Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Χτένισμα του χρέους χωρίς κούρεμα των ομολόγων...

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2013, το οποίο όμως δεν θα προβλέπει μείωση της αξίας των ομολόγων συνέταξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κοινοποίησε ανεπισήμως στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ και στο Βερολίνο, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα".
Ειδικότερα, το εν λόγω σχέδιο συντάχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήµο, του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και των τραπεζιτών που εμπιστεύεται η ...κυβέρνηση.
Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ (2013) και προτείνει ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας µε δύο κυρίαρχα στοιχεία:

1 -Την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές.
2 -Τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει «κούρεµα» (haircut) της αξίας των οµολόγων τη ς.

Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρµοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει µέχρι τότε βελτίωση των µεγεθών της ελληνικής οικονοµίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: