Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ονειρεύονται ευρώ του Βορρά

Κατά τη διάρκεια συνάντησης της γερμανίδας καγκελάριου με τον Τσέχο Πρωθυπουργό το καλοκαίρι, τέθηκε η ιδέα διαχωρισμό του ενιαίου νομίσματος, σε ευρώ του Βορρά και ευρώ του Νότου.

Η καλοκαιρινή συνάντηση του Τσέχου πρωθυπουργού, κ. Petr Necas και της Γερμανίδας καγκελάριου Άngela Merkel, πήρε μια ενδιαφέρουσα τροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, όταν οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν μια συνομιλία αναφορικά με τους τρόπους διάσωσης του ευρώ από το χρέος...

Κατά την άτυπη ιδιωτική συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, η κα Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Necas να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, παρά την επιθυμία της πρώην κομμουνιστικής χώρας να αποστασιοποιηθεί από την "μολυσμένη" από το χρέος νομισματική ένωση, τόνισε άτομο που βρέθηκε κοντά στις συνομιλίες.

Φορολογικά οι Τσέχοι θα βοηθούσαν την  Γερμανία να αυξήσει τις συνεπείς χώρες μέλη του ευρώ, σε αντίθεση με τις προβληματικές όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, τόνισε η κα Μέρκελ στον Τσέχο ηγέτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Ένα τέτοιο αίτημα που τέθηκε κατά τη συνάντηση καθώς και η απάντηση από τον πρωθυπουργό Necas ήταν ότι αν υπήρχε ένα ευρώ για της Βόρεια πλευρά της Ευρώπης, τότε οι Τσέχοι θα πήγαιναν μαζί τους".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση των ηγετών πήγε αρκετά καλά, κυρίως γιατί οι δυό τους έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών, ενώ μοιράστηκαν και αναμνήσεις από το μεγάλωμά τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη Σοβιετική ελεγχόμενη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος.

Οι διαρροές για μια Ευρώπη 2 ταχυτήτων που προέκυψαν το καλοκαίρι μετά την εν λόγω συνάντηση, είναι εναρμονισμένες με την ιδέα για έναν ευρωπαϊκό πυρήνα, όπως είχε εκφραστεί το 1994 από τον Wolfgang Schauble, έναν Γερμανό βουλευτή τότε, που σήμερα έχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Η κεντρική ιδέα, αφορούσε έναν σταθερό πυρήνα -οικονομικά και στρατηγικά- που θα περιλάμβανε τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και ο οποίος θα πρέπει να θεσπίσει το δικό του ξεχωριστό νόμισμα που θα προστατεύονταν από την φορολογική χαλαρότατα της Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πρόταση του κ. Necas να αποτελέσει τη "συνετή" φορολογική ζώνη του ευρώ, έλαβε απροσδόκητη στήριξη από δύο γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις, ωστόσο η κυβέρνηση του Βερολίνο εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στο σχολιασμό ενός τέτοιου διαχωρισμού Βορράς -Νότου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή, δύο γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις (οικογενειακές επιχειρήσεις και νέοι επιχειρηματίες) με επιστολή τους προς την Μerkel, ζήτησαν να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου σχηματισμού που θα περιλαμβάνει μόνο οικονομικά ισχυρά και φορολογικά υπεύθυνα κράτη.
Σημειώνεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους της θα την έφερναν κατέτασσαν ως μια από τις πιο συνετές φορολογικά χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: