Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ελληνική οικονομία και οι προτάσεις της ΝΔ στο επίκεντρο του δείπνου Σαμαρά-Ρεν

Εκτεταμένη συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προτάσεις της ΝΔ είχε το χθες βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Α. Σαμαράς με τον ευρωπαίο επίτροπο, Ολι Ρεν, κατά τη διάρκεια του δείπνου που του παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε τις αστοχίες της δημοσιονομικής πολιτικής την χρονιά που πέρασε.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην απόκλιση των εσόδων από αυτά που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί, στην ανεργία που κινείται πάνω από 12%, στην ύφεση που ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία, στον πληθωρισμό που αντί για 1,9% που είχε προϋπολογιστεί έχει φτάσει στο 5,5%.
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στις ...
αδυναμίες του μνημονίου και επιχειρηματολόγησε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν οδηγούν πουθενά.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματος για την έξοδο από την κρίση και στάθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχει προτείνει όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και η επιδότηση των στεγαστικών δανείων.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι εξαιρετικά σκληρά, πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, επισήμανε, όταν βγούμε από το πρόγραμμα του μνημονίου, στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο χρέος θα είναι 150%, ενώ είναι πιο πραγματικό το ενδεχόμενο να έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ.
Έθεσε το ερώτημα τί νόημα έχει η πολιτική που εφαρμόζεται και πώς θα βγει μία χώρα στις αγορές με αυτό το δημόσιο χρέος
Υποστήριξε ότι χρειάζεται αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής με τη λήψη μέτρων ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν διέξοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Όλι Ρεν δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είχε την συνολική εικόνα και γενικότερα διαπιστώνεται μία απόσταση ανάμεσα σε αυτά που συζητάει η τρόικα στην Ελλάδα και σε αυτά που μεταφέρει στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ολι Ρεν θεωρεί ότι η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. που έχει πάρει η χώρα μας θα προχωρήσει.
Κατά την διάρκεια του δείπνου έγινε συζήτηση για τα ευρωομόλογα και ο κ. Όλι Ρεν χωρίς να πάρει θέση περιέγραψε τους συσχετισμούς που υπάρχουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και την θέση της Γαλλίας.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε τον κ. Όλι Ρεν για την αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ και για την ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων που προωθούν τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Στο δείπνο παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σταύρος Δήμας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, οι τομεάρχες κ.κ. Σταϊκούρας, Μηταράκης και Χατζηδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Αρβανιτόπουλος και οι σύμβουλοι του προέδρου κ.κ. Μουρμούρας και Λαζαρίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: