Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Μπράβο κ. Πεταλωτή!


Απέκλεισες τους Πομάκους και την «φωνή τους», την εφημερίδα «Ζαγάλισα»!

Τι συμβαίνει κ. Πεταλωτή;
Γιατί;
Γιατί αυτός ο «ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ» ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΑΓΑΛΙΣΑ, απ’ όλες τις εφημερίδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την Ημερίδα «Ελληνική Επικαιρότητα – Στοχευμένες Δράσεις» που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου 2010.
Πότε θα βάλουμε μυαλό και πότε θ’ ακολουθήσουμε μια Εθνική πολιτική στη Θράκη;
Πότε θα καταλάβουμε ότι ήταν λάθος η πολιτική που ακολουθήσαμε στα Πομακοχώρια; 
Σας αφιερώνουμε την φωτογραφία, από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, από την ανάρτηση μας: Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ!
Και αυτούς τους Έλληνες αποκλείσατε! 
Συγχαρητήρια!
Δεν καταλάβατε τι συνέβη!
Διαβάστε το κείμενο από την Πομάκικη Εφημερίδα Ζαγάλισα
«Τουρκικοί λεονταρισμοί καταγράφηκαν στην Κομοτηνή, όπου κάποιοι κομπάζουν, ότι ...

Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ!


Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ.
 
Την επιστολή έστειλαν στον πρωθυπουργό και την Άννα Διαμαντοπούλου

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων νομού Ξάνθης, τονίζοντας πως το επίσημο ελληνικό κράτος τους υποχρεώνει να μάθουν τουρκικά, μία γλώσσα που όπως τονίζουν «δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΜΑΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τονίζουν:
«Το ελληνικό κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λοζάνης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το...

Το σημαντικότερα διάγραμμα του αιώνα

Όλοι νομίζουν ότι αν σταματήσουμε να δανειζόμαστε η ότι αν μειώσουμε το συνολικό δανεισμό, αυτό θα σημαίνει ύφεση.
Η λογική λέει ότι όσα λιγότερα έχουμε να ξοδεύουμε, τόσο λιγότερο θα είναι το ΑΕΠ.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω τον μαθηματικό ορισμό του ΑΕΠ.
ΑΕΠ = Δημόσιες δαπάνες + Ιδιωτικές δαπάνες + δαπάνες νομικών προσώπων +(-) εμπορικές συναλλαγές.
Πουθενά σε αυτή την εξίσωση λοιπόν δεν έχουμε τον παράγοντα χρέος. 
Οι δαπάνες του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα είναι συνάρτηση του πόσα ξοδεύεις όχι πόσα δανείζεσαι.
Είναι όμως γεγονός ότι ένα μέρος αυτών που ξοδεύουμε αποτελούνται από δανεικά (χρέος).
Άρα το πόσα δανείζεσαι μπορεί να επηρεάσει τις ...

Πως οι λεκτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς για να κάνουν τη δουλειά των αγορών

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των κεντρικών τραπεζών δεν είναι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους, αλλά το ότι όταν ανοίγουν το στόμα τους, όλοι ακούνε.
Ο Greenspan πολλές φορές είχε πει ότι προσπαθούσε πάντα να επηρεάσει λεκτικά τις αγορές έτσι ώστε, να κάνουν αυτό που ήθελε, χωρίς αναγκαστικά να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για να το κάνει.
Αν δηλαδή η αγορά είχε πειστεί για αυτά που έλεγα (άσχετα αν δεν τα εννοούσε η δεν είχε σκοπό να το πράξει), τότε πολλές φορές η αγορά έκανε αυτό που ήθελε ο Greenspan χωρίς κόστος από την πλευρά της Fed και άσχετα αν ο Greenspan δεν είχε σκοπό να κάνει αυτά που ελεγε.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η απειλή του Bernanke να ρίξει δολάρια με το ελικόπτερο πάνω από...

Προβληματίζουν οι γκρίζες ζώνες του σχεδίου

Λογική της «μέσης οδού» επεκράτησε για μία ακόμη φορά στην ΕΕ, η οποία έστω και μετά πολλών βασάνων κατέληξε τελικώς προχθές σε ένα μεικτό σχήμα ενδεχόμενης αρωγής προς την Ελλάδα. 
Πρόκειται για έναν μηχανισμό στον οποίο οι Βρυξέλλες θα έχουν μεν τον πρώτο λόγο καλύπτοντας τα δύο τρίτα της ενδεχόμενης αρωγής, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα το καλύψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Εναν μηχανισμό που ήταν το αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία, που επί της ουσίας επιθυμούσε να στείλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, και στη Γαλλία, η οποία ήταν σαφώς κατά οποιασδήποτε εμπλοκής του ΔΝΤ στην υπόθεση.
Ωστόσο ο πιλότος του εγχειρήματος θα είναι Ευρωπαίος, αφού την ευθύνη της υλοποίησής του θα την έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επισήμως κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με το σχέδιο αυτό.
Οι κοινοτικοί ιθύνοντες δήλωσαν ότι αν έδιδαν λεπτομέρειες θα προσέφεραν έδαφος για την ανάπτυξη ...

Η "Μέρκελ κέρδισε μόνη εναντίον όλων" λένε οι Γερμανοί δηλώνοντας ικανοποιημένοι από την Καγκελάριό τους

Ευρείας επιδοκιμασίας χαίρει σήμερα στη Γερμανία η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο γερμανικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, για το σκληρό αγώνα που έδωσε με τους συμμάχους της στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση σκληρών όρων για το χρηματοπιστωτικό δίχτυ ασφαλείας που συμφώνησαν να δημιουργήσουν για την Ελλάδα.

Ο έπαινος για τη γερμανίδα καγκελάριο μετριάζεται ωστόσο από κάποιες ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το ότι η σκληρή γραμμή της θα μπορούσε να βλάψει την διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας σε άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Όμως η επικρατούσα άποψη ότι  κατήγαγε μια νίκη, της προσφέρει την ώθηση που χρειαζόταν πολύ ενόψει των σημαντικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάιο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες κινδυνεύει η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην άνω βουλή.
"Η Μέρκελ κέρδισε κόντρα σε όλα ...

Οι Αμερικανοί ρίχνουν όλη την ευθύνη στους Γερμανούς !

Πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την «κρίση του ευρώ»;
Προκαταβολικά να σημειωθεί ότι από πολύ νωρίς η Αμερική διέκρινε να δοκιμάζεται ολόκληρη η ευρωζώνη και ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι στην ουσία πρόβλημα για το ευρώ.

Αφήνοντας κατά μέρος αναφορές σε δογματικές αντιλήψεις και αναδρομές σε ανάλογες ή περίπου όμοιες κρίσεις αμερικανικών επιχειρήσεων, οι αναλύσεις που κάνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ καταλήγουν λίγο-πολύ στο ότι πίσω από όλη την «κακοφωνία» για την κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται η Γερμανία, η οποία θέλει «να σύρει στους ρυθμούς της» την υπόλοιπη Ευρώπη, γράφει ο Τεό Σεμπαστιέν στη βελγική «Le Soir».
Και κατά τον Πέτερ Τσάιχον της γερμανικής «Αbendblatt» η κεντροδεξιά πολιτική ηγεσία του Βερολίνου επιχειρεί να επιβάλει τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη με «σκληρή, πειθαρχημένηοικονομική πολιτική» .
Αυτό ενοχλεί την Αμερική. «Το ευρώ έχει καταστεί σωστό εφαλτήριο» για την κυβέρνηση Μέρκελ, διαπιστώνουν οι αναλυτές του Stratfor, ενός ...

Γιατί χαμογελάει το ΔΝΤ, πατέρα;



Αν και οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προσπαθούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι μία ακόμη χώρα διολισθαίνει σε οικονομική καταστροφή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάληψη σημαντικού ρόλου για τη διάσωση της Ελλάδας αποτελεί ισχυρό βραβείο για τον οργανισμό.
Πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν «πολύ μικρό για να είναι χρήσιμο», όμως το ΔΝΤ διεύρυνε τις οικονομικές του δυνατότητες και ως εκ τούτου τη δυνατότητα να παράσχει δάνεια, χάρη στην αύξηση των εισφορών των κρατών-μελών του. 
Κατόπιν φρόντισε να στηρίξει αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης
Αναλαμβάνει τη βασική ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, δηλαδή για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 (όταν είχε στηρίξει τη Βρετανία και την Ιταλία) αναλαμβάνει να βοηθήσει μία μεγάλη...

Από τα 300 δις χρέος, τα 285 είναι του ΠΑΣΟΚ !

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλάει στη «Σφήνα» και δηλώνει πως «οι πολίτες γνωρίζουν ότι ιστορικά η ΝΔ είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη πάνω στην οποία στηρίζονται στις δύσκολες ώρες»
Τονίζει πως η ΝΔ έκανε «πλούσιο έργο» και παραδέχεται πως: «έγιναν και πολλά λάθη. 
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έκανε τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την αυτοκριτική για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης μας. 
Εμείς έχουμε αποδεχθεί το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. 
Ας αναλάβει όμως και το κυβερνών κόμμα τις δικές του τεράστιες ευθύνες». 
Κλείνοντας, λέει πως «οι πρόσφατες εκλογές ξεκαθάρισαν εν πολλοίς το...

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ποιός θα λύσει τις απορίες μου κ. Παπανδρέου;


Αφού δεν ρωτά η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής εμμένει ακόμη στη σιωπή του, θέλουμε απάντηση σε τέσσερις απλές απορίες  και περιμένουμε να μας τις λύσει ο Πρωθυπουργός της Πατρίδος μας!

Απορία πρώτη : 
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η ενημέρωση ήταν αληθής ή παραπλανητική;
Του περίγραψε ο κ. Προβόπουλος την πραγματική εικόνα ή τον παραπλάνησε;
Αν του είπε την αλήθεια, πως ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην πολιτική των παροχών προς τον ελληνικό λαό, καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, επιμένοντας στο σύνθημα, ότι λεφτά υπάρχουν;
Εάν, όμως του είπε ψέματα και του έκρυψε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πως δεν του έχει ζητήσει ακόμη την παραίτηση του;
Εφ’ όσον ο κ. Προβόπουλος δεν παραιτήθηκε ακόμη ή δεν του ζητήθηκε η παραίτηση, είπε την πραγματική αλήθεια στον σημερινό πρωθυπουργό!
Επομένως το άμεσο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν ο δανεισμός της για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών!
Απορία δεύτερη :  
 Όταν ορκίσθηκε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, γιατί δεν κάλεσε αμέσως τους φίλους του Τραπεζίτες και να τους ζητήσει να καλύψουν μέρος του Δανεισμού της χώρας μας, με ομόλογα τα οποία θα εξέδιδε αμέσως το ελληνικό Δημόσιο;
Ως γνωστό οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν κατά την προηγούμενη χρονιά, καθαρή κερδοφορία αρκετών εκατοντάδων δις ευρώ.
Δεν θα είχαν πρόβλημα να δανείσουν 25 έως 30 δις ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Κάλλιστα θα μπορούσαν να δανεισθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ισόποσο του δανεισμού τους, εξασφαλίζοντας την ρευστότητα των Ιδρυμάτων τους και μάλιστα με επιτόκιο 1% !
Απορία τρίτη : 
Γιατί ο κ. Παπανδρέου δήλωνε στο πρώτο μάλιστα, «ανοικτό υπουργικό συμβούλιο», για τις τηλεοράσεις και όλο τον πλανήτη, ότι η «ελληνική οικονομία είναι υπό πτώχευση» και «ότι για πρώτη φορά από το 1974, κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού»;
Αυτή του η πολιτική βοήθησε τον δανεισμό της χώρας μας ή τον δυσκόλεψε;
Δανεισθήκαμε με μεγάλη καθυστέρηση, τον Ιανουάριο και μάλιστα με επιτόκια πρωτόγνωρα για την Ευρώπη;
Ποιος θα πληρώσει αυτό το επιπλέον κόστος;
Ο κ. Παπανδρέου ή ο ελληνικός λαός από την άγρια φορολογική πολιτική της κυβέρνησης του;
Απορία τέταρτη : 
Η Πατρίδα μας κέρδισε ή έχασε απ’ όλο αυτό τον Διεθνή διασυρμό;
Μια παροιμία του λαού μας λέει ότι «τα βρώμικα βρακιά τα πλένουμε στο σπίτι μας» κ. Παπανδρέου !
Στάθης Σαραφόπουλος
Οικονομολόγος, πρ. Βουλευτής

"Χάσαμε τη δύναμη της σιωπής"

Την αγνοεί πλήρως η Κυβέρνηση!

Η δύναμη της σιωπής, και βεβαίως η κάποια απόσταση από τους γύρω, τους συνομιλητές, και πολύ περισσότερο από τους ανταγωνιστές και τους αντιπάλους, είναι γνώρισμα όλων των δυνατών χαρακτήρων. 
Κι αυτό δεν σημαίνει ότι η ευγένεια παραμερίζεται, στην προσπάθεια να συγκαλυφθεί η απόσταση πού εμπνέει το σεβασμό, και γιατί όχι και το θαυμασμό στο πρόσωπο πού συμπεριφέρεται με ανάλογο τρόπο.
Αυτές, όμως οι αλήθειες, αν κρίνουμε από συμπεριφορές, φαίνεται πώς στις μέρες μας, ή αγνοούνται ή παραμερίζονται, γιατί έχει επικρατήσει μία λαϊκίστικη αντίληψη ότι με την οικειότητα κερδίζουμε τη συμπάθεια και την ισοτιμία και με τη μεμψιμοιρία και την προβολή της κακομοιριάς μας πείθουμε για τις διεκδικήσεις μας.
Αυτές προφανώς οι σκέψεις έχουν καταστεί, όχι μόνο το επικοινωνιακό, αλλά και το διπλωματικό εργαλείο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος με άνεση Πρίγκηπος ζητιανεύει μήνες τώρα την οικονομική στήριξη της χώρας μας από ηγέτες εταίρων φίλων και συμμάχων χωρών.
Το θέαμα, βεβαίως θα ήταν ψυχαγωγικού ή παραπολιτικού χαρακτήρα, αν το οικονομικό πρόβλημα, της χώρας δεν ήταν τόσο σοβαρό, και από όλες αυτές τις …

Δεν εφησυχάζει η "Δράση"για την συμφωνία !

Η "Δράση" με σχετικό δελτίο τύπου της για την συμφωνία "ευρωβοήθειας" προς την Ελλάδα δείχνει να μην εφησυχάζει. 
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες μια σημαντική ανακούφιση στην ελληνική οικονομική ανασφάλεια.
Αν παράλληλα με την απόφαση της ΕΚΤ η κυβέρνηση καταργήσει τους νόμους της κας Κατσέλη για το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι διαφαίνεται φως στο τέλος του τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να ...

Τα χρέη προς τα ξένα ΜΜΕ μια από τις αιτίες των επιθέσεων στην Ελλάδα!

Μια κρίσιμη παράμετρο που μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού αγνοούσε αναφορικά με την εχθρική και άκρως επιθετική στάση που κράτησαν πολλά ξένα ΜΜΕ στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έθεσε με συνέντευξή της πριν λίγες μέρες η Άντζελα Γκερέκου
Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού, αποκάλυψε πως 40 περίπου εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος του ΕΟΤ προς τα ξένα ΜΜΕ ενώ το ποσό που έχει αποπληρωθεί είναι πολύ μικρό.
Μάλιστα, από την αναφορά της δε μπορούσε να λείψει το περιοδικό FOCUS που είχε ...

Κέρδισαν οι Τραπεζίτες και ... έρχεται ο Παπαδήμος !

Επιβεβλημένος και αναμενόμενος τα επόμενα εικοσιτετράωρα χαρακτηρίζεται ο ανασχηματισμός, από πολλά κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποχωρεί από τη Φρανκφούρτη ο Λουκάς Παπαδήμος και ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες του για την Ελλάδα καθώς ο Τρισέ θέλει να έχει τον έλεγχο για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που ενεχυριάζει από τις ελληνικές τράπεζες. 
Όπως όλα δείχνουν , το κέντρο λήψης των πολιτικών αποφάσεων έχει ήδη μεταφερθεί στους τραπεζίτες με τους οποίους ο Παπανδρέου συνεργάζεται εδώ και 1,5 χρόνο.
Θυμίζουμε ότι τα εκδοτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας από τον Οκτώβριο του 2008 το οικονομικό επιτελείο του τότε προέδρου του ΠαΣοΚ, αναφέρονταν στους...

Άλλη μια "απόδειξη" ότι Αλογοσκούφης-Καραμανλής μας χρεοκόπησαν !

Δείτε τον παρακάτω πίνακα προσεκτικά. 
Αφορά τα την πενταετία 2003-07 και δείχνει τι πλεόνασμα έπρεπε να έχει ο προϋπολογισμός ώστε να σταθεροποιηθεί το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ (δηλ να μην αυξηθεί).  
Προσέξτε που βρίσκεται η Ελλάδα... αυτό σας μοιάζει με πρόθυρα χρεοκοπίας;  
Ρωτάω επειδή μερικοί ακυρώνουν την πενταετία Καραμανλή και παραβλέπουν τι έγινε τον τελευταίο χρόνο παγκοσμίως.

Η Κόκκινη στήλη δείχνει το πλεόνασμα (αν είναι πάνω από το μηδέν) που πρέπει να υπάρχει για να μείνει το χρέος σταθερό σαν ποσοστό ΑΕΠ.  
Η μπλέ στήλη δείχνει το αποτέλεσμα του ...

Ιδού ο ένοχος για την σημερινή ...κατάντια.!

Γιωργάκη, τί να έλεγε άραγε από μέσα του ο ..."δακτυλιδάκιας" όταν προεκλογικά έλεγες πως: "λεφτά υπάρχουν;"
Γιωργάκη, τι να έλεγε από μέσα του ο ..."mr. Σοφοκλέους" όταν εσύ ακόμη και σήμερα ...χτυπιέσαι και οδύρεσαι δήθεν για το: "πού πήγαν τα λεφτά;"
Κι' όμως.!
Τις ήξερες και τις δύο απαντήσεις Γιωργάκη, αλλά τα βόδια δεν σηκώνουν το κεφάλι όταν περιμένουν στο...παχνί.!
Η σημερινή τραγική κατάσταση της - ήδη πτωχευμένης - οικονομίας, μάς αναγκάζει να κάνουμε ένα μίνι flash back στον ...βίο και την πολιτεία αυτού του ...ισχυρού πολιτικού ανδρός, ο οποίος για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια επέστρεψε τον μισθό του καθηγητή που λάμβανε - λες και τον είχε ανάγκη - , αφού ως "μουλουχτός ...

Προς τι οι πανηγυρισμοί επιτυχίας;

Γιατί ήταν μεγάλη επιτυχία η χτεσινή σύνοδο κορφής ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.

Η μόνη διαφοροποίηση από προχτές είναι το ότι τα χρήματα θα έρθουν περισσότερο από την ΕΕ αντί του ΔΝΤ όπως ήθελε η Γερμανία πριν μερικές μέρες.
Λίγο πολύ όλα τα υπόλοιπα ισχύουν.
Πρωτίστως, το ότι δεν θα μας παραχθεί καμία βοήθεια πριν φτάσουμε στο έσχατο σημείο.
Αλλά το έσχατο σημείο δεν είναι αυτό που ζητούσε η κυβέρνηση ...

Ο ρυθμιστικός ρόλος του Καρατζαφέρη !

Η στάση που κρατάει όλη αυτή την περίοδο που μαίνεται η κρίση αλλά και η εσωστρέφεια που ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε σημαίνοντα παίκτη του πολιτικού σκηνικού. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή η δυναμική του προέδρου του ΛΑΟΣ αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
«Είμαστε ήδη το 1/3 της ΝΔ σε δύναμη ψηφοφόρων» λένε και αρκετά στελέχη του κόμματος για να δείξουν τις ...

Τα μελλοντικά ελληνόπουλα!


Στις 23 Μαρτίου άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν βάρκα με 25 λαθρομετανάστες, από τη Νιγηρία.
Θα μου πείτε ότι αυτό δεν είναι είδηση!
Έχουμε συνηθίσει πλέον στους… λαθρομετανάστες και έχουμε πάθει ανοσία!
Η είδηση είναι ότι από τους 25 λαθρομετανάστες, οι 20 ήταν γυναίκες και μάλιστα όλες ...έγκυες!
Ήρθαν να γεννήσουν τα μελλοντικά ελληνόπουλα!
Δεν ανησύχησαν όμως γιατί κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι το ΠαΣοΚ, πρωθυπουργός ο επιτηρούμενος Γιωργάκης και Σύμβουλος του υφ/ργού κ. Βούγια είναι η περίφημη κ. Αλ Σαλέχ!
Σοβαρότερη όμως είδηση είναι, ότι μετά την ανακοίνωση των  οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης πληροφορήθηκαν στη Νιγηρία, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον, έχουν … σεξουαλικά προβλήματα και μας τις έφεραν έτοιμες προς τεκνοποίηση!
Είδαν την Τζούλια να έχει… Γάλλο πατραινέρ και σου λεν, οι Έλληνες δεν… μπορούν πλέον, ας πάμε έτοιμες…
Βλέπετε ότι οι ειδήσεις τρέχουν πολύ γρήγορα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη ακόμη και στη Νιγηρία! 
Το άκουσε κανείς σας από τα ΜΜΕ;
Μούγκα...

Πως η ΕΚΤ δίνει ανάσα σε τράπεζες και spreads !

Τι συνεπάγεται η δήλωση Τρισέ για Ευρωζώνη, τράπεζες και Ελλάδα. 
Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, το άνοιγμα των repomarkets και πως δυσχεραίνει την κερδοσκοπία. 
Τι ελληνικά ομόλογα έχουν ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες.

Ανάσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έμμεσα στην προσπάθεια ομαλής αναχρηματοδότησης του χρέους, προσφέρει η επίσημη, πλέον, πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να δέχεται και μετά την 31/12/2010 κρατικά και εταιρικά ομόλογα με αξιολόγηση ως και «ΒΒΒ-».  
Η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Ζ. Κ. Τρισέ, ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο «δώρο» της Ευρωζώνης στην μάχη δημοσιονομικής εξυγίανσης που δίνει η Ελλάδα.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, απελευθερώνει από την ιδιότυπη «ομηρία» όχι μόνο το...

Όταν οι τραπεζίτες σώζουν πολιτικούς !

Η εύλογη ανάδειξη του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ, ως «σωτήρα» της Ευρωζώνης, χθες, μέσω της ανακοίνωσης της πρόθεσης της ΕΚΤ να συνεχίσει να αποδέχεται ομόλογα αξιολόγησης «ΒΒΒ-», ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας και μετά το τέλος του 2010, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν, με ενδεχομένως περισσή δόση αυταρχισμού, ότι «οι μεγάλες πολιτικές αποφάσεις, δεν πρέπει να αφήνονται στους πολιτικούς».

Αν και στη χώρα μας η έννοια του διαχωρισμού των εξουσιών παραμένει ακόμη ομιχλώδης, η χθεσινή δημόσια ανακοίνωση της παραπάνω «πρόθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ» εκ μέρους του φίλτατου Ζαν Κλώντ, καθιστά σαφές ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης θεώρησε ότι η έως τώρα στάση της Γερμανίας αποτελούσε κίνδυνο συστημικού χαρακτήρα για την Ευρωζώνη και...

Τα "συν" και τα "πλην" της βοήθειας !

Τα συν και πλην της «βοήθειας» που εξασφάλισε η Ελλάδα. 
Πως επετεύχθη η συμφωνία και με ποιους όρους. 
Καθολική επικράτηση των όρων της Γερμανίας. 
Τα θολά σημεία και οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ενεργοποιηθεί η στήριξη. 
Το δώρο Τρισέ προς τις ελληνικές τράπεζες.


Η ευρωζώνη κλήθηκε να στηρίξει την Ελλάδα και την ύστατη στιγμή ανταποκρίθηκε. 
Παρά το κλίμα ευφορίας όμως, το σχέδιο που εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους 16 και που εκπονήθηκε μόνο από την Γαλλία και την Γερμανία, αφορά μια «λύση» επί της αρχής.

Πρόκειται για ένα συμβιβασμό που για να τεθεί σε λειτουργία πρέπει πρώτα να το ζητήσει επισήμως η Ελλάδα και μετά να επικυρωθεί από τις 16 χώρες της ευρωζώνης.
Ολες οι χώρες δηλαδή -πλην της ενδιαφερομένης- διατηρούν το δικαίωμα του βέτο όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή να ...

Η τρικλοποδιά του Τρισέ έσωσε την παρτίδα !

Η καγκελάριος κ. Μέρκελ απέδειξε ακόμη μια φορά χθες ότι η Γερμανία είναι αυτή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην Ευρωζώνη.
Το πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα που ενέκριναν χθες οι ηγέτες της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει πλήρως τις απόψεις της.
Η ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έστω κι αν υπάρχει μια πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, από την μια μεριά και η δυνατότητα της Ελλάδας να ντλήσει κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης μόνο ως «τελευταίο καταφύγιο» τα λέει όλα.

Αν λοιπόν παίρναμε μόνο αυτά χθες από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν θα έπρεπε να είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί δεν είναι αυτό ακριβώς που ζήταγε η κυβέρνηση αν διαβάσει κανείς προσεκτικά ...

Δηλώσεις Σαρκοζί μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αρωγής για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

"Η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της και συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό διαχείρισης των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ. 
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που ωστόσο μας αναγκάζει να επαναθεωρήσουμε τους μηχανισμούς οικονομικής και δημοσιονομικής επαγρύπνησης που διαθέτουμε ώστε τέτοιες κρίσεις να μην επαναληφθούν ποτέ" τόνισε ο κ. Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι ο βασικός στόχος είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός αφού οι πάντες αναμένουν ότι οι συνθήκες των αγορών για την Ελλάδα σταδιακώς θα εξομαλυνθούν.
Σημείωσε επίσης ότι ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη επισημαίνοντας παράλληλα ότι...

Συνέντευξη Τύπου Ρόμπεϊ-Μπαρόζο μετά τη Σϋνοδο Κορυφής

Για ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Ο μηχανισμός στήριξης που συμφωνήθηκε είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.
Ο κ. Ρόμπεϊ τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη βάση της δήλωσης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.
"Οι δύο πτυχές της δήλωσης εκείνης ήταν η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη. Ως προς την υπευθυνότητα", διεμήνυσε ο ...

Το ανακοινωθέν της Συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης !

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής


ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

"Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνημένους κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία επαρκούν προκειμένου να διασφαλίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010.
Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξη και...

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Εύχομαι να μη δοθεί καμία βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ !

Κάνω έκκληση στην ΕΕ να μη δοθεί ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ στην Ελλάδα.
Εάν υπάρχει έστω και μία περίπτωση να γίνουν ορισμένες αναγκαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, τότε ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ!.
Η κυβέρνηση των αρπακτικών έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που είχε απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 
Δεν μπορεί να πάρει ούτε ευρώ παραπάνω γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε ένα επιπλέον ευρώ...

Η κρισιμότερη μάχη της Ελλάδας στη σύγχρονη ιστορία της !

Άγριο διπλωματικό παζάρι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με τη Μέρκελ να εμμένει να θέτει σκληρούς όρους για πιθανή βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορεί να δανειστεί. 

Η Μέρκελ δείχνει ανυποχώρητη στις θέσεις της σε μία προσπάθεια να ισχυροποιήσει τη θέση της στο εσωτερικό της Γερμανίας, αφού βλέπει και τα ποσοστά της να γκρεμίζονται στις δημοσκοπήσεις.
Το μόνο που συζητάει είναι μία πιθανή βοήθεια πάντα με την εμπλοκή του ΔΝΤ μόνο και όταν η Ελλάδα έχει αδυναμία δανεισμού από τις αγορές, κάτι που όμως δεν υφίσταται. 
Μαζί με τη Γερμανία συνοδοιπορούν και οι Ολλανδοί ως...

Οι εγγενείς δυσκολίες του εγχειρήματος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν υπήρχαν σε παλαιότερους εορτασμούς. Είναι η πρώτη φορά που ο εορτασμός δεν θα γίνει στις πρεσβείες μας στον υπόλοιπο κόσμο λόγω οικονομικών περικοπών, αλλά και στην Ελλάδα η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση δεν θα έχει την στίλβη του παρελθόντος αφού θα απουσιάζουν τα μηχανοκίνητα τμήματα. Αλλά έχει και άλλη μια ιδιαιτερότητα πιο σημαντική: την σύνοδο των αρχηγών των Ευρωπαικών κρατών που γίνεται την ίδια ημέρα, που όποια και αν είναι η απόφαση της, μας επισημαίνει ότι, ήδη ένα κομμάτι της Εθνικής μας κυριαρχίας και Ελευθερίας έχει παραχωρηθεί, έναντι δανεικών.

Σε μια τέτοια ζοφερή περίσταση, ο καθένας μας σαν μονάδα δεν μπορεί να κάνει και πάρα πολλά. Ως ασήμαντη έστω, προσωπική αντίδραση στην κατάσταση αυτή, αποφάσισα ...

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Άδειασμα από Βενιζέλο !

Τώρα θα βγούν τα όπλα στο τραπέζι !

Η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στα «Νέα» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, απ' όσους τουλάχιστον αναζητούν «αποχρώσεις» σε επίσημες θέσεις κυβερνητικών στελεχών, που κάνουν ευδιάκριτες τις επιφυλάξεις τους για την ακολουθούμενη πολιτική.
Εκτιμάται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνώριζε ή εκτιμούσε μετά βεβαιότητος, ότι οδεύουμε πτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και εμείς το γράψαμε πριν από αρκετές ημέρες!
Για τον λόγο αυτό η τοποθέτηση του αυτή έχει ιδιαίτερη και πολύ μεγάλη πολιτική σημασία!
Γιατί όταν βγαίνει ένας κορυφαίος υπουργός - που διεκδίκησε μάλιστα την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος - και λέει ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η αναφορά στο ΔΝΤ, μάλλον «αδειάζει» όσους μιλούσαν για «όπλα στο τραπέζι».
Επί της ουσίας δεν έχει άδικο.
Το εάν θέλει όμως να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ για συγκεκριμένα λάθη της κυβέρνησης, θα χρειαστούν κι άλλες παρεμβάσεις για να το διαπιστώσουμε.
«Καλώς τον κι ας άργησε» λένε πάντως οι άλλοι «γκρινιάρηδες» στο ΠαΣοΚ για τον «Μπένι»

Ο κύβος ερρίφθη για ΔΝΤ : Ενημέρωσαν τον Παπανδρέου !

Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν την Ελλάδα για να δανειστεί από το ΔΝΤ 15 - 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στις γιορτές κι από κει και πέρα... βλέπουμε. 

Αυτή είναι η λογική που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άρνηση της Μέρκελ να δανειοδοτήσει απευθείας τη χώρα μας και την αδυναμία του Σαρκοζί να τηρήσει τις αρχικές προθέσεις του καθώς ήδη η κυβέρνηση του δοκιμάζεται από τις δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου ενημερώθηκε, πριν από λίγο, για τις τελικέςαποφάσεις.
«Η λύση αυτή είναι μονόδρομος» φαίνεται να είπε ο Μπαρόζο μετά και τη σοβαρότατη σημερινή εξέλιξη στην Πορτογαλία, η οικονομία της οποίας υποβαθμίστηκε από τη Fitch με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ισοτιμία του ευρώ.
Την λύση αυτή την είχαμε προβλέψει και εμείς από πολές μέρες πριν !
Η υποβάθμιση αυτή ήταν βαρόμετρο για την απόφαση των Γερμανών που βλέπουν πως και η Πορτογαλία ενδέχεται σε λίγους μήνες να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα αφού ο Fitch άφησε ανοιχτή την πρόβλεψη για νέα υποβάθμιση. 

Οι αποφάσεις που παίρνεις απαιτούν νέα λαϊκή εντολή…

Είναι η πικρή αλήθεια Κε Παπανδρέου, εσείς μας λέτε ότι ο Ελληνικός λαός σας έδωσε νωπή εντολή να κάνετε κυβέρνηση και να οδηγήσετε την χώρα έξω από την κρίση με τις εκλογές του Οκτωβρίου.
 

Με αυτήν την εντολή και πίσω από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα όπως και αν προήλθε, αρχίσατε να κάνετε καταστροφικά σενάρια για την χώρα, να μαγειρεύετε τα στοιχεία, τον δανεισμό και το έλλειμμα.
Με αυτό το πρόσχημα επιβάλατε νέους φόρους και αυξήσατε του παλαιούς, περικόψατε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, φορολογήσατε και την πρώτη κατοικία και δεν πήρατε ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο.
Με αυτό το πρόσχημα στραφήκατε κατά της φοροδιαφυγής αγγίζοντας μόνο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και όχι όσους ...

Τελικά θα εμπλακεί το ΔΝΤ και πάμε σε βίαιη προσαρμογή !


1. -Θα πρέπει να έχει εξαντλήσει η Ελλάδα την δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά
Αυτό είναι πολύ αόριστο και δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει.
Αν σημαίνει να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε default, άσχετα από τα επίπεδα δανεισμού, τότε είναι δώρον άδωρων.
Η κυβέρνηση μην ξεχνάμε δεν θέλει να συνεχίσει να δανείζεται με τους όρους των τελευταίων δημοπρασιών.
Άρα, και με εξαίρεση να υπάρχουν κάπου μικρά γράμματα, δεν αλλάζει τίποτα και θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε ακριβά.
2. -Το ΔΝΤ θα πρέπει να προσφέρει ένα σεβαστό πόσο όταν και άμα χρειαστεί.
Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα εμπλακεί το ΔΝΤ είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο. 
Και αν εμπλακεί, πιθανολογώ ότι οι οροί που έχω γράψει σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ θα μπουν σε ισχύ.
Αυτοί που υποθέτω θα πληγούν περισσότερο είναι οι...

W S J : "Η σιωπή είναι χρυσός κ. Παπανδρέου" !

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, η διεθνής εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί, εξαιτίας των πολλών ταξιδιών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. 
Η αλήθεια είναι ότι, με αντιφατικά μηνύματα που στέλνει στην διεθνή κοινότητα και τις αγορές, σχετικά με τις προθέσεις του, οδήγησε σε εκτίναξη των spreads
Είναι χαρακτηριστική η τροπή που πήραν τα πράγματα, με την πιθανή προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Η «μπλόφα», όπως χαρακτηρίστηκε, μετατράπηκε σε μπούμερανγκ που απογείωσε εκ νέου τα spreads .
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον Γ. Παπανδρέου ακόμη και αμερικανικές εφημερίδες
« Μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου: Η σιωπή είναι χρυσός ». 
Έτσι άρχιζε την Παρασκευή την ανάλυσή της η « Wall Street Journal » . 
Ιδιαίτερα για τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου η εφημερίδα τόνιζε ότι: « Κάθε φορά που ο Παπανδρέου ανοίγει το στόμα του για να παραπονεθεί για την έλλειψη υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα ή υπαινίσσεται ότι μπορεί να προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ, στην πραγματικότητα κάνει πιο δύσκολη την αποστολή της χρηματοδότησης του ελλείμματος της χώρας του ... Η εσφαλμένη επικοινωνιακή στρατηγική του Παπανδρέου είναι μεγάλο εμπόδιο στο να πέσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους... ». 

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ...

Πολιτικές εξελίξεις «μέχρι το Φθινόπωρο» προβλέπουν στις Βρυξέλες αναφέροντας ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας θα εκτραχυνθεί μετά την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ο Σαμαράς έχει λάβει τα σχετικά μηνύματα από τον Μπαρόζο με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ αντίστοιχη είναι και η θέση της Μέρκελ που έχει ζητήσει να τον δει αύριο προσωπικά και κατόπιν θα καταθέσει τις θέσεις του για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάγκαλος και ο Αθανασάκης βρίσκονται στα τηλέφωνα με όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές ανά την Ελλάδα, φοβούμενοι πιθανή «έκρηξη» ορισμένων από αυτούς καθώς η προσφυγή στο ΔΝΤ θα συνοδευτεί από σοβαρότατα και επαχθέστατα μέτρα, όπως απολύσεις και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

24 Μαρτίου 2010: Τουρκική κορβέτα κάνει νηοψία σε ελληνικό πλοίο μέσα στα εθνικά ύδατα !


Χθες τα μεσάνυκτα (23:50) η τουρκική η τουρκική κορβέτα «Bafra» αφού είχε περιόδευσε επί 24 ώρες στα νησιά του Αιγαίου (Φολέγανδρο, Σαντορίνη, κλπ)  πέρασε από το στενό ανάμεσα στην Κέα και την Κύθνο συνοδευόμενη από την τορπιλάκατο «Κρυσταλλίδης».
Στις 02:10 η ελληνική τορπιλάκατος προειδοποίησε το τουρκικό πλοίο για παραβίαση της αβλαβούς διέλευσης ενώ βρισκόταν στο στενό Καφηρέα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Πέντε λεπτά αργότερα η «Bafra» εξέπεμψε μήνυμα στο παραπλέον εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» ζητώντας στοιχεία δρομολογίου (λιμένα κατάπλου, απόπλου, όνομα).
Δηλαδή, την παραμονή της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, τουρκικό πολεμικό σκάφος έκανε νηοψία σε ελληνικό εμπορικό πλοίο μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Στις 02:30 η τουρκική κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και ακολούθησε πορεία σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Χίου, υπό παρακολούθηση πάντα από την ελληνική τορπιλάκατο.
Σιγά να μην πει κανείς «Βυθίσατε το Bafra».
Εδώ του είχαν στείλει και τορπιλάκατο να το προσέχει μην πάθει τίποτα

Στα πρόθυρα εμφυλίου;


Γράμμα από τη Γερμανία

Το ξοφλημένο πολιτικό σύστημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παριστάνοντας πως γυρεύει την απάντηση στο ερώτημα του εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με επιτόκιο 6,5%. 
Έτσι αποφεύγει να μιλήσει για το πραγματικό ζητούμενο. 
Που δεν είναι άλλο από το εάν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε εν γένει. 
Ακόμη και αν εξασφαλίσουμε επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο της κραταιάς Γερμανίας. 
Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο περιμένοντας ένα θαύμα. 
Όπως όλοι οι ετοιμοθάνατοι.
Οι αριθμοί είναι πλέον αμείλικτοι. 
Το μοντέλο «ανάπτυξης» των τελευταίων δεκαετιών έχει πάψει να είναι διαχειρίσιμο. 
Το χρέος έγινε αυτοτροφοδοτούμενο και ο ρυθμός μεγέθυνσης του τα αμέσως επόμενα χρόνια θα πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. 
Η πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη, -η πραγματική ανάπτυξη και όχι αυτή της ...

Δ Ρ Α Χ Μ Η ... Η μεγάλη "τρομοκράτισσα" του Πλανήτη.

Μπροστά της η Αλ Κάιντα
είναι σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα.


Για να καταλαβαίνει κάποιος τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του, θα πρέπει να μπορεί ν' αναλύει τα δεδομένα που αφορούν τον κόσμο αυτόν. 
Να μπορεί να καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι αυτά που βλέπει. 
Να μπορεί ν' αντιλαμβάνεται τα παράδοξα, όταν αυτά υπάρχουν. Ποια είναι τα παράδοξα και τα περίεργα, που βλέπουμε σήμερα; 
Βλέπουμε τις εβραϊκές ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι ο Παπανδρέου, ο Σαρκοζί ή η Μέρκελ, ν' αναλαμβάνουν να ηγηθούν του "πολέμου" ενάντια στη διεθνή κερδοσκοπία
Με τη βοήθεια και τον συντονισμό της αμερικανικής FED του Εβραίου Μπενράκε ή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας του επίσης Εβραίου Τρισέ, κάνουν "πόλεμο" εναντίον της κερδοσκοπίας.

Εβραίοι κάνουν "πόλεμο" εναντίον όλου του κυκλώματος, που στριμώχνει τα κράτη και τα φέρνει σε κατάσταση απόλυτης αδυναμίας ν' αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπική λεηλασία εις βάρος τους, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα και οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες. 
Ενός κυκλώματος, το οποίο διαδίδει άσχημες "φήμες" για τα κράτη μέσω των εβραϊκής ιδιοκτησίας διεθνών ΜΜΕ και στη συνέχεια αυτές τις "φήμες" τις διαχειρίζεται σαν "αλήθειες", για να "σπεκουλάρει" την ...

Η "μπλόφα" δεν έπιασε, παίξαμε και χάσαμε !

Οποιος είχε ακόμη αυταπάτες για το ποιος είναι το αφεντικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη ειδικότερα θα πρέπει πλέον να σταματήσει να τις έχει.
Το αφεντικό είναι η Γερμανία, ο κύριος χρηματοδότης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Όπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες μέρες, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τι λέει ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Ρεν, ο κ.Μπερλουσκόνι, ο κ. Θαπατέρο για την Ελλάδα αλλά η κ. Μέρκελ που κρατά το καρνέ των επιταγών στην ΕΕ.
Αν λοιπόν κρίνουμε από τα λεγόμενα του Bloomberg, η Γερμανία συμφώνησε με την Γαλλία για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδα που θα συμφωνηθεί στη προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Εξυπακούεται ότι ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει το πακέτο, καταπίνοντας την υπερηφάνειά της, ενώ το τελευταίο δεν ...

Αλλαγή νομίσματος σε Ελλάδα και Μεσόγειο ( PIGS ) ;

Έρχεται η ευρωδραχμή;


Αλλαγή νομίσματος από ευρώ σε ευρωδραχμή. 
Θέσπιση  ισοτιμίας 2 ευρωδραχμές προς 1 ευρώ, με υποχρεωτική αναγραφή σε αγαθά και αξίες  και των δυο τιμών. Εν συνεχεία υποτίμηση του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λειτουργία της αγοράς με τους παραπάνω όρους για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών και έπειτα, εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το επιτρέψουν, επιστροφή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και υιοθέτηση εκ νέου του ευρώ ως εθνικού νομίσματος.
Μερικούς μήνες νωρίτερα το παραπάνω ενδεχόμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα όμως συγκεντρώνει εξαιρετικά καλές πιθανότητες για να γίνει πραγματικότητα. 
Τo S10 αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας σχετικής αναφοράς αμερικανικού think tank, το οποίο συνδέεται στενά με το Eurogroup και οι εισηγήσεις του γίνονται στην πλειονότητά τους δεκτές από διεθνούς οικονομικούς οργανισμούς και μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους.  Πρόκειται για το International Political Economy, το οποίο σε ...

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Παρασκήνιο για λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής !

Τρεις σκληρούς όρους θέτει η Αγκελα Μερκελ για να συμφωνήσει στην παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. 
Ζητάει μεταξύ άλλων εμπλοκή του ΔΝΤ και την θέσπιση αυστηρών κυρώσεων τις χώρες που δεν θα τακτοποιούν τα δημοσιονομικά της.
Συμφωνία για μηχανισμό βοήθειας πριν από τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, προσπαθεί να επιτύχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και  ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο που συναντήθηκαν στο Παρίσι ζήτησαν να πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των 27, αίτημα στο οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εγγυήσεις ή διμερή οικονομική βοήθεια προτείνει η ΝΔ !

Ο Πρόεδρος της ΝΔ πάει -και το επόμενο διήμερο στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. 
Πάει για να «βάλει πλάτη» στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, εν όψει της αυριανής μετάβασης του κ. Αντώνη Σαμαρά στη βελγική πρωτεύουσα για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ .
Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε πως έχει ήδη, ανακοινωθεί ότι, στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει προσκληθεί από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να είναι ο κεντρικός ομιλητής στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η Ελλάδα, αλλά και να διατυπώσει, επίσης, και τρόπους, προτάσεις εξόδου της χώρας μας από την κρίση, μέσα στο πλαίσιο της ...

Αμφισβήτηση Κοντογιάννη στις προτάσεις Σαμαρά !

Κάθετα αντίθετος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης με την πρόταση που ακούστηκε ώστε τα μισά μέλη του Εκτελεστικού οργάνου που θα αντικαταστήσει το Πολιτικό Συμβούλιο να επιλέγονται απευθείας από τον πρόεδρο.
«Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα πρέπει να εκλέγονται με δημοκρατική διαδικασία.  
Τα αρχηγικά κόμματα έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Κοντογιάννης ενώ δεν παρέλειψε να...

Ακυρώθηκε η παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ μέσα σε 10΄

Απορία και εκνευρισμό σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αναμένενουν με αγωνία την έναρξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να στηριχθούν οικονομικά στην δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα, προκάλεσε η ακύρωση απο το υπουργείο Οικονομίας της αυριανής παρουσίασης των τεσσάρων σχετικών προγραμμάτων. 
Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ανακοινώθηκε απο την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη η παραχώρηση συνέντευξης τύπου, παρουσία του υφυπουργού οικονομίας Στ. Αρναουτάκη, του Γ. Γ Επενδύσεων, Γ. Πετράκου, και του κ. Γ.Γ Βιομηχανίας, Αλ. Φούρλα, με θέμα την παρουσίαση των ακολούθων τεσσάρων προγραμμάτων:
1. Πράσινη δραστηριότητα 2010, 
2. Πράσινες υποδομές, 
3. Ενίσχυση εξωστρέφειας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης, Δέρματος, 
4. Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση της κ. Κατσέλη ακυρώθηκε η παρουσίαση. 
Μάλιστα, ο χρόνος μεταξύ της ανακοίνωσης της συνέντευξης τύπου για την Τετάρτη και της ακύρωσης ήταν 10 λεπτά! 
Σχολιάζοντας, πάντως, το γεγονός αυτό στελέχη της αγοράς, επεσήμαναν ότι φάνηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα ζητήματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Η σοβαρότητα του Μπάγεβιτς και η Α.Ε.Κ. !


Για τη μεταμόρφωση της ΑΕΚ, τη νέα διοίκηση, τα πλέι οφ και για πολλά άλλα, μίλησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον SENTRA 103,3.
Ο προπονητής της Ένωσης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι τα διοικητικά της ομάδας συμμαζεύονται, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για μια καλή πορεία στα πλέι οφ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς:
Για το τι έχει αλλάξει στην ΑΕΚ στο δεύτερο γύρο:
"Ξέρω τι είναι, αλλά δεν μπορώ να το πω ακριβώς. 
Δεν χρειάζεται. 
Σίγουρα παίζει ρόλο ότι η ομάδα έχει διοίκηση και πρόεδρο. 
Όταν συμβαίνει αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως ομάδα. Σιγά σιγά γυρίζουμε την ΑΕΚ εκεί που ήταν στο παρελθόν. 
Ακόμα και οι παίκτες είχαν βαρεθεί από όλα αυτά που είχαν περάσει. Πλέον είναι πιο σοβαροί, πιο αποφασισμένοι και μέχρι το τέλος θα κάνουν μία προσπάθεια για να πάνε την ΑΕΚ ψηλά. Στο δεύτερο γύρο αρχίσαμε να ανεβαίνουμε. 
Οι παίκτες ήταν πιο καλοί και πιο σωστοί. 
Βέβαια μπορούν να είναι ακόμα καλύτεροι. 
Εγώ πιστεύω στους παίκτες κι ότι μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο. 
Να πάνε την ομάδα ακόμα ψηλότερα".
Για το πόσο βοηθάει η ύπαρξη προέδρου στην ομάδα:
"Πριν δεν είχαμε τίποτα, ενώ τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε όπως χρειάζεται. Να δουλεύουμε σωστά".
Για το αν η νίκη επί του ΠΑΟΚ ήταν σημαντικότερη από αυτή επί του Ολυμπιακού:
"Δε χρειάζονται συγκρίσεις. 
Όλοι ξέρουμε ποιοι τρεις βαθμοί ήταν πιο σημαντικοί για τους ...

Όταν κυβερνά η αστειότητα των σεναρίων του ΠαΣοΚ καταστρέφεται η Χώρα !

 "Τα 5 όχι του Καραμανλή στους Αμερικάνους που έγιναν και η αιτία να τον διαλύσουν, ο Ελληνικός λαός τα κατέστρεψε σε ένα βράδυ!
 
Αυτά τα όχι και οι συμφωνίες που κρατούσαν την Ελλάδα ζωντανή και δυνατή στην Ε.Ε, ο λαός τα πήρε πίσω για μερικά ευρώ που τελικά αντί να τα πάρει θα τα δώσει κιόλας."
Θα ξεκινήσω με την φράση του πρωθυπουργού όπου από το βήμα της βουλής χαρακτήρισε αστειότητες τα σενάρια επιστροφής της χώρας στην δραχμή. 
Φυσικά με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι μέχρι σήμερα οι αστειότητες είναι αυτές που έγιναν πράξη και όχι η διαψεύσεις.
Αστειότητες είχε χαρακτηρίσει ο σημερινός πρωθυπουργός τις εξαγγελίες Καραμανλή προεκλογικά για αυστηρά μέτρα που έπρεπε να πάρει η χώρα. 
Οι χαρακτηρισμοί του ήταν πολύ σκληροί και με σύνθημα ότι λεφτά υπάρχουν έταζε παροχές. 
Είχε έρθει προεκλογικά σε επαφή με όλους στην Ε.Ε. και τον διοικητή της ΤτΕ όπως ο ίδιος δήλωνε και είχε πάρει στήριξη του προγράμματος του.
Αστειότητες χαρακτήριζε τότε και τα σενάρια αμέσως μετά τις εκλογές που μιλούσαν για αυξήσεις ΦΠΑ και πρόσθετους φόρους, αστειότητες χαρακτήριζε αργότερα και την περικοπή του 14ου μισθού.
Φυσικά σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι όλες αυτές οι αστειότητες κατά καιρούς είναι και αυτές που έγινα πράξη και ...

"Η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας θα προκαλέσει ντόμινο"

Η αποτυχία διάσωσης της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσει "ντόμινο" στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Josef Proell (φωτογ.).
Ο Proell είπε επίσης ότι θα...

Βρέθηκε ο Μακάκας που έδωσε τον μίσθό του στον Γιωργάκη ! Έδωσε συνέντευξη...


Μετα από επίμονες και εξαντλητικές προσπάθειε ο γνωστός ΜΑΚΑΚΑΣ βρέθηκε και μίλησε. Έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο-συνεργάτη μας.
ΔΗΜ.: Τελικά μπόρεσα και σας ξετρύπωσα…., γιατί κρυβόσασταν;
ΜΑΚ.: Είμαι από κείνους που δεν θέλουνε να καυχιούνται, από τους… πώς τους λένε μωρέ..;
ΔΗΜ..: Εννοείτε, μετριόφρονες ή ταπεινόφρονες;;
ΜΑΚ.: Ναι, απ’ αυτό ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.
ΔΗΜ.: Μού είπατε ότι δεν θέλετε να αποκαλύψουμε το όνομά σας. Να σας αποκαλώ Μακάκα λοιπόν;;
ΜΑΚ.: Λέγε με όπως θες, εγώ πάντως το όνομά μου δεν το λέω.
ΔΗΜ.: Μόνο από μετριοφροσύνη δεν θέλετε να γίνει γνωστό το όνομά σας;;
ΜΑΚ.: Όχι ντε. Είναι και το άλλο, είναι προσωπικό δεδόμενο αυτό, δεν μπορεί ο πάσα εις να το χρησιμοποιεί. 
Με πιάνεις, έτσι;
ΔΗΜ.: Μάλιστα…. Ας μπούμε στο ψητό τώρα…
ΜΑΚ.: Ψητό, βραστό, τηγανητό, θα κάνουμε πολύ καιρό να δούμε στο πιάτο μας αδερφέ…
ΔΗΜ.: Γι’ αυτό είπατε στον Πρωθυπουργό ότι δίνετε ακόμη και το μισθό σας;

Περήφανη ΟΝΝΕΔ

Άκουσα πολλές φορές σ’ αυτόν τον ενάμιση μήνα έναν από τους υποψηφίους να επαναλαμβάνει το περήφανη ΟΝΝΕΔ
Σκέφτηκα, τι σημαίνει; 
Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, για τις αρχές μας, για τις ιδέες μας, λέει. 
Επεισόδια στο ΣΕΦ, διαδικτυακός πόλεμος χωρίς ουσία, προσυνεδριακός διάλογος στα όρια της παρωδίας, μια, δύο γραφικές υποψηφιότητες. 
Ψάχνω κάτι για να βάλω θετικό πρόσημο. 
Αναζητώ την περηφάνια.  
Σκέφτηκα ότι είναι μόδα. 
Έξυπνο επικοινωνιακό τρικ, στη γραμμή Σαμαρά: 
«Είμαστε περήφανοι για τις ιδέες μας». 
Επικοινωνία. 
Άλλωστε, είναι ο μόνος που παρουσιάζει ένα σοβαρό σταθερό επικοινωνιακό πλαίσιο από την αρχή και είναι συνεπής σ’ αυτό: Νέα ΟΝΝΕΔ, ανοιχτή ΟΝΝΕΔ, ΟΝΝΕΔ των ιδεών, της πατρίδας, ΟΝΝΕΔ της Νέας μεταπολίτευσης, εξωστρέφεια, διαφάνεια, δημοκρατία, λογοδοσία. 
Ό,τι λίγο πολύ είπε και ο ...

Η...παιδική χαρά σε όλο της το μεγαλείο !

Απίστευτα, πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνα τα πισωγυρίσματα και οι παλινωδίες της κυβέρνησης στα οικονομικά. 

Εκεί που μέχρι χθες ο Παπανδρέου έλεγε ότι δεν θέλει λεφτά παρά μόνο πολιτική στήριξη και προχθές άφηνε υπονοούμενα ότι αν δεν τον στηρίξει η Ευρώπη θα βρει λεφτά από Αμερική ή Κίνα, σήμερα ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι η Ελλάδα επιλέγει την «ευρωπαϊκή λύση».
Η ... παιδική χαρά σε όλο της το μεγαλείο. 
Είναι βέβαιο , όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ότι αν τελικά η Γερμανία ενδώσει και ... δώσει (σς που κάτι τέτοιο δεν φαίνεται), θα το κάνει με πολύ συγκεκριμένους όρους και ένας από αυτούς είναι να ξηλωθεί όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αν δεν έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις όπως δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Κώστας Μητσοτάκης
Ακέφαλες υπηρεσίες 
Όλο δηλώσεις και συνεντεύξεις περί ελέγχων και πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι οι επιτελείς των εποπτικών αρχών αλλά ακόμη δεν έχουνε μαζέψει φράγκο.
Οι έλεγχοι είναι πλημμελείς επειδή οι υπηρεσίες είναι ακέφαλες.
Σε τρεις μήνες και αν, θα πάρουν μπροστά τα κλιμάκια των εφοριών. 
Μέχρι τότε, θα πραγματοποιούν σποραδικά επιδρομές και όπου μπορούν θα «γράφουν».
Κάτι τέτοια κάνει ο Ραγκούσης με τα νομοσχέδια του και έχει εκνευρίσει αφάνταστα τον Πάγκαλο.