Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Όλη η Ελλάδα στο… ντιβάνι του ψυχιάτρου


Όλη η Ελλάδα στο… ντιβάνι του ψυχιάτρου βρίσκεται από την Πέμπτη και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. 
Προζάκ, Αρντάν και πολύ ψυχανάλυση θα χρειαστούν όλοι οι Ελληνες προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει καθώς μια σειρά από ρυθμίσεις παραμένουν θολές, σκοπίμως, ενώ δεν αποκλείονται κι άλλες αλλαγές.
Το βασικότερο είναι, όμως, ότι επιχειρείται μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι όλα όσα γίνονται είναι για το καλό των εργαζόμενων. Μοιάζει με θέατρο του παραλόγου, τόσο ...το σκηνικό που έστησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή όσο και όσα λέει όπου βρεθεί και όπου σταθεί η κ. Κατσέλη.  
Αν πιστέψουμε όσα λένε τότε δε θα γίνουν απολύσεις, δεν θα γίνουν μειώσεις μισθών, οι εργοδότες δεσμεύονται έναντι των εργαζόμενων και όλοι θα ζήσουμε σε… πράσινο παράδεισο. Μόνο… ουρί να μας κάνουν αέρα στα γραφεία μας και στους υπόλοιπους χώρους εργασίας δεν μας έταξαν. Μήπως να προβλεφθεί κι αυτό στο νομοσχέδιο;

Βγήκε στο Αλτερ η κ. Κατσέλη να υποστηρίξει ότι πέτυχε περήφανη νίκη έναντι της τρόικας. Μόνο τα… σώβρακα του Ολι Ρεν και του Στρος Καν δε μας έδειξε από το κανάλι.


Είπε λοιπόν ότι δεν πρόκειται για γενικευμένη μείωση των μισθών. Τότε προς τι τόση φασαρία; Γιατί γίνεται αυτός ο χαμός; Και γιατί περιμένουν όλοι εργοδότες πότε θα έλθει η Τρίτη προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να αρχίσουν τις μειώσεις των μισθών νόμιμα και κυριλέ;


Λέει η κ. υπουργός ότι ουσιαστικά με το νομοσχέδιο βάζει τάξη στον εργασιακό χώρο. Μέχρι σήμερα ο εργοδότης καλούσε τον εργαζόμενο και του έλεγε ότι του δίνει τόσα και αν θέλει. Τώρα λέει η κ. Κατσέλη αυτό θα γίνεται νόμιμα κι όχι κάτω από τραπέζι. Μπράβο, μήπως να ανακηρύξουμε την ερχόμενη Τρίτη ημέρα του εργάτη και να την γιορτάζουμε κάθε χρόνο;


Λέει η υπουργός ότι ήταν απορρυθμισμένη η αγορά και τώρα την ρυθμίζουν. Μα πώς όταν όλοι πιστεύουν ότι θα χάσουν ακόμη και πάνω από το 30% του μισθού τους;


Αν δηλαδή βρεθεί έστω κι ένας εργαζόμενος που θα υποστεί μείωση να πάει να «τρίψει» στη μούρη της υπουργού και του κ. Παπανδρέου τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε υποχρεωτικά;


Και το σημαντικότερο: Λένε ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Μα πώς θα γίνει αυτό όταν κανείς δε θα μπορεί να αγοράσει τίποτε. Δίνουνε φοροελαφρύνσεις για ακίνητα και αυτοκίνητα σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Μα πώς θα βοηθήσουν στην ανάσταση της αγοράς με τους πολίτες να έχουν άδειες τσέπες. Λόγια του αέρα, όχι από ανίδεους αλλά από υποτακτικούς, εξωνημένους στα μεγάλα συμφέροντα.


Και κάτι τελευταίο. Διαρρέουν από το Μαξίμου ότι οι υπουργοί μόλις άκουσαν την εισήγηση Κατσέλη έπαθαν σοκ. Δυσαρεστήθηκαν, κατηγόρησαν την υπουργό ότι δεν διαπραγματεύτηκε σωστά με την τρόικα και γενικά εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το πώς θα περάσει ανώδυνα τέτοιο νομοσχέδιο.


Πέραν του ότι κάποιοι μιλάνε για να σώσουν το τομάρι τους από το λιντσάρισμα που τους περιμένει, υπάρχουν κι άλλοι που μιλάνε προκειμένου να καρπωθούν κάποιες ελάχιστες αλλαγές που πιθανόν να γίνουν μέχρι την Τρίτη για να μαλακώσουν οι αντιδράσεις.


Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα ήθελαν την κ. Κατσέλη σε ρόλο… Ιφιγένειας. Να θυσιαστεί δηλαδή για να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου και να γλιτώσουν κι αυτοί. Αμ δε. Εφόσον ψηφίσουν την Τρίτη το νομοσχέδιο θα είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Και ο κόσμος δεν ξεχνά. Θα τους πάρει με τις πέτρες.


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2010/12/blog-post_9415.html#ixzz18BBIE7YH

Δεν υπάρχουν σχόλια: