Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πού κρύβεται το "κλειδί" της Ανάπτυξης

Η οικονομία ασθμαίνει υπό το βάρος της ύφεσης. 
Μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν δεκαετίες υπό τον φόβο πολιτικού κόστους. 
Το θηρίο της γραφειοκρατίας "καταπίνει" Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. 
Το φάσμα της ανεργίας πλανάται ανάμεσά μας χτυπώντας πόρτες 1.000.000 φίλων και συγγενών.
Το κοινωνικό κράτος αποδομείται και συντάξεις πετσοκόβονται. 
Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα υποχωρούν ως πανάκεια στην ανταγωνιστικότητα, λες και οι Ελβετοί της ανταγωνιστικότερης οικονομίας παγκοσμίως πληρώνονται με καπάκια αναψυκτικών.
Η οικονομία ψυχορραγεί από φόρο-αφαίμαξη περαιώσεων, έκτακτων εισφορών, αυξήσεων ΦΠΑ, φόρων κατανάλωσης, φόρων υπέρ-τρίτων, αγγελιόσημων, μεγαρόσημων, καρεκλοκενταυρόσημων, ενώ οι κυβερνώντες κυκλοφορούν με τεθωρακισμένες ... λιμουζίνες. 
Οι 13.500 δημόσιοι οργανισμοί υπόκεινται αμυχές, με μείωση 10% σε αποδοχές 50.000 ευρώ ετησίως για λίγες ώρες παρουσίας σε ΔΕΚΟ που εξυπηρετούν την ωφέλεια μόνο μισθοφόρων ψηφοφόρων. 
H ρευστότητα στις ΜμΕ παραμένει ασφυκτική.
Ορδές γραφειοκρατών στραγγαλίζουν ΜμΕ με τόνους χαρτο-πόλεμου. Μέσω αναχρονιστικών διατάξεων το κράτος ελέγχει τα πάντα. Νόμοι αλληλοσυγκρουόμενοι ενθαρρύνουν την διαφθορά. 
Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και κέρδος δαιμονοποιούνται από συνδικαλιστές των 35.000 ευρώ/μήνα. Οι πολυεθνικές εταιρίες όμως στην Ελλάδα λειτουργούν σε καθεστώς φορολογικού παραδείσου, καθώς όλα τα κέρδη τους εξάγονται μέσω transfer pricing με την ανοχή του ΥΠΟΙΚ.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η τέταρτη ανταγωνιστικότερη οικονομία παγκοσμίως, οι ΗΠΑ, φιλοξενεί την συντριπτική πλειοψηφία των πολυεθνικών κολοσσών του πλανήτη.  Όμως η ανάπτυξή της δεν βασίζεται στις γιγάντιες εταιρείες αλλά στους μικρομεσαίους.
Το Small Business Administration (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων) λέει: "επιχειρήσεις με λιγότερους από 500 εργαζόμενους αποτελούν το 99,7% των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, απασχολούν άνω των μισών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, και έχουν δημιουργήσει 65% των νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία 17 χρόνια".
Το "κλειδί" της Ανάπτυξης δεν κρύβεται σε Αραβο-κινεζικές επενδύσεις για τις οποίες θα αναγκαστούμε να δώσουμε γη και ύδωρ. Κρύβεται στην απελευθέρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τη διαφθορά και τους φεουδαρχικούς νόμους, και στη μείωση της γραφειοκρατίας σε επίπεδα ΗΠΑ, ή γιατί όχι Ελβετίας.
του Άγη ΒΕΡΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: