Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Kριτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό του 2011

Και «πράσινα» πλέον βέλη


Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011 με την κριτική να προέρχεται πλέον και από βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Στήριξη στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή. Ορισμένα 'όχι΄έχουν μεγαλύτερη αξία για τη συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα 'ναι'» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.
«Είναι αυτονόητο ότι ... ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι» συνέχισε. Η ίδια εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος».
«Τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση; Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης» πρότεινε.
Η βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική και στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι μπορεί να γίνει κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης από το Σεπτέμβριο και μετά. Όμως κυρίες και κύριοι της ΝΔ, βουλιάξατε το καράβι και μας καταγγέλλετε ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει με 9 μποφόρ. Δεν σας ζητούμε να στηρίξετε την κυβέρνηση, αλλά την Ελλάδα, στα ζητούμενα για δικαιοσύνη και ανάπτυξη».
Ο Έ.Νασιώκας ζήτησε μείωση αποδοχών των βουλευτών και πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, δεδομένου ότι το 2011 και το 2012 δεν είναι χρονιές εκλογών.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος αφού σημείωσε ότι «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός», εξέφρασε το παράπονο ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό «και ακόμη δεν μου έχει απαντήσει».
Ακόμα, σημείωσε ότι «συνειδησιακά δεν θα μπορούσα να δεχτώ μειώσεις μισθών και συντάξεων», αναγνώρισε πάντως ότι «είναι αναγκαίο κακό» προσθέτοντας ωστόσο: «Ξέρετε τι θα πει να πέφτει έξω κάποιος που έχει προγραμματίσει τη ζωή του και τις υποχρεώσεις του και όχι γιατί τα έπαιξε στο τζόγο;» Κλείνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, ο κ. Ρομπόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει πολλά μέτρα, ας της δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία».
Την αντίθεσή του στις περικοπές μισθών εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες δεν αντιστρατεύονται τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές η οριζόντια μείωση των μισθών.»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Για να πετύχουμε στη μάχη που δίνουμε για στέρεες βάσεις της χώρας υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Να στηρίξουμε με κάθε μέσο το κοινωνικό κράτος. Είναι η ψυχή μας και αν το χάσουμε, θα είναι σαν να παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο.»
Για προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης μίλησαν ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί. Το κυριότερο, όπως είπε, είναι ότι ο λαός δεν πιστεύει στην προσπάθεια σε αυτόν τον πόλεμο, όπως πίστευε δίνοντας τη ζωή του το ’40. Ο βουλευτής είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη, που όμως δεν υπάρχει με τις επικρατούσες συνθήκες κοινωνικής αναταραχής, ενώ υπογράμμισε ως προσωπική του πρόταση, αν συνεχιστεί η ίδια κοινωνική αναστάτωση και του χρόνου, την κατάσταση θα μπορεί να διαχειριστεί μόνον μια οικουμενική κυβέρνηση.
Την ανάγκη «να υπάρξει νέμεση και κάθαρση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την κρίση», ζήτησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Ο βουλευτής είπε ότι ο λαός θέτει βασανιστικά ερωτήματα, για το «ποιοι έφαγαν τα λεφτά», «αν θα επιστραφούν τα κλεμμένα», αν κατασχέθηκαν τα χρήματα που βρέθηκαν σε επίορκους ή φοροφυγάδες γιατρούς ή κρατικούς λειτουργούς.
Είμαι, κατέληξε ο κ. Γιακουμάτος, 20 χρόνια βουλευτής, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάποιοι ένθεν και ένθεν μου τσαλάκωσαν το όνειρο, ευτέλισαν την πολιτική και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν θα φύγω από την πολιτική και δεν θα ησυχάσω, αν δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Συναίνεση και συμμαχίες πάνω στα αυτονόητα, πάνω σε τομές που σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλουμε» ανέφερε στην ομιλία της, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. «Αυτό που κάνουμε αυτήν την περίοδο, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, είναι να παλεύουμε. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε ότι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Παλεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση. Παλεύουμε να κατοχυρώσουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και σ΄ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «με το νέο αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε επιβεβαιώνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, επιβάλλοντας και άλλα μέτρα εισπρακτικά και πρόσθεσε ότι «η ύφεση αποτελεί πολιτική επιλογή της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος ή του χρέους».
Oι τομεάρχες της ΝΔ
«Είστε συνεπείς στην ασυνέπειά σας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, επιρρίπτοντας στον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Καστανίδη, την ευθύνη και για την κατάσταση στις φυλακές.
Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό για την Άμυνα, που αγγίζουν το 20% -υποστηρίζοντας πως «οι όποιες μειώσεις, αν θα γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με επιχειρησιακά και μόνο κριτήρια και ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τα έργα που ανατίθενται σε κάθε κλάδο».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει αξιοποιήσει παρά ελάχιστα το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση - ένα πρόγραμμα «που εκτός όλων των άλλων αντιμετωπίζει και τη γραφειοκρατία, αξιολογεί τα υπουργεία, τις αποδόσεις, βλέπει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, διαπίστωσε «απίστευτο αλαλούμ» στο χώρο ευθύνης του: «Εκεί που ήμασταν πριν από δεκαπέντε μήνες, όταν ουσιαστικά διασπάστηκε de facto το Λιμενικό Σώμα ανάμεσα σε τρία υπουργεία, γυρίζουμε ξανά δεκαπέντε μήνες μετά, την ώρα που οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν παραγγείλει από αρχές του έτους πάνω από 231 πλοία, προϋπολογισμού πάνω από 6 δισ. δολάρια» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπεύθυνος του τομέα της ΝΔ για την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως όλες οι οικονομίες που έχουν επιτευχθεί στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου υπουργείου - 200 εκατ. περίπου - προέρχονται από τον κωδικό της μισθοδοσίας.

Ο τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σε μια γενικότερη τοποθέτηση επί του Προϋπολογισμού του 2011, διαπιστώνοντας πως και οι δέκα Προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών έχουν πέσει έξω, οπότε «η συζήτηση την οποία κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα, ενέχει πολλά στοιχεία εικονικής πραγματικότητας».

Ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει ενεργειακή στρατηγική, παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο τομεάρχης Δημοσίων Έργων, Μιχάλης Χαλκίδης, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερές απόψεις για τα δημόσια έργα και για το γεγονός ότι μαζί με την οικοδομή, είναι από τους πιο βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. «Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση», υποστήριξε.

Ο τομεάρχης Υγείας, της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, υποστήριξε για τα θέματα αρμοδιότητάς του, πως η κυβέρνηση «δεν έχει καθόλου στόχευση»:

«Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, καλούνται από τον Προϋπολογισμό του 2011, να δώσουν 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας για τις κατασκηνώσεις, έχουν περικοπεί στο μισό. Τα παιδάκια που είναι εγκαταλελειμμένα στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, θα δουν τα Ιδρύματά τους, με τους ήδη περιορισμένους προϋπολογισμούς, να καλούνται να λειτουργήσουν με 30% λιγότερους πόρους. Επίσης, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, θα δοθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011».

Αλλες τοποθετήσεις

«Εμείς, με αφορμή την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011, απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο λαό να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Γιατί του αφαιρούν εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα, για να μην μειωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να εξασφαλιστεί φθηνή εργασία στη συνέχεια. Κρίσιμα συμπεράσματα, για να βάλει ένα τέλος στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα παραγωγής» ανέφερε στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης.

«Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε να αναθεωρείται κάθε φορά το Μνημόνιο κατά την βούληση του υπουργού Οικονομικών; Να δεσμεύει με την εξουσιοδότηση που έλαβε (γνωρίζετε με ποιον τρόπο) την εθνική αντιπροσωπεία; Είναι απαράδεκτο - και οφείλει η κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη ρύθμιση» ανέφερε στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις με την Τρόικα, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Για αξιοποίηση επικοινωνιακών «κλειδιών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δρίτσας, όταν μιλά για «χρεοκοπία», «ανάκαμψη το 2012» λέγοντας ότι κάνει «ασκήσεις θάρρους» για την «περήφανη» προσπάθεια του ελληνικού λαού που αντέχει, και ανακοινώνει διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να τις εξηγεί. Χρειάζεται -πρόσθεσε- ένα δίκτυο συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη για να αρνηθούμε τα δάνεια, να διαπραγματευτούμε, να διεκδικήσουμε, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να διώξουμε το ΔΝΤ και τους άλλους οργανισμούς.

Δήλωση του Στ.Μάνου

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της «Δράσης» Στέφανος Μάνος:

«Ενώ η Ελλάδα διατρέχει μύριους κινδύνους εξ αιτίας της ασωτίας της πολιτικής της ηγεσίας, όλα τα κόμματα, ακόμη και το κυβερνητικό, περιορίζονται σε γενικόλογες διαπιστώσεις και ανούσιες προτάσεις.

» Εμφανίζονται να πιστεύουν ότι με μικρά πηδηματάκια γύρω από το σημερινό status quo θα ξεπεραστεί η κρίση. Τη λαθεμένη αυτή εντύπωση έχουν μεταδώσει και στις μεγάλες οργανωμένες συντεχνίες που με νύχια και με δόντια αγωνίζονται να διατηρήσουν όσα αδικαιολόγητα εξασφάλισαν.»
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: