Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση «παραποίησε εσκεμμένα» την αλήθεια για την οικονομία

Yποστηρίζει ο Γ. Παπαθανασίου

Δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ ασκεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γ.Παπαθανασίου, σε έντυπο που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα με τίτλο: 
«Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία»,
κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια, προκειμένου να συκοφαντήσει τη ΝΔ και να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες».
Με το συγκεκριμένο έντυπο, ο κ. Παπαθανασίου απαντά...
«στις ανακρίβειες, υπερβολές και συκοφαντίες που επί ένα χρόνο εκτοξεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να εμφανίσει τη ΝΔ ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να καλύψει τις δικές της ευθύνες για την προσφυγή στο ΔΝΤ».
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει πως τα απολογιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «συνειδητά φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ, ενώ η Eurostat στην αναθεώρησή της επέβαλε να περιληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία, που ήταν μεν γνωστά, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν προσμετρηθεί σε αυτό, όπως τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ.
«Η πραγματικότητα είναι, ότι η κυβέρνηση ξόδεψε συνειδητά αυτά τα 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο12,7% του ΑΕΠ, να κατηγορήσει τη ΝΔ και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.
Τεκμηριώνοντας τη θέση του ότι η κυβέρνηση «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009, ο κ. Παπαθανασίου επικαλείται τα εξής στοιχεία:
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο. Ακόμη και στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 2009.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.
-Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.
- Η κυβέρνηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ενώ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα.
- Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ.
Επίσης, απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ότι η Νέα Δημοκρατία δήλωσε δύο ημέρες πριν τις εκλογές στην ΕΕ ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν 6%, ενώ υπήρχε από τον Ιούλιο του ίδιου έτους επιστολή της Κομισιόν που ανέφερε ότι το έλλειμμα έβαινε προς διψήφιο ποσοστό, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι η σχετική επιστολή έχει κατατεθεί επανειλημμένα στη Βουλή ως «ντοκουμέντο» για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά στερείται ουσίας, καθώς βασιζόταν σε στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2009.
«Ο στόχος του 6% ήταν φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος. Και παράλληλα έδινε μήνυμα αυστηρότητας και όχι χαλάρωσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είχαμε δηλώσει επίσης προεκλογικά ότι το έλλειμμα, λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης, και εάν δεν λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα, μπορεί να έφθανε στο 8% του ΑΕΠ, ή περίπου στα 20 δισ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου.
Όπως τονίζει, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τα λάθη της, αλλά επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό υποβάλλοντας πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Επιδιώκει να στρέψει την προσοχή μακριά από τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε, αλλά και από το γεγονός ότι άργησε απελπιστικά να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εξεταστική Επιτροπή θα προκαλέσει μια επιπλέον ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας».
* Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας αναρωτήθηκαν για το «θράσος» του κ. Παπαθανασίου και «για το πώς τολμά να μιλά κάποιος που ως στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: