Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το πόκερ της συναίνεσης...

Σχέδια επί χάρτου, κυριολεκτικά δημοσιογραφικού χάρτου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και αφορούν την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  

Το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να θέσει το πλαίσιο της συνάντησης, διέρρευσε πληροφορίες στα ΜΜΕ, σχετικά με το πώς το ίδιο εννοεί τη συναίνεση. 
Από την άλλη πλευρά, η Ρηγίλλης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη συναίνεση που θα προκύψει εφόσον επιτευχθεί η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, και στο δογματικό «όχι» στη συναίνεση
Στους «μετριοπαθείς» της Νέας Δημοκρατίας εντάσσεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς ενώ στους «σκληρούς» φαίνεται ότι συμμετέχει ο Κώστας Καραμανλής....


Ωστόσο, η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, κατά το κοινώς λεγόμενο, καλείται να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής του, τα οποία επειγόντως θα πρέπει να συνδιαχειρισθεί
Αυτό πιστεύουν και όσοι εισηγούνται στον Σαμαρά να απορρίψει το «δώρο» της συναίνεσης που του προσφέρει ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι δυνατό, υποστηρίζουν, να «γίνουμε συνένοχοι σ’ ένα έγκλημα». 
Αυτό όμως που δεν υπολογίζουν, είναι μια κίνηση εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία ουσιαστικά θα αποδέχεται τον «όρο» που έχει θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 
Κι αυτός είναι η επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων του Μνημονίου, σε συνδυασμό με μια σειρά αναπτυξιακών προτάσεων.
Σ’ αυτή την προοπτική, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί παρά να συναινέσει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανεί ανακόλουθος. Όταν μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είναι διατεθειμένο να δεχθεί αρκετές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ρηγίλλης. 
Πάντως, η συναίνεση εξελίσσεται σε μια γερή παρτίδα πόκερ από την οποία κανείς δεν ξέρει ποιος θα βγει κερδισμένος.  
Αυτός που έχει το καλύτερο χαρτί, ή αυτός που θα μπλοφάρει.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: