Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Μας ετοιμάζουν κατοχή "τύπου Μέρκελ"

Μετά την αρχική ευφορία για την πρόθεση στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους μας, τα πρώτα κακά μαντάτα. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν που στάθηκε απέναντι από την Ελλάδα, αποφασιστικά και μέχρι το τέλος, στη "Μάχη των Βρυξελλών". 

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας ήταν που είπε ένα βροντερό nein στην πρόταση της άμεσης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Παρά τα όσα "συμπονετικά" για την Ελλάδα είπε στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το συμβούλιο κορυφής μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο  Νικολά Σαρκοζί, είχε ήδη γίνει γνωστό ότι μέσα στο συμβούλιο αντέδρασε έντονα στην σύνταξη αλλά και άμεση δημοσίευση του περίφημου μηχανισμού-προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Η στάση της ήταν ξεκάθαρα αρνητική για την Ελλάδα, και καθόρισε το...

"Πικρό φάρμακο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"

Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας υποστηρίζουν ότι ελλείψει αξιόπιστου ευρωπαϊκού μηχανισμού αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί το μικρότερο κακό.


Οι αποφάσεις του έκτακτου συμβουλίου κορυφής συνεχίζουν να απασχολούν, όπως είναι φυσικό,  αναλυτές, οικονομολόγους και ερευνητές στην Ε.Ε. και σε ολόκληρο τον κόσμο με ζητούμενο πάντα την εξασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. 
Το πολιτικό δίκτυ προστασίας που άπλωσαν οι 27 γύρω από την Ελλάδα δεν την προστατεύει από τις ασφυκτικές πιέσεις των κερδοσκόπων, γιατί δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες υποσχέσεις οικονομικής στήριξης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάνουν όλο και περισσότερους εμπειρογνώμονες να συνιστούν στην Ελλάδα να αναζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Οι Έλληνες όπως έστρωσαν να κοιμηθούν"


Καταιγισμός και σήμερα δημοσιευμάτων στο γερμανικό και διεθνή τύπο για την ελληνική οικονομία και την ενδεχόμενη στήριξη από την ΕΕ.
H συντηρητική μεγάλη εφημερίδα Frankfurter Allegemeine Zeitung με τίτλο :
«Η ελληνική τραγωδία: στην ΕΕ συγκρούονται διαφορετικές νοοτροπίες» φιλοξενεί τον Ντιρκ Μάγερ, καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος διατυπώνει τη θέση ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα να αποκλειστούν οι Έλληνες από την Ευρωζώνη, αντί να παίρνουν διαρκώς νέα οικονομική βοήθεια. 
Η πρότασή του αυτή δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα αδύναμα οικονομικά μέλη της Ευρωζώνης, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «έτσι η νομισματική ένωση θα ήταν πιο ομοιογενής. 
Οι τέσσερις μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να έχουν μια χαλαρή σχέση με το ευρώ ή να φτιάξουν το δικό τους κοινό μεσογειακό νόμισμα ώστε να είναι λιγότερο...

Απογοήτευση στις διεθνείς αγορές

Απογοήτευση είναι το γενικό αίσθημα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές μετά την άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα κρατούν στάση αναμονής έως την συνεδριαση του ECOFIN τη Δευτέρα για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, γράφουν οι Financial Times. Χρηματιστές και hedge fonds που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη έχουν ήδη προκρίνει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα είναι μακροχρόνια αφού η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στη δανειοδοτική αγορά έως τον Μάιο. Γι’ αυτό, όπως εκτιμούν αναλυτές, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον επόμενο αδύναμο κρίκο, που είναι πιθανότατα η Πορτογαλία.
Η χθεσινή νεφελώδης δήλωση στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ επιτείνει και εξαπλώνει την κρίση στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζουν οι Times ενώ σε άρθρο της η Guardian επιρρίπτει...

Για τόσο βλάκες μας περνούν; Εκτός αν θεωρούν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και σε κρετίνους!

Χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου , για την προχθεσινή  απόφαση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας για την Ελλάδα, δήλωσε
"Ήταν μια ξεκάθαρη απόφαση ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη! 
Αυτή η ξεκάθαρη θέση δεν θα υπήρχε αν ήταν άλλος στη θέση του σημερινού πρωθυπουργού"
Δηλαδή, εάν ήταν άλλος στη θέση του σημερινού πρωθυπουργού, δεν θα είχαμε τριπλή επιτήρηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; 
Ούτε θα μας ξεπετάγανε με μια δήλωση χωρίς να βάλουνε το χέρι στη τσέπη; 
Ούτε και θα ανακοίνωναν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αντί της ελληνικής κυβέρνησης, ότι έρχονται και πρόσθετα μέτρα; 
Ούτε θα μας προϊδέαζαν μέσω συνεντεύξεων στον Διεθνή τύπο για αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και για κατάργηση του 14ου μισθού;
Αν ήταν άλλος πρωθυπουργός θα τα χάναμε όλα αυτά;
Δεν ξέρω τι θα χάναμε εμείς αν ήταν άλλος πρωθυπουργός αλλά αυτό που μετά βεβαιότητας έχουν χάσει στη κυβέρνηση είναι το μέτρο!
Εκτός αν θεωρούν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και σε κρετίνους!
Έχουν τρελαθεί τελείως, είναι πολύ επικίνδυνοι!

Όλοι κερδίζουν, η Ελλάδα χάνει!

Αίσθηση έχει προκαλέσει αποκαλυπτικό άρθρο πρώην στελέχους της Long Term Capital Management στους Financial Times, όπου εξηγεί πώς όλοι κερδίζουν στις αγορές με εύκολα χτυπήματα στην Ελλάδα.
Ο Τζέιμς Ρίκαρντς παρομοιάζει την περίπτωση της Ελλάδας με το παιχνίδι με τις κούκλες («πινιάτα»), που δέχονται χτυπήματα από όλα τα παιδιά και τελικά θρυμματίζονται, για βγουν από μέσα τους τα γλυκά, μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας μετά τα χτυπήματα βγαίνουν…

Κομισιόν: εξαιρούνται από "ελέγχους" οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας

*Γιατί εξαιρούν τις αμυντικές δαπάνες;

*Γιατί αυτοί πωλούν Φρεγάτες και αεροπλάνα!

"Ενιαία, ευρωπαϊκή, συντονισμένη και αποφασιστική" χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, απαντώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία, ο Α. Αλταφάζ είπε ότι η χθεσινή απόφαση αποτελεί στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κοινοτικός επίτροπος καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε, τα μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος θα αξιολογηθούν λεπτομερώς το...

Το ερώτημα των… δισεκατομμυρίων

Σε ιδιότυπη «εφεδρεία» οι… γαλλογερμανικές δυνάμεις, με προοπτική παρέμβασης μόνο αν ξεφύγουν από τον έλεγχο οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα 
– Δεν αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο διάσωσης από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα – «Βροχή» μέτρων και μάχη από την κυβέρνηση για να καλυφθεί το απαιτητικό δανειακό πρόγραμμα του α’ εξαμήνου
Με νέους όρους παίζεται από την Παρασκευή το σκληρό παιχνίδι Ελλάδας-Ευρωζώνης και αγορών, καθώς οι ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για στήριξη της χώρας μας λειτουργούν αποτρεπτικά σε όσους θελήσουν να κινηθούν με ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική διάθεση, αλλά δεν είναι και επαρκείς για να συμπιέσουν σε μια νύχτα τα spread, όπως είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο με αντίστοιχη δήλωση από τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του γαλλογερμανικού άξονα έχουν έλθει σε συμφωνία να ενεργοποιήσουν δικές τους κρατικές τράπεζες, οι οποίες θα προχωρήσουν σε αγορές ελληνικών ομολόγων, είτε από τη δευτερογενή αγορά, αν εκδηλωθούν ακραίες πιέσεις, είτε από τις δημοπρασίες ομολόγων της Ελλάδας μέσα στους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που κινδυνεύσει κάποια δημοπρασία να μείνει ακάλυπτη.
Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, ότι Γαλλία και Γερμανία ρίχνουν «άμμο» στις μηχανές των διεθνών κερδοσκόπων, καθώς δημιουργούν ένα σοβαρό κίνδυνο σε όσους πιέζουν με ανοικτές πωλήσεις τα ομόλογα, ή μέσω ...

Τεχνογνωσία την λένε τώρα την πτώχευση.

Απορούμε. 
Σε ποιους απευθύνεται ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τεχνογνωσία του ΔΝΤ. 
Ακόμα και τώρα που ξεψυχάει το πολιτικό κατεστημένο, δεν βάζει μυαλό και θέλει με λεκτικές ακροβασίες να εξαπατήσει το λαό και να διασωθεί.
Θλιβόμαστε να βλέπουμε στις τηλεοράσεις τα γεράκια της Ευρώπης, τους κουτόφραγκους μέρμηγκες, να γελάνε πάνω στο πτώμα του έξυπνου Έλληνα τζίτζικα, που κάποτε ρούφαγε τα πακέτα της ΕΕ και τα δάνεια των κερδοσκόπων και τραγουδούσε αμέριμνα, χωρίς να μπει στον κόπο να παράγει ούτε μία καρφίτσα. 
Πως εξευτελίσατε έτσι την Ελλάδα. 
Δυστυχώς, δεν είμαστε στην Ιαπωνία όπου....

Η ελληνική κρίση έρχεται στην Αμερική

Ξεκίνησε στην Αθήνα. 
Τώρα διαχέεται στη Λισσαβόνα και στη Μαδρίτη. 
Αλλά θα ήταν μέγα σφάλμα να υποθέσουμε ότι η κρίση του δημόσιου χρέους που έχει ήδη αρχίσει θα παραμείνει περιορισμένη στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. 
Γιατί πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από πρόβλημα της Μεσογείου. 
Αποτελεί τη δημοσιονομική κρίση του δυτικού κόσμου.
Κι έχει παρακλάδια πολύ βαθύτερα από ότι εκτιμούν στην παρούσα συγκυρία οι περισσότεροι επενδυτές.
Η παρούσα κρίση έχει προφανώς τα διακριτικά χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης.  
Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, και με βάση τα άρθρα 123 και 125 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος μηχανισμός για τη διάσωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. εκτός από τα κράτη μέλη ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Είναι αλήθεια βέβαια ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να επικαλεσθεί το άρθρο 122 για να συνδράμει ένα κράτος...

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Στην Ρηγίλλης πιστεύουν ακόμα στην συναίνεση;

Μετά την  άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της ΝΔ ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς θέλει να πείσει ότι για την οικονομική κατάρρευση της χώρας ευθύνεται μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ κυβερνά για πρώτη φορά τον τόπο, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα:
Εκεί στη  Ρηγίλλης,  θα συνεχίζουν να έχοιυν ακόμα αυταπάτες για συναίνεση;
 Μεταξύ των άλλων ο κ. Παπανδρέου είπε ότι:
«τους μήνες αυτούς αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο η εγκληματική πολιτική του πρόσφατου παρελθόντος» και ότι
«τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνώρισε έναν κατήφορο χωρίς προηγούμενο».
Πρόσθεσε δε ότι
«υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για τον κατήφορο αυτό. Καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Έλληνες που σήμερα στριμώχνονται γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνάν καλά στις πλάτες τους τόσα χρόνια. Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα  η Ελλάδα και οι Έλληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το Κράτος σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού».
Στον κ. Παπανδρέου απάντησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε:
«Σε τέτοιες δύσκολες ώρες ο κάθε Έλληνας διερωτάται, γιατί ο Πρωθυπουργός προτίμησε σήμερα έναν ποταμό ύβρεων κατά της Ν.Δ., αντί μιας καθαρής εξήγησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. 
Να του θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ...

Ο Παπανδρέου δεν κατάλαβε χθες το τι έγινε, σήμερα του εξήγησαν και...

...υποκρίνεται χωρίς όρια, λογικής και χρόνου.

 

Ίσως γιατί έχει το ακαταλόγιστο! 

 

Κατάμουτρα και επίσημα κοροϊδεύει ο πρωθυπουργός τον κόσμο και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία τον αντιπολιτεύεται με απαράδεκτη προχειρότητα για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.
Διαβάστε λοιπόν τι είπε ο Παπανδρέου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο: 
«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε μια πολιτική, ούτε μια οικονομική υπερδύναμη, για να δώσει μόνη της αυτή τη μάχη. Τους τελευταίους μήνες αυτής της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την πολιτική της στήριξη. Υπήρξε και θεσμική στήριξη του Προγράμματός μας. Όμως, στη μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και στην ψυχολογία της αγοράς, υπήρξε το λιγότερο άτολμη».
Διαβάστε τώρα τι δήλωσε χθες στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου κορυφής όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα: 
«Σήμερα, η Ευρώπη στέλνει ένα καθαρό μήνυμα σε όλους, στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους. Στέλνει το μήνυμα της στήριξης και της ελληνικής οικονομίας.... Η Ευρώπη έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, πήρε μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, έτσι ώστε να σταθεροποιήσει και να ενδυναμώσει την Ευρωζώνη, όποτε αυτό είναι απαραίτητο»!  
Τη μία μέρα από τις Βρυξέλλες έλεγε κατά λέξη ότι η Ευρώπη στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές και τους κερδοσκόπους για τη στήριξη στην Ελλάδα και την επομένη ανέφερε ότι η Ευρώπη υπήρξε το λιγότερο άτολμη!
Μόλις έφυγε δηλαδή από τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το έπαιξε τσαμπουκάς!
Κι η Νέα Δημοκρατία αντί να εκδώσει ανακοίνωση και να τινάξει στον αέρα την άνευ προηγουμένου υποκριτική στάση της κυβέρνησης, έβγαλε ανακοίνωση για τα...

Ο Μητσοτάκης δεν μιλάει άδικα ...σχεδόν πάντα έχει δίκιο!

Τελικά επτωχεύσαμεν… 
Όταν πριν από 2 μήνες το είχε πει ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη (15-12-09), ζητώντας ταυτόχρονα να σοβαρευτεί επιτέλους η Κυβέρνηση και να πάρει τα αναγκαία μέτρα, βγήκαν ορισμένοι και χλεύαζαν και άλλοι έλεγαν αλαζονικά «δεν δικαιούσαι διά να ομιλείς»…  
Σήμερα η χρεωκοπία είναι ανομολόγητο γεγονός! 
Το ξέρουν όλοι εκτός από… μας
Σήμερα αναζητούμε απεγνωσμένα σωσίβιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού εκεί μας παρέπεμψαν Μέρκελ και Σαρκοζί προκειμένου να «βοηθήσει» η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα… 
Εκτός από τις γαλλικές φρεγάτες και τα “Eurofighter” πρέπει να βάλουμε στο κεφάλι μας και τους σκληρούς και αδίστακτους τεχνοκράτες του ΔΝΤ… 
Τα δώσαμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα
Μόνο λίγη παρηγοριά, κάτι σαν χτύπημα στην πλάτη του Γιώργου
«Θα τα καταφέρετε… αρκεί να πληρώσετε!» 
Ωραία «επιτυχία» ο Γιώργος
Θρίαμβος! 
Έτσι λένε τα συστημικά ΜΜΕ… 
Και εμείς πρέπει να… συμφωνήσουμε
Ας κάνουμε κι αλλιώς…
Πατήστε στο διαβάστε περισσότερα που ακολουθεί για  να ακούσετε και να  δείτε τα video που επισυνάπτονται.


Πάντως η μερική "απώλεια τής εθνικής μας κυριαρχίας" βολεύει πολιτικά τόν Παπανδρέου...


...Ο Παπανδρέου είναι καλός, όμως οι κακοί (οι Ελ) τον αναγκάζουν να πάρει τα κακά μέτρα... (ας πάρουν οι κεντροδεξιοί μπουνταλάδες μαθήματα πολιτικής απο τον Γιώργο, πού ξέρεις σιγά σιγά μπορεί να μάθουν)...
Ο Παπανδρέου ήξερε ασφαλώς τήν κατάσταση τής ελληνικής οικονομίας πρίν κερδίσει τίς εκλογές...
Ηξερε επίσης ότι δέν θα μπορούσε να τηρήσει τίς προεκλογικές του δεσμεύσεις...
Ηξερε επίσης ότι έπρεπε να πάρει επώδυνα μέτρα...
Γιαυτό τό λόγο εξάλλου τού δόθηκε η εξουσία...

Τό πρόβλημα είναι ότι εάν τα έπαιρνε αμέσως θα έπεφτε στίς επόμενες εκλογές...
Επρεπε λοιπόν να βρεθεί ο τρόπος και τα μέτρα να πάρει και να διασωθεί πολιτικά ώστε να κυβερνήσει αδιατάρακτα και την επόμενη τετραετία...
Διότι εάν έβγαινε στίς 5 Οκτωβρίου καί έλεγε γιά...

“Η Ελλάδα έχει απωλέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας”

Για πρώτη φορά δημοσίως, ο πρωθυπουργός «ομολόγησε» ότι η Ελλάδα έχει απολέσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.
Στα πρώτα υπουργικά συμβούλια της κυβέρνησης του μας είχε πεί ότι ...κινδυνεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! 
Χθές μας είπε ότι ...απωλέσαμε μέρος αυτών! 
Εύγε του λοιπόν!
«Όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά, μας αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας» ήταν η ακριβής φράση του κ.Παπανδρέου, που προκάλεσε έκπληξη.
Πάντως σ' εμάς δεν προκάλεσε έκπληξη γιατί το...σενάριο το γνωρίζαμε από πρίν! 
Το σχολιάσαμε, το γράψαμε και γίναμε φορτικοί επαναλαμβάνοντας την κριτική μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου!
Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία προκειμένου να αποκομίσει την πολιτική στήριξη της Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση «προσφέρθηκε» να αγοράσει  οπλικά συστήματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε αντάλλαγμα, σχεδόν χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές, ανυπόστατες. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» ξεκαθάρισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «θα ήταν περίεργο, να κάνουμε προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και την ίδια στιγμή να αγοράζουμε οπλικά συστήματα».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση που ελήφθη για ...

Αμηχανία και θρίλερ μετά την στήριξη...

Το ελληνικό θρίλερ δεν αναμένεται να τελειώσει σήμερα στις αγορές, παρά την αποφασιστική πολιτική δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της Ελλάδας, καθώς προς το παρόν δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα σταματήσουν, ή αν οι κερδοσκόποι θα διατηρήσουν την πίεση, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν σαφέστερες δεσμεύσεις από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης.
«Είναι προφανές, ότι οι ηγέτες εξακολουθούν να διαβουλεύονται και δεν έχουμε μπροστά μας μια πραγματική συμφωνία. Θα χρειασθεί να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, για  να πεισθούν οι αγορές, ότι υπάρχει πραγματικά ένα σχέδιο διάσωσης και δεν πρόκειται μόνο για μια επιφανειακή συμφωνία, χωρίς ουσία», τόνιζε χθες ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής των αναλυτών ευρωπαϊκής αγοράς της Unicredit, συνοψίζοντας τις ενστάσεις της διεθνούς αγοράς στις πρωτοβουλίες κορυφής της Ε.Ε.
Ακόμη πιο ωμά, η –ελάχιστα φιλική στην Ελλάδα…- στήλη Lex των Financial Times σημείωνε αργά χθες βράδυ, στην ηλεκτρονική έκδοση της λονδρέζικης εφημερίδας, ότι και μετά τη συμφωνία των ηγετών τα ελληνικά ομόλογα είναι «greek-proof», δηλαδή έχουν την εγγύηση μόνο της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Γαλλίας, ή της Γερμανίας, όπως απαιτούσαν οι αγορές, με την τελευταία βίαιη κερδοσκοπική επίθεση στην Ελλάδα.
Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα παρατηρούσαν ότι στην Wall Street το κλίμα για την Ελλάδα δεν...

Απηύδησε και ο Σαμαράς με τον Παπανδρέου, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι

Προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

 

Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον φίλο του Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς και μαθαίνει από πρώτο χέρι τη «μυστική διπλωματία» Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και τις κρυφές συναντήσεις που έχει όχι μόνο με πολιτικούς αλλά και με τραπεζικούς και επενδυτικούς παράγοντες της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. , κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει κυριολεκτικά απηυδήσει με τα παρασκηνιακά παιχνίδια του πρωθυπουργού και ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και ώρες, να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή όπου θα τον καλέσει να εξηγήσει στους πολίτες ποια ακριβώς είναι τα ανταλλάγματα που...

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δεν πήραν τις λεπτομέρειες που ήθελαν οι αγορές ...

...συνεχίζουν το "βιολί" τους!

Απογοήτευση φαίνεται να προκαλεί στις αγορές η ανακοίνωση στήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα.
Το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου προκαλεί πτώση του ευρώ. 
Ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια.
«Δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες γύρω από τη δομή της όποιας βοήθειας ή διάσωσης», εξήγησε στο Bloomberg ο George Davis, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της Royal Bank of Canada. Επιπλέον, το γεγονός ότι η όποια ευρωπαϊκή βοήθεια συνοδεύεται από αυστηρούς όρους για δημοσιονομική προσαρμογή, θεωρείται αρνητικό για το ευρώ.
Έτσι, το κοινό νόμισμα υποχώρησε περίπου κατά 1%, στα 1,3606 δολάρια από 1,3737 δολάρια χθες. Το κοινό νόμισμα έχει χάσει το 5% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Το ΔΝΤ καλωσόρισε το αποτέλεσμα της συνόδου Ε.Ε....


...τώρα τί σημαίνει αυτή η ανακοίνωση;

IMF Statement on Greece
Press Release No. 10/31
February 11, 2010
Caroline Atkinson, Director of External Relations at the International Monetary Fund (IMF), issued the following statement in Washington today:

“We welcome the support for Greece from its EU partners, which, together with policy actions undertaken by the Greek authorities, are important new steps in response to the challenges the country faces. The Fund, as noted by the EU leaders, is prepared to offer expertise and support as necessary.”

 Και η ελεύθερη μετάφραση:
Δήλωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα 
Δελτίο Τύπου Νο 10/31 
11 Φεβρουαρίου 2010
 Caroline Atkinson, Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση στην Ουάσινγκτον σήμερα:

«Χαιρετίζουμε την υποστήριξη για την Ελλάδα από τους εταίρους της ΕΕ, η οποία, σε συνδυασμό με δράσεις πολιτικής που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές, αποτελούν σημαντικά νέα μέτρα ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.  

Το Ταμείο, όπως σημειώνεται από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι διατεθειμένο να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη και την υποστήριξη που χρειάζεται. "

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης "άναψε τα αίματα" στη Βουλή


Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα "ανάψε" τα αίματα, πλην ημών των καταναλωτών και επαγγελματιών και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, νωρίτερα στο ελληνικό κοινοβούλιο. 
Αιτία η προσπάθεια του Υπ. Οικονομικών να καταθέσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος την εν λόγω ρύθμιση. 
Κατόπιν έντονων αντεγκλήσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατέληξαν, μετά από αίτημα της ΝΔ, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 8 το βράδυ, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. 
Τόση δημόσια διαβούλευση στην κυβέρνηση για την επιλογή στελεχών και ακόμη να...

Ορθοπεταλιά στις Βρυξέλλες



"Σανίδα σωτηρίας" για την Ελλάδα, υπό όρους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς "κανόνες" που αφορούν τα ελλείμματα. "Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. 
Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη", είπε η καγκελάριος μετά την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα. 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο -σύμφωνα με πληροφορίες- κάλεσε τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της να είναι σε ετοιμότητα για να "διαφυλάξει" τη ...

Έχει ιστορική ευθύνη ο Καραμανλής, ας μιλήσει επιτέλους..!


Έχει ιστορική ευθύνη ο Καραμανλής να μιλήσει επιτέλους για τα όσα πραγματικά συνέβησαν και τον οδήγησαν στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ήξερε ότι η χώρα θα οδηγούνταν σε τέτοια εξάρτηση από τις κραταιές ξένες οικονομίες ή όχι; 
Αν ναι, γιατί δεν το έλεγε; 
Είχε ενημερώσει τον Παπανδρέου για το τι θ' ακολουθήσει;
Εμείς πιστεύουμε πως ναι ήξερε ο Καραμανλής και είχε ενημερώσει τον  Παπανδρέου για το τι θ' ακολουθήσει.
Παρ' όλα αυτά όμως, ο Παπανδρέου  δεν παρείχε την απαραίτητη και περιβόητη... συναίνεση, στην κυβέρνηση του Καραμανλή, ωστε ν' αντιμετωπιστούν από κοινού τα επερχόμενα, όπως δηλαδή γίνεται σήμερα! 
Αν όχι, δεν ήξερε δηλαδή ο Καραμανλής, τότε ποιοι μεθόδευαν μια τέτοια εξέλιξη και τον ανάγκασαν να πάει σε εκλογές;
Ήξερε ο Καραμανλής για την μυστική διπλωματία του Παπανδρέου;

Τι ρόλο παίζει ο Παπαδήμος;

Μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, έρχονται στην επιφάνεια συγκλονιστικά στοιχεία για τη μυστική διπλωματία που εφαρμόζει ο Παπανδρέου σε όλα τα...

"Μπλόκο" αγορών χρήματος στις ελληνικές τράπεζες

By David Oakley (Λονδίνο), Kerin Hope (Αθήνα), Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)


Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές δανεισμού τις τελευταίες δυο εβδομάδες, καθώς η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει.
Παρά το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, εν μέσω ελπίδων για σχέδιο διάσωσης από την Ευρώπη, η πίεση στον δανεισμό τονίζει το μέγεθος της κρίσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας.
Ορισμένοι strategists παραπέμπουν στην κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, που «ξέμειναν» από ρευστό λίγο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, ως προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Gary Jenkins, επικεφαλής του ...

Συμπλοκή αγροτών με την αστυνομία...

...επιμένουν οι αγρότες στον Προμαχώνα

 


Ενταση μεταξύ αγροτών και ανδρών της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Αιτία, η απόφαση των αγροτών να αποκλείσουν και τη διέλευση των Ι.Χ. οχημάτων από και προς τον Προμαχώνα, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες τους για άνοιγμα των συνόρων και για τα φορτηγά.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Στέργιο Λίτο, άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών ενεπλάκησαν με τους αγρότες, εισβάλλοντας στις πλαστικές υποτυπώδεις παράγκες τους. 
Εξάλλου και ο πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής, κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς, ενώ δήλωσε ότι στο περιστατικό ήταν «παρών» και ο αστυνομικός διευθυντής...

Το θρίλερ της ελληνικής οικονομίας!

Απρόβλεπτες εξελίξεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα μάλιστα για δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, φοβούνται πλέον οι ηγέτες της Ευρωζώνης και σπεύδουν σήμερα να διατυπώσουν μια ισχυρή πολιτική δήλωση στήριξης στην Ελλάδα, για να αποτρέψουν μια χρεοκοπία-βόμβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ελληνική υπόθεση έχει αναλάβει να… σηκώσει σήμερα στην πλάτη του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, όχι επειδή θυμήθηκε το παλαιό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία», αλλά επειδή στη Γαλλία εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, που επικαλείται σε πρόσφατη ανάλυσή της η BNP Paribas, οι γαλλικές τράπεζες συγκεντρώνουν σχεδόν το ένα τέταρτο (!) του συνολικού δανεισμού της Ελλάδας από ξένες τράπεζες: από τα 302,5 δισ. ευρώ χρεών, τα 75,5 βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια γαλλικών τραπεζών.
Μάλιστα, η περίπτωση της Γαλλίας φαίνεται ότι είναι η πιο «επικίνδυνη» από...

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ευτυχώς υπάρχει η "άμυνα της Ευρωζώνης" αλλιώς ο Παπανδρέου θα ήταν ο ... "ιός της πτώχευσης"!

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου, πρ. Βουλευτή

Όπως λέμε στο Basket Ball, τώρα το γυρνάμε σε "άμυνα ζώνης" έτσι και η Ελλάδα το γύρισε σε "άμυνα Ευρωζώνης"!
Στην πραγματικότητα όμως εμείς αλλάξαμε και όλους τους "παίκτες" μας  με ...κοινοτικούς.
Αυτοί πλέον θα παίζουν στην "βασική πεντάδα" της ομάδας μας.
Κάτι ότι η , "οικονομία μας είναι υπό πτώχευση" κάτι "ότι για πρώτη φορά από το 1974 κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, λόγω της οικονομίας μας" και κάποιο αδέξιο χέρι που διόγκωσε το έλλειμμα μας, δείξαμε την ευάλωτη αμυντική μας γραμμή! 
Ο προπονητής μας είχε χάσει την μπάλα και έψαχνε άλλοθι για τα προεκλογικά του συνθήματα για το ότι ...λεφτά υπάρχουν!
Τώρα οι φίλοι μας οι Κοινοτικοί μας επιβάλουν και Κομισάριο - τοποτηρητή ή Manager στην ομάδα μας, τον δικό μας τον κ. Λουκά Παπαδήμο! 
Ο κ. Παπαδήμος κάτι ήξερε και δεν δέχθηκε να μπεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές! 
Μόνο εμείς δεν ξέραμε. 
Τι βουλευτής θα είπε, εδώ θα συντονίζω ολόκληρη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της!
Πράγματι με την κυβέρνηση έχουμε σοβαρό πρόβλημα και αυτά δεν επιτρέπονται στους...ξένους! Δείχναμε ότι δεν υπάρχει συντονισμός στην ελληνική κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρωθυπουργός να ανακοινώνει τη μία μέρα μέτρα που περιλαμβάνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και ο υπουργός Οικονομικών να βγαίνει την άλλη και δηλώνει ότι όλα αυτά είναι ακόμη σκέψεις και θα δούμε τι θα κάνουμε.
Με το σύστημα που ακολούθησε  ο προπονητής και σας περιγράψαμε γίναμε...

Η Γερμανία αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία της τον έλεγχο της ηπείρου, τον οποίο απέτυχε να αποκτήσει με το ξίφος.

Η Ελλάδα και το δίλημμα της Γερμανίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.
«Κρίσιμη» χαρακτηρίζει την κατάσταση για την Ευρώπη το έγκυρο ινστιτούτο στρατηγικών μελετών Stratfor.
Υστερα από χρόνια αλόγιστης σπατάλης, η Ελλάδα απειλείται, ενώ η προοπτική αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων της χώρας καθίσταται πιθανή.
Σε αυτή τη φάση, μόνο οι προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας από μέρους της ΕΚΤ είναι αυτές που προλαμβάνουν τη δεινή αυτή εξέλιξη. 

Τα μέτρα αυτά, όμως, έχουν απλώς πυροσβεστικό χαρακτήρα, ενώ τα προβλήματα της Ευρώπης ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, απειλώντας να παρασύρουν και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Για να αντιληφθούμε το εύρος της κρίσης, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τη Γερμανία, τη μόνη χώρα που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο. 

Ο πυρήνας του γερμανικού προβλήματος εντοπίζεται στην...

"Εκτός από τον Μητσοτάκη να καταθέσει και ο Κόκκαλης"...

...ζήτησε πριν από λίγο ο Καρατζαφέρης !

 


Βόμβα έριξε πριν από λίγη ώρα μιλώντας στον 9.84 ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens είπε:
«Μα ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβάζοντας τον κατάλογο των μαρτύρων ανέγνωσε και το όνομα του Μητσοτάκη».
Ο Καρατζαφέρης επισήμανε ότι επιβάλλεται να καταθέσουν στην Εξεταστική τόσο ο Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του '93 Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. προχώρησε ακόμη ένα βήμα από τα όσα υποστηρίζει τις τελευταίες μέρες. Ζήτησε να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης.
«Πρέπει να απαντηθούν από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου τα όσα αφήνει ως υπονοούμενο ο Μητσοτάκης».
Μάλιστα, ο Καρατζαφέρης φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι αν δεν κληθεί ο Μητσοτάκης, θα φανεί σαν...

Ρόδι, ο καρπός τον Ολύμπιων θεών

"Όσες ρώγες έχει το ρόδι τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά", εύχεται την Πρωτοχρονιά ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού και φαίνεται πως την παραδοσιακή αυτή ευχή αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι Έλληνες παραγωγοί, όσοι τουλάχιστον έλαβαν τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν παραδοσιακές καλλιέργειες και να στραφούν σε νέες, πιο προσοδοφόρες και γούρικες, αφού η ροδιά θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ροδιάς βρίσκεται σε "νηπιακό" στάδιο και η καλλιεργούμενη έκταση δεν υπερβαίνει συνολικά τα 20.000 στρέμματα, αλλά στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η παραγωγή ροδιού το 2007 έφθανε στη χώρα μας τα 4.000 στρέμματα, όταν το 2005 ήταν ...

Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

Χάνοντας πλέον και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί χείρα βοήθειας από Γάλλια και Γερμάνια. 
Πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης των FT αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, «έχει ληφθεί επί της Αρχής απόφαση για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα», ενώ εξετάζονται μία σειρά από επιλογές με την πιο πιθανή να είναι η παροχή «διμερούς βοήθειας».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος...

Επιχείρηση "Ασπίδα" στους κερδοσκόπους!


Χαρακτηριστικά εκ των προτέρων οργανωμένου σχεδίου αντίδρασης λαμβάνει η χθεσινή ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση για τα εισοδηματικά, φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, που συνδυάστηκε με διεθνείς διαρροές για σχέδιο "διάσωσης" της Ελλάδας, αλλά και με δηλώσεις στήριξης της χώρας μας από υψηλόβαθμους κοινοτικούς παράγοντες, όπως οι κ. Αλμούνια και Ρεν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα δοθεί μάλλον μέσω δανειακών εγγυήσεων, δηλαδή μέσω εγγυήσεων που θα δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από χώρες αυτής προς τη χώρα μας, κατ’ αναλογία των εγγυήσεων που παρείχε πέρυσι το ελληνικό δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες.
Χθες, το σχέδιο φάνηκε να έχει απόλυτη επιτυχία, πλην όμως έμπειρα στελέχη της αγοράς προειδοποιούν πως η μεταστροφή του κλίματος την οποία ...

Δάνειο περιορισμένου χρόνου στην Ελλάδα

Συνέντευξη στην λαϊκή εφημερίδα Bild έδωσε ο Τόμας Μάγερ (Thomas Mayer), επικεφαλής του επιτελείου οικονομολόγων της Deutsche Bank με θέμα την Ελλάδα και το ευρώ. H πρότασή του; Δάνειο περιορισμένου χρόνου...
Με τίτλο «Εάν το ευρώ γίνει μαλακό νόμισμα» η εφημερίδα Bild αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό το ευρώ και τον ρόλο που παίζουν τα ελληνικά ελλείμματα.
Στο ερώτημα κατά πόσον επηρεάζει σοβαρά η επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας την σταθερότητα του κοινού νομίσματος ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε ότι «αυξάνονται οι πιέσεις στο ευρώ και η ΕΕ πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και το ευρώ. Κίνδυνος για το ευρώ θα προκύψει από την Ελλάδα, μόνον εάν μια πιθανή οικονομική βοήθεια της ΕΕ επαναληφθεί και για άλλες χώρες - μέλη της ...

"Σωσίβιο" ρίχνει το Βερολίνο στην Αθήνα

Το γερμανικό σχέδιο στήριξης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε στελέχη του κόμματός του, τους Χριστιανοδημοκράτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Βοήθεια σε διμερές ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. 
Την πληροφορία επιβεβαιώνει στη σημερινή γερμανική έκδοση των Financial Times ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Μάιστερ.
Η μορφή της βοήθειας δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί. Προς το παρόν εξετάζονται δυο ενδεχόμενα: παροχή βοήθειας σε διμερές επίπεδο ή μια διεθνώς συντονισμένη βοήθεια σε ευρωπαϊκό όμως επίπεδο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μάιστερ, θα λάβει χρήματα μόνο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε...

Η ελπίδα του Πληθωρισμού.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παραμένοντας ψύχραιμη, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της θα μειώνεται συνεχώς
Όταν χορηγείς σε κάποιον αυξημένες ενέσεις κορτιζόνης, ο πόνος εξαφανίζεται «ως δια μαγείας» και δεν αισθάνεται πλέον καμία ενόχληση. Επίσης, όταν ένας αθλητής παίρνει «διεγερτικά», η απόδοση του πολλαπλασιάζεται και μπορεί να επιτύχει απίστευτες επιδόσεις. Αντίστοιχα, όταν σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, στην Οικονομία ευρύτερα, «προσθέσεις» αφειδώς ρευστότητα, δημιουργείς μία απατηλή εικόνα ευφορίας, η οποία εξαφανίζει αμέσως όλα τα συμπτώματα της αρρώστιας.
Το κοινό σημείο και στις τρείς παραπάνω περιπτώσεις είναι το ότι η μαγική «θεραπεία», αφενός μεν διαρκεί όσο και η «επίδραση» των φαρμάκων, αφετέρου δε επιδεινώνει την «ασθένεια», η οποία ενίοτε γίνεται θανατηφόρα. Έτσι λοιπόν, ο ...

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σημίτης - Παπανδρέου 2 - 0 ..!

Στο γήπεδο Siemens 
 
Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν οι «πράσινοι παπαγάλοι» για συμψηφισμό ευθυνών στο σκάνδαλο της «Siemens», έρχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να τους στοιχειώσουν. 
Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει σήμερα ότι πίσω από τον κωδικό «Rocos», μέσω του οποίου διακινούνταν... κατάμαυρες μίζες, βρίσκονται συγγενείς του άλλοτε εξαπτέρυγου του Κώστα Σημίτη, Τάσου Μαντέλη
Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο μόνος που παραδέχτηκε ότι πήρε λεφτά από τη «Siemens» για να τα πάει στα ταμεία του κόμματός του, είναι ο «κόμμα και κράτος» Θεόδωρος Τσουκάτος
Και έπεται συνέχεια.
Αβέβαιο το αποτέλεσμα...η μάχη κρίνεται αμφίρροπη!

Ο Δραμινός Θανάσης Τσακίρης με την κόρη του αγωνίζονται στην Ολυμπιάδα του Βανκούβερ...

...την Παρασκευή η έναρξη των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 

 

Ανοίγει την Παρασκευή η «αυλαία» των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ στον Καναδά. Στο παρελθόν, ο Καναδάς έχει διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ, καθώς και τους Χειμερινούς Αγώνες του 1988 στο Κάλγκαρι. Οι τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών θα λάβoυν χώρα στο «BC Place», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Βανκούβερ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά από το 1984, η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί σε κλειστό στάδιο και όχι σε ανοικτό όπως συνηθίζεται.
Στους Αγώνες του Βανκούβερ θα δώσουν το παρών περισσότερες από 80 χώρες με περίπου 5.500 αθλητές και προπονητές, ενώ στη διοργάνωση θα εκπροσωπηθεί και η Ελλάδα με τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες (Θανάσης Τσακίρης -σημαιοφόρος-, Βασίλης Δημητριάδης, Λευτέρης Φάφαλης, Στέφανος Αλέξης Τσιμικάλης, Μαρία Ντάνου, Παναγιώτα Τσακίρη και Σοφία Ράλλη).
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο 45χρονος Θανάσης Τσακίρης θα μετάσχει (για πέμπτη φορά στην καριέρα του) στους 21ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς μαζί με την 20χρονη κόρη του, η οποία έκανε το 2006 το ντεμπούτο της στο κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» των χειμερινών σπορ.
Οι εγκαταστάσεις για τους ...

Επεισόδιο Κώστα Μπακογιάννη με Λάλα!

"Θα έπρεπε να σε δείρω"



Σήμερα το πρωϊ περνώντας από την πλατεία Κολωνακίου, στο Da Capo, συναντήθηκαν  ο Κώστας Μπακογιάννης με τον Δημοσιογράφο Θανάση Λάλα.
Ήταν σε μία μηχανή ο Κώστας Μπακογιάννης όταν είδε τον Θανάση Λάλα και σταμάτησε. 
Κατέβηκε κάτω , τον έπιασε από τον γιακά και ειπώθηκαν τα εξής:
- Κ.Μπακογιάννης: "Έλα εδώ ρε ξεφτιλισμένε, που διέσυρες την οικογένεια μου.
- Λάλας: "Εγώ ποτέ;"
- Κ.Μπακογιάννης: "Είμαι ο Κώστας Μπακογιάννης"
- Θ.Λάλας: "Δεν το έγραψα εγώ αλλά ο Τριανταφυλλόπουλος. Σου λέω αλήθεια ότι δεν το έγραψα εγώ το κείμενο"
Αμέσως μετά ο Κώστας Μπακογιάννης απευθυνόμενος στην παρέα του Λάλα είπε:
"Σας ζητώ συγνώμη για το επεισόδιο αλλά ο άνθρωπος είναι ξεφτιλισμένος"!

Ο δημοσιογράφος καθόταν με παρέα που μεταξύ των άλλων ήταν και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Βαφειάδης..

Στο επεισόδιο του Κώστα Μπακογιάννη με τον Θανάση Λάλα ειπώθηκαν και άλλα πολλά.
Για παράδειγμα ο γιος της Ντόρας, αποκάλεσε τον δημοσιογράφο «σιχαμερό» και «κατάπτυστο».
Σε κάποια φάση ο Λάλας, στην προσπάθεια του να αμυνθεί έλεγε συνεχώς και επαναλάμβανε, ότι το κείμενο στην Veto το έγγραψε ο Τριανταφυλλόπουλος με γνωστή διπλωματική συντάκτρια.
«Αυτό που κάνεις είναι ακόμη χειρότερο» είπε ο Μπακογιάννης στον ...

Καταπέλτης ο Τέλλογλου για το "αμόλυντο" ΠαΣοΚ !

Tι θα καταθέσει ο Μητσοτάκης στην Εξεταστική

Βόμβες μεγατόνων έριξε στην Εξεταστική της Βουλής για τη Siemens σήμερα, ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Τάσος Τέλλογλου
Κατέθεσε επίσημα ότι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης έλαβε 200.000 μάρκα, ο Θ. Τσουκάτος 1 εκατ. μάρκα και εκτίμησε ότι την περίοδο 1998-2004 διακινήθηκαν ως μίζες από την εταιρεία πάνω από 145 εκατ. ευρώ
Ο Τέλλογλου παρουσίασε έγγραφο του δικηγόρου του Κουρσάβε, γερμανού δικηγόρου του Χριστοφοράκου, με τον οποίο τον ειδοποιούσε να φύγει από την Ελλάδα γιατί επίκειται σύλληψη του και ανέφερε ότι ο δικηγόρος είχε τη σχετική πληροφόρηση από κυβερνητική πηγή. 
Ο Τέλλογλου πραγματοποιεί έρευνες στη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens , επί σειρά ετών και έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί αυτό που είπε περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων από τη δεκαετία του 1980 μέσω του τότε διευθυντή του ΟΤΕ Φάνη Τόμπρα, ο οποίος δεν...

Ρουμπινί: «Η Ισπανία μεγαλύτερη απειλή σε σχέση με την Ελλάδα»

rubiniΙδιαίτερα απαισιόδοξος αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης εμφανίζεται ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας ότι η Ισπανία αποτελεί τη «σημαντικότερη απειλή» για την ενότητα της νομισματικής ένωσης. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Radio, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη στο Νταβός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης, «Σε βάθος χρόνου, όχι φέτος ή σε δύο χρόνια από τώρα, ενδεχομένως να έχουμε μια διάλυση της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση ένα χρόνο προτού ξεσπάσει, ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, απειλούνται από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και την εξασθενημένη ανταγωνιστικότητά τους. Η ένταξή τους στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν υποτίμηση του νομίσματος προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από την κρίση, σημείωσε.
Τα σχόλια του Ρουμπινί έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι δεν απειλείται η ενότητα της νομισματικής ένωσης. Ο κ. Τρισέ έχει χαρακτηρίσει, μάλιστα, «παράλογα» τα σενάρια διάσπασης
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο γνωστός οικονομολόγος υποστήριξε ότι, αν και όλη η προσοχή είναι στραμμένη πάνω της τις τελευταίες μέρες, η Ισπανία αποτελεί τελικά μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη δεδομένου ότι είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, έχει υψηλότερη ανεργία και οι τράπεζές της είναι σε πιο δεινή θέση.«Αν η Ελλάδα αποτύχει, αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Αν η Ισπανία αποτύχει, αυτό θα είναι καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα κληθεί ο Μητσοτάκης για την Siemens ;

Ο Καρατζαφέρης καλεί Μητσοτάκη...

Θα συμφωνήσει το ΠαΣοΚ; 


Εντύπωση προκαλεί η δήλωση που έκανε ο Γιώργος Καρατζαφέρης την Κυριακή στο «Θέμα».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι θα ζητήσει να καταθέσουν στην Εξεταστική Eπιτροπή για την Siemens, ο Μητσοτάκης και ο Κεφαλογιάννης.
Ο Καρατζαφέρης θα καταθέσει το σχετικό αίτημα και στην Επιτροπή.
Αν ο Σαμαράς δεν συμφωνήσει στην κλήση του επιτίμου θα βγει και θα...

Κωδικός Rocos και οι συγγενείς του Τ. Μαντέλη!

Καταθέτει για Siemens ο Τάσος Τέλλογλου

 


Με την κατάθεση του δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλου, συνεχίζονται την Τρίτη οι εργασίες της Εξεταστικής για τη Siemens
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" οι λογαριασμοί με χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" συνδέονται με δυο στενούς συγγενείς του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη
Εξάλλου αποφασίστηκε ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή να δει- μέσω δικαστικής συνδρομής- το DVD με τις συνομιλίες του φυγόδικου πρώην στελέχους της Γερμανικής εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του. 
Το οπτικοακουστικό υλικό, σύμφωνα με τον τύπο, αφορά πρόσωπα - πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens
Ακόμη προβληματισμό στη Ρηγίλλης, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα έχει προκαλέσει η απόφαση του επίτιμου προέδρου του ...

Πολύ καλός ο Σαμαράς στη Βουλή...

... «τάπωσε» τον Γιώργο !

 


Σε δύσκολη θέση έφερε και πάλι ο Αντώνης Σαμαράς τον Γιώργο Παπανδρέου, στη χθεσινή κοινοβουλευτική αντιπαράθεσή τους για το μεταναστευτικό
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κέρδισε και πάλι τις εντυπώσεις από τον Πρωθυπουργό, τόσο με την ατάκα «δεν θα αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», όσο και με την επισήμανση της συμμόρφωσης της χώρας με τις κοινοτικές οδηγίες για τη μετανάστευση, που έχουν ήδη λάβει σάρκα και οστά
Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι όσο περνάει ο καιρός, και ευρισκόμενος σε θέση αμυνόμενου λόγω της τραγικής κατάστασης της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου θυμίζει τις κακές στιγμές που είχε στη Βουλή με αντίπαλο τον Κώστα Καραμανλή, τα πρώτα χρόνια της...

Προβληματισμός στη Βρετανία για το ευρώ

Δικαιωμένος απόλυτα θεωρείται από φίλους και αντιπάλους ο Γκόρντον Μπράουν επειδή ως υπουργός Οικονομίας το 2003 αντιτάχθηκε σθεναρά στην προοπτική ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.


Tο ντόμινο οικονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη και η αδυναμία επίλυσης τους έφερε στην επιφάνεια τα συστημικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, επισημαίνουν Βρετανοί οικονομικοί αναλυτές. 
Η Ιρλανδία και η Ελλάδα ήταν ένθερμοι οπαδοί της νομισματική ένωσης, για τους δικoύς τους παρεμφερείς λόγους. 
Τώρα όμως ανακαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά του ευρώ, υπογραμμίζει ο οικονομικός αναλυτής της Guardian (Γκάρντιαν) Λάρι Ελλιοτ.
Είναι γεγονός πάντως πως η παρούσα κρίση στην ευρωζώνη έχει επηρεάσει και την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία. Το παραδοσιακό δίλημμα ‘μέσα ή έξω από την Ευρώπη’ έχει απαληφθεί. Εργατικοί, Συντηρητικοί και...

Ελλάδα & ευρωζώνη: Τέλος των αλκυονίδων ημερών

By Ralph Atkins & Kerin Hope

Τις ήρεμες ημέρες ανάμεσα στις θύελλες του χειμώνα η Αλκυονίδα, κόρη του Αίολου, θεού των ανέμων, λέγεται ότι έφτιαχνε τη φωλιά της στην ήρεμη θάλασσα για να εκκολάψει τα αβγά της.
Τον φετινό χειμώνα, ακόμη και εάν απολαμβάνουν το αχνό φως του Αιγαίου, οι Έλληνες δεν έχουν την αίσθηση ότι υπήρξαν αλκυονίδες ημέρες.  
Αντίθετα, τα προβληματικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας τους προκάλεσαν σειρά από θύελλες που τώρα πλήττουν και άλλα μέρη της νότιας Ευρώπης.
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε διακομματική διαπραγμάτευση και με ένα εθνικό διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού. 
Η Αθήνα κέρδισε κάποιον σεβασμό όταν η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος και επέβαλε επιπλέον μέτρα παρακολούθησης της...

Δεν το γλυτώνουμε το Δ.Ν.Τ.

Κανένα έλεος από τις αγορές, τζάμπα οι θυσίες !

 


Δραματικά γεγονότα που δείχνουν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ ή έστω να στηριχθεί , με τα ανάλογα ανταλλάγματα βέβαια, από μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης. 
Το Χρηματιστήριο γκρεμίστηκε και χθες έχοντας χάσει συνολικά 11, 81% από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 365 μονάδες λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έκδοση νέου ομολογιακού για δάνειο περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Χθες στο Χρηματιστήριο ξεπουλούσαν οι ξένοι και τις ...