Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου και Χοσέ Θαπατέρο ...ακριβώς "άλλη πολιτική"

Ο Χοσέ Θαπατέρο, διδάσκει Σοσιαλισμό στο Γιώργο Παπανδρέου.

Η Ισπανία έχει μια μεγάλη σε όγκο οικονομία, έχει βιώσει (και βιώνει) υψηλούς δείκτες ανεργίας, βρίσκεται στα πρόθυρα ενός κύματος πιέσεων από τις «αγορές», όμοιου με αυτό που υπέστη και υφίσταται η Ελλάδα…
Και έχει επίσης σοσιαλιστή πρωθυπουργό, τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο οποίος –συν τοις άλλοις- θα αντιμετωπίσει μέσα στο 2011 μια σειρά περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα του, πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας το 2012.
Και καλείται να πάρει μέτρα…
Και πρέπει να κάνει κάτι για να αποφύγει το Μνημόνιο.
Να ησυχάσουν οι «αγορές»…
Να τονώσει την ανάπτυξη…
Σίγουρα οι περικοπές είναι στο πρόγραμμα. Και είναι δύσκολο για έναν σοσιαλιστή πρωθυπουργό σαν τον Θαπατέρο, σε μια χώρα με ανεργία 20%, να ανακοινώνει μείωση της μηνιαίας επιδότησης των 426 ευρώ, που λαμβάνουν όσοι άνεργοι Ισπανοί δεν έχουν κάποιο άλλο επίδομα. Όμως δεν περικόπτει μόνο.
Ταυτόχρονα, κάνει κινήσεις που έχουν έντονο κίνδυνο πολιτικής σύγκρουσης  (και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο, όπως είπαμε) με κάποιες συντεχνίες.
Ανακοίνωσε ότι θα καταρτιστούν συμβάσεις παραχώρησης βάσει των οποίων τα αεροδρόμια της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης θα τεθούν υπό ιδιωτική διαχείριση!
Ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει σε ιδιώτες το 30% της -υπό δημόσιο έλεγχο- εταιρίας τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων της Ισπανίας.
Ανακοίνωσε μείωση φορολογικών συντελεστών για περίπου 40.0000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ισπανίας, που επιβιώνοντας θα διατηρήσουν θέσεις εργασίας ή θα δημιουργήσουν κάποιες, ώστε να είναι λιγότεροι εκείνοι που θα πρέπει να αρκεστούν στην μειωμένη επιδότηση ανεργίας.
Και τα ανακοινώνει αυτά, και τα προωθεί, πριν έρθει η ώρα να διαπραγματευτεί για μνημόνιο με το ΔΝΤ... Ακριβώς για να μη χρειαστεί να μπει σε τέτοια διαπραγμάτευση.
Αποδεικνύει έτσι, ο κ. Θαπατέρο, ότι ένας σύγχρονος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, πιστεύει πως η μείωση των φόρων μπορεί να ευνοήσει τα κρατικά έσοδα και ότι η μονομερής αύξηση των φόρων θα τα συρρικνώσει.
Αποδεικνύει ο Χοσέ Θαπατέρο, ότι ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός, μπορεί να μπήγει το νυστέρι των ιδιωτικοποιήσεων στο μαλακό υπογάστριο του Δημοσίου Τομέα, για να δει τι μπορεί να εισπράξει από τις «αγορές», πριν υποχρεωθεί από αυτές και για χάρη τους, να καταφύγει στο υστέρημα των πολιτών και σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
Δύσκολα, μα και απλά μαθήματα εφαρμοσμένης πολιτικής, από έναν σοσιαλιστή πρωθυπουργό που μπορεί να μην έχει συμπεριληφθεί στους «100 κορυφαίους παγκόσμιους στοχαστές» από το περιοδικό FP όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά σίγουρα σκέφτεται καλά πριν πάρει αποφάσεις. 
Και σκέφτεται εγκαίρως…
Επιμέλεια Βαγγέλης Μωϋσής 
 
Σχόλιο Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για Ανάπτυξη: Αυτά θα μπορούσε να τα κάνει και ο κ. Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 2009, εαν δεν ήταν βασική του επιλογή το ΔΝΤ και η τρόικα!
Αντ' αυτού σταμάτησε τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004, αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση, καθώς επίσης και 22 προγράμματα του ΕΣΠΑ που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση! 
Και μετά περιμένει έσοδα στο κράτος! 
Αν δεν αλλάξει πολιτική ... το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε..!

Δεν υπάρχουν σχόλια: