Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Guardian: Eλλάδα έξι μήνες μετά την τραγωδία

Ο Stephen Moss, δημοσιογράφος της Guardian, είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Μάιο που μας πέρασε παρακολουθώντας τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στην τράπεζα Marfin. 
Αυτόν το μήνα, επέστρεψε για να διαπιστώσει εάν η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη.
"Φυσιολογικά επέστρεψα περιμένοντας ότι θα δω ξανά σκηνές έντασης. Οπότε ήταν λίγο... απογοητευτικό να δω στην πλατεία Συντάγματος, κέντρο των βίαιων διαδηλώσεων την περασμένη άνοιξη, μόνο ένα κόκκινο τουριστικό τρενάκι με ηλικιωμένους επιβάτες καθώς και τους αστυνομικούς να βαριούνται" ανέφερε με μία σχετική δόση κυνισμού ο Moss.
Tην επόμενη μέρα ένιωσε κάπως καλύτερα αφού υπήρχαν διαδηλώσεις για τη δεύτερη επέτειο από τη ...δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 
Το απόγευμα ξεκίνησαν νέες εντάσεις. Πέτρες, σπασμένες βιτρίνες, συλληφθέντες και ένας αστυνομικός να κλοτσάει έναν πολίτη. 
"Καλώς ήρθατε στην Αθήνα, πατρίδα του Σωκράτη και όπως μου είπε ένας ντόπιος, πρωτεύουσα των Βαλκανίων" αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Ο σύμβουλος επενδύσεων, Αρίστος Δοξιάδης, ανέφερε ότι "εάν κάποιος από το Μόναχο ερχόταν στην  Αθήνα, θα πίστευε ότι πρόκειται για μια χαοτική πόλη" προσθέτοντας ότι "έχουμε συνηθίσει πλέον το κέντρο κλειστό για μια φορά την εβδομάδα".
Ο δημοσιογράφος της "Ελευθεροτυπίας" Κώστας Τσαπόγας, ανέφερε στον Moss ότι "εσείς στη Βρετανία έχετε βροχή, εμείς έχουμε βία στους δρόμους. Εάν βρέξει, επίσης, η πόλη αυτομάτως παραλύει".
O δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο κόσμος, μετά τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων της Marfin το Μάιο, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η βία ξεπερνούσε τα όρια της απλής διαμαρτυρίας, ενώ επισημαίνει ότι κανείς δεν κατηγορήθηκε για το θάνατό τους.
Παράλληλα, κάνει λόγο για πιο ήπιες μορφές αντίδρασης σε σχέση με τον περασμένο Μάιο αναφορικά με την προσέλευση του κόσμου και με την ένταση των διαδηλώσεων παρά τις μεγάλες ανατροπές στους μισθούς και στα εργασιακά.
"Το Μάιο πίστεψα ότι η κυβέρνηση θα έχανε τον έλεγχο αλλά αυτός ο φόβος έφυγε γρήγορα. Ίσως γιατί οι έλληνες πολίτες θα χάσουν περισσότερα αν γινόταν αυτό" αναφέρει ο Moss. 
Ο κ. Δοξιάδης, πάντως, φαίνεται αισιόδοξος, θεωρώντας ότι η χώρα του θα βγει από το τούνελ, σε αντίθεση με τον Μάνο Ματσαγγάνη, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανησυχεί ότι τα ποσοστά ανεργίας στους άνδρες 30-44 ετών μπορεί να μεταφραστούν σε φτώχεια, αμφιβάλλοντας για το αν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται.
Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στα συσσίτια, παρατηρώντας ότι ο αριθμός των Ελλήνων σε αυτά, ολοένα και αυξάνεται.
Υπάρχουν πάντως και αισιόδοξα μηνύματα. Ο κ. Ματσαγγάνης ανέφερε ότι η πρόσφατη εκλογή δημάρχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδειξε ότι η κρίση μπορεί να ενεργοποιήσει την κοινωνία των πολιτών, αφού και οι δύο δεν είχαν σχέση με τον κομματικό χώρο. Ο κ. Τσαπόγας θεωρεί ότι οι Έλληνες συνειδητοποιούν, πλέον, ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν χρωστά κάτι στην Ελλάδα και "η φούσκα έσκασε".  
"Οι δυσκολίες δεν θα κρατήσουν μόνο δύο χρόνια, αλλά μια γενιά" αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι "η κατάσταση που προϋπήρχε της κρίσης αποτελεί πια παρελθόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: