Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η EE δεν θέλει να βάλει λάδι στη φωτιά για τα ευρωομόλογα

Το θέμα των ευρωομολόγων εξακολουθεί να αποτελεί "μήλον της έριδος" μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, με τη Γερμανία να μάχεται σθεναρά ενάντια σε ένα τέτοιο σχέδιο έχοντας σύμμαχο τη Γαλλία, ενώ η Commission δεν θέλει να "βάλει λάδι στη φωτιά".

Θεωρείται δε σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,
όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ...Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απαντώντας στον αρχηγό της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.
"Υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτή την πρόταση", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος, αν και θεωρεί ελκυστική την πρόταση, εκτιμά ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή. "Ας μην 'σκοτώσουμε' την πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα των ευρωομολόγων για το μέλλον, αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτό το στάδιο σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε γρήγορα και αποφασιστικά", ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Commission υπενθύμισε, με αφορμή ερώτηση του αρχηγού των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόσταντ, ότι η Επιτροπή έχει κάνει ήδη πρόταση με βάση συλλογικές εγγυήσεις που πήγαινε προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων, αλλά τα κράτη μέλη την απέρριψαν.
"Υποβάλουμε προτάσεις όταν βλέπουμε ότι έχουν ελπίδα να γίνουν αποδεκτές, δεν υποβάλουμε όταν υπάρχει μια κατάσταση διχόνοιας στο εσωτερικό των κρατών-μελών", κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.
Αναφερόμενος στο θέμα των ευρωομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δήλωσε, την Δευτέρα, μιλώντας σε εκδήλωση ότι η εισαγωγή τους θα αύξανε την αβεβαιότητα μακροπρόθεσμα σχετικά με τη σταθερότητα του ευρώ. Οι αγορές, οι οποίες ήδη έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα, θα προτιμούσαν να μην επενδύσουν σε ευρώ καθώς "δεν φαίνεται να είναι ένα σταθερό νόμισμα", ανέφερε ο Β. Σόιμπλε.

Τα ευρωομόλογα θα απομάκρυναν τον κίνδυνο πληρωμής υψηλότερων επιτοκίων για εθνικά ομόλογα αν η δημοσιονομική πολιτική μίας χώρας είναι σύμφωνη με τους όρους δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης. Αν αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί, θα πρέπει να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση, διαφορετικά το ευρώ εξασθενεί. Εκείνοι που προτείνουν τα ευρωομόλογα, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει την ίδια στιγμή να παράσχουν ένα νέο "εργαλείο" που εξασφαλίζει μία πιο πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: