια επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το θέμα της Διακαναλικής και τα αμφίβολα οφέλη που θα αποκομίσουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι χρεώνοντας μέρος της ευθύνης στον συντονιστή της κυβέρνησης, υπουργό εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.
Η μεγάλη μουρμούρα όμως προέρχεται από την απροθυμία των υπουργών να βγουν στα παράθυρα των δελτίων των 8 να υπερασπιστούν τις επιλογές της κυβέρνησης και κυρίως τους υποψήφιους περιφερειάρχες.

Πως θ' αντιδράσει ο Σαμαράς;

Οι κινήσεις - απάντηση στη συνέντευξη Παπανδρέου



Γρήγορα αντανακλαστικά αποδεικνύεται ότι έχει η ΝΔ, καθώς έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο-"απάντηση" στην επικοινωνιακή επίθεση του Γιώργου Παπανδρέου. 
Συγκεκριμένα:

Επανέφερε με ορμή την "αβεβαιότητα" η συνέντευξη Παπανδρέου, όταν οι αγορές είχαν αρχίσει να την ξεχνούν..!

Όλα ανοικτά για νέο μνημόνιο, βέβαιη η χρεoκοπία…


Όλες οι αβεβαιότητες για την πορεία της Ελλάδας, που οι αγορές είχαν αρχίσει να ξεχνούν, ήλθαν χθες με ορμή και πάλι στην επιφάνεια, με τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, που άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από τις πρόωρες εκλογές, μέχρι τη διαπραγμάτευση νέου μνημονίου και την επιμήκυνση του χρέους.  
Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, του κορυφαίου fund ομολόγων στον κόσμο, δήλωνε ότι θεωρεί βέβαιη τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία....

Ομολόγησε την "χρεοκοπία" ο Παπανδρέου

Άλλα αντί άλλων σε δέκα μόλις λεπτά

Δεν είχαν αρχή μέση και τέλος οι απαντήσεις που έδωσε ο Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη του. 

Για τις εκλογές 
Όσοι δεν κοιμήθηκαν (σς ακόμη και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη συνέντευξη κρατούσαν με δυσκολία τα χασμουρητά τους) θα άκουσαν τον πρωθυπουργό της χώρας να αυτοαναιρείται σε διάστημα δέκα μόλις λεπτών! 
Από τη μια έλεγε ότι «θα προσφύγω στη λαϊκή βούληση αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό» και από την άλλη ότι «εγώ ποτέ δεν μίλησα για πρόωρες εκλογές»

Για τους μισθούς και τις συντάξεις
Από τη μια δεσμευόταν ότι δεν θα μειώσει μισθούς και συντάξεις και από την άλλη, όταν οι ερωτήσεις έγιναν επίμονες , πως θα βρει άλλον τρόπο να μειώσει το έλλειμμα, χωρίς να λέει ποιον!

Η είδηση της ... χρεοκοπίας
Μπορεί να μην απάντησε σε καμία σχεδόν ερώτηση , έδωσε όμως ειδήσεις με κυριότερη αυτή του καθεστώτος ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την οποία  γράφουμε  καιρό τώρα.
Μίλησε για «επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων» και αμέσως μετά είπε ότι συζητά την πρόταση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα από την τρόικα.  
Αυτό βέβαια δεν χρειάζεται να έχει κανείς οικονομικές σπουδές, για να καταλάβει ότι λέγεται χρεοκοπία και παράταση της οικονομικής κατοχής της Ελλάδας.