Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ποια Είναι η Ιδεολογία του Γιώργου;

    Δε σου κάνω πλάκα. Πραγματικά αναρωτιέμαι. 
Και μη βιαστείς να απαντήσεις ή να με αποπάρεις. 
Διάβασε και μπορεί να σου γεννηθούν κι εσένα κάποια ερωτήματα.
    Ξεκινάμε με τα γνωστά. 
Ο Γιώργος μπορεί να είναι σοσιαλιστής. 
Μα θα μου πεις δεν είναι αυτονόητο; 
Είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 
Και βέβαια είναι πάντοτε ένας Παπανδρέου. 
Για να δούμε όμως τι λέει ο ίδιος...


  • "Χρειάστηκε να λάβουμε επώδυνα μέτρα. Υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολο για μένα, κυρίως από ιδεολογική άποψη επειδή, ως σοσιαλιστής, αναγκάστηκα να προβώ σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ιδιαίτερα των ανθρώπων που δεν ήταν υπεύθυνοι για την κρίση."          Συνέντευξη στην εκπομπή HARDtalk του BBC, Κεντρικά Γραφεία του ΟΟΣΑ, Παρίσι, Γαλλία, 16 Νοεμβρίου 2010.
  • "Για όσους δεν άντεξαν να σηκώσουν αυτό το βάρος, θέλω να κατανοήσω τον συναισθηματικό τους κόσμο, αλλά πολιτική σημαίνει ότι πρέπει, πολλές φορές, να παίρνεις αποφάσεις που δεν είναι στην ιδεολογία ή επιθυμία σου, αλλά, τελικά, είναι καθήκον σου για το καλό της χώρας και των πολιτών." Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2010
  • "Έχω πει και το επαναλαμβάνω σ’ αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη νέα του σύνθεση, ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία." Θεσσαλονίκη, 10 Σεπτεμβρίου 2010

    Οι παραπάνω δηλώσεις του Γιώργου πραγματοποιήθηκαν μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, μετά την παρέλευση περίπου ενός έτους από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια εν πλήρη γνώση και ευθύνη του Πρωθυπουργού για τα πράγματα. Ποια συμπεράσματα τεκμαίρονται για την ιδεολογική τοποθέτηση του Γιώργου, σύμφωνα με αυτά που λέει ο ίδιος;
 
  •       Ο Γιώργος θεωρεί τον εαυτό του σοσιαλιστή.
  •       Ο Γιώργος θεωρεί ότι τα μέτρα που πήρε - και ενδεχομένως κι αυτά που θα πάρει στο μέλλον - είναι επώδυνα, κινούνται εκτός της ιδεολογίας του, αλλά υπαγορεύονται από το γενικότερο πατριωτικό καθήκον.
  •       Ο Γιώργος δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία, δηλαδή - όπως το εκλαμβάνω εγώ - δεν ενδιαφέρεται για την εκλογική "επιβράβευση" της πολιτικής του αλλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση ακόμη λαμβάνοντας και επώδυνα μέτρα ακόμη κι αν αυτά κινούνται εκτός της ιδεολογίας του.
     Υποθέτω ότι πάνω-κάτω συμφωνείς μέχρι εδώ. Έχουμε έναν σοσιαλιστή, ο οποίος ευρισκόμενος στην εξουσία και μη έχοντας άλλη διέξοδο αναγκάζεται να λάβει μέτρα εκτός ιδεολογίας του προκειμένου να σώσει τη χώρα. Το περιγράφω σύντομα για να προχωρήσω παρακάτω.

      Πως ορίζεται ποιος είναι σοσιαλιστής; Είναι θέμα αντίληψης, ιδεολογίας, πολιτικής πρακτικής; Ο καθένας βεβαίως μπορεί να έχει την άποψή του. Πρέπει όμως κάπου να στηριχθούμε. Που να ψάξουμε; Νομίζω ότι τον πιο επίσημο ορισμό θα μας τον δώσει η Σοσιαλιστική Διεθνής. Που αλλού να αποτανθούμε; Πάμε λοιπόν στον επίσημο ιστοχώρο της.
      Νομίζω ότι πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε στη "Διακήρυξη Αρχών". Στο κομμάτι δηλαδή που το λέει: "DECLARATION of PRINCIPLES". Τι διαβάζουμε εκεί; Αντιγράφω το πρώτο εδάφιο:
      "The idea of Socialism has caught the imagination of people across the world, promoted successful political movements, decisively improved the lives of working men and women, and contributed to shaping the 20th century."
      Αχά! Ο Σοσιαλισμός βελτίωσε αποφασιστικά τις ζωές των εργαζομένων ανδρών και γυναικών. "Decisively"!
      Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων; Ο αυθεντικός σοσιαλιστής πολιτεύεται επί τη βάση της βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων. Το κρατάμε.
       Και πως κρίνεται ότι κάποιος δεν είναι σοσιαλιστής; Δηλαδή υπάρχει κάποιο καταστατικό της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που καθορίζει κάποια τέτοια θέματα ας πούμε δεοντολογίας απέναντι στη σοσιαλιστική ιδεολογία; Αν ψάξουμε λίγο παραπάνω τα πράγματα στον ιστοχώρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα βρούμε - ω! ναι! - τον "Κώδικα Δεοντολογίας"! Το "Ethical Charter"! Τι διαβάζουμε εκεί;
        Ιδού και πάλι στο πρώτο εδάφιο, του "Κώδικα Δεοντολογίας" της Σοσιαλιστικής Διεθνούς":
        "To carry through progressive politics that favour well-being of individuals, economic expansion, equitable trade, social justice, the protection of the environment in the spirit of sustainable development."
        Μεταφράζω - με τα φτωχά Αγγλικά μου - τη φράση:"Να διεκπεραιώνει (ΣΣ: ο Σοσιαλιστής) προοδευτικές πολιτικές προς όφελος της ευημερίας των ατόμων, της οικονομικής ανάπτυξης, του δίκαιου εμπορίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης".
       Προσέξτε τι λέει εδώ ο "Κώδικας Δεοντολογίας". Δεν αναφέρεται στα αισθήματα του σοσιαλιστή, για να τον χρίσει σοσιαλιστή. Μιλάει ξεκάθαρα για πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται. Αν είσαι σοσιαλιστής, η Σοσιαλιστική Διεθνής σου λέει ότι πρέπει να εφαρμόζεις σοσιαλιστική πολιτική. 
            Όλα τα κείμενα θα τα βρεις εδώ:http://www.socialistinternational.org
        
        Ο Γιώργος λοιπόν είναι - κατά δήλωσή του - ένας σοσιαλιστής, ο οποίος όμως δεν εφαρμόζει σοσιαλιστικές πολιτικές και έχει και ιδεολογικό πρόβλημα μ' αυτό. Έτσι έχει αναφέρει ο ίδιος. Μπορείς να βρεις τις επίσημες δηλώσεις του στο δικό του ιστότοπο. Εδώ: http://www.papandreou.gr

         Αν τώρα - λέω ΑΝ! - υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι αυτή η προφανής δυσαρμονία μεταξύ σοσιαλιστικής ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής χρήζει διερεύνησης, η Σοσιαλιστική Διεθνής - ως επίσημο όργανο των απανταχού σοσιαλιστών - είναι σε θέση να επιληφθεί του θέματος; Απερίφραστα ναι. Μας το λέει η ίδια:
        " An ethics committee is in charge of monitoring the respect of the present code of conduct by all the member parties and it is empowered to formulate recommendations or even proposals of sanctions to the leading organs of the Socialist International."
        Μας λέει λοιπόν στο τελευταίο άρθρο του "Ethical Charter" ότι μια Επιτροπή Δεοντολογίας είναι αρμόδια να παρακολουθεί το σεβασμό του Κώδικα Δεοντολογίας από όλα τα κόμματα-μέλη της και εξουσιοδοτείται να εισηγείται συστάσεις, προτάσεις ή και κυρώσεις
προς τα ηγετικά όργανα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
        
       Τι γίνεται λοιπόν τώρα; Έχουμε έναν Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο οποίος μας δηλώνει ότι δεν ακολουθεί σοσιαλιστική πολιτική. Για λόγους εθνικού συμφέροντος. Για όποιους λόγους κρίνει αυτός.
        Εγώ λοιπόν προτείνω να διερευνηθεί το θέμα. Από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Σου δίνω και το email της αν θες να επικοινωνήσεις μαζί της εδώ: secretariat@socialistinternational.org

        Πιστεύω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Εντάξει, ο Γιώργος είναι Πρωθυπουργός. Και βεβαίως έχει όλη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εξουσία και τη λαϊκή εντολή να λάβει όποια μέτρα κρίνει σκόπιμα. Τι θα συμβεί όμως αν όποιοι πολίτες θεωρούν ότι συντρέχει θέμα "σοσιαλιστικής νομιμότητας" υποβάλλουν τις σκέψεις τους στη Σοσιαλιστική Διεθνή;
         Φαντάζεσαι το απίστευτο; Να καλέσουν το Γιώργο να τους εξηγήσει το "βαθμό σοσιαλιστικότητας" των μέτρων του Μνημονίου; Βεβαίως, μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποτελούν μόνο κόμματα. Αλλά νομίζω ότι τίποτα δεν απαγορεύει στους σκεπτόμενους - σοσιαλιστές και μη - πολίτες να μοιραστούν τις σκέψεις τους με το παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα!
http://tyxaios.blogspot.com/2010/12/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: