Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος

Στην πρόταση ποιου παγκοσμίως κορυφαίου think tank θα βασιστεί η λύση για το ελληνικό πρόβλημα

* - Τι συστήνει για τα ομόλογα, το επιτόκιο, τη διάρκεια αποπληρωμής και την ανάπτυξη

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα think tanks παγκοσμίως. 
Συνήθως, οι εκθέσεις του φτάνουν στα πρωθυπουργικά γραφεία της ΕΕ και αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης, καθώς, συνήθως, προδιαγράφουν... εξελίξεις.
Ο λόγος αφορά στο Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, το οποίο, στο τελευταίο του report αναφέρεται - τυχαία; - στην κρίση χρέους, που πλήττει την Ευρωζώνη και στις δυνατότητες εξόδου από τη συγκεκριμένη διελκυστίνδα. 
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται στη δυνατότητα διαγραφής χρέους, από την πλευρά των κρατών - μελών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, η Ελλάδα. 
Τι συστήνεται;  
Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων, με νέα, τα οποία θα έχουν μεν το 100% της ονομαστικής αξίας των παλιών, αλλά θα έχουν:
α) μικρότερο επιτόκιο και
β) μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.
Έτσι, θα επιτυγχάνεται και εις ολόκληρον αποπληρωμή του χρέους, ώστε στο τέλος της ημέρας να μην  βγαίνουν χαμένοι οι πιστωτές, αλλά και η ευκολότερη αποπληρωμή του, καθώς θα επιμηκύνεται, ενώ θα έχει και πολύ χαμηλότερο κόστος. 
Ταυτόχρονα, η πρόταση του Κέντρου, προβλέπει ως μπόνους για τους πιστωτές, τη διανομή ενός μέρους από την αύξηση του ΑΕΠ, που θα επιτυγχάνεται με την επιστροφή της χώρας - μέλους στην ανάπτυξη. 
Στην περίπτωση της Ελλάδας, προτείνεται να δεσμευτεί, γι΄ αυτόν τον σκοπό το 4% της ανάπτυξης, που αντιστοιχεί στο περίπου 10% των ασφαλών εσόδων της.
VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: