Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«Πρώτο κόμμα» η αποχή - Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με την Public Issue

Η αποχή, αναδεικνύεται στο "πρώτο κόμμα" των αυτοδιοικητικών εκλογών. 
Παραμένει σχεδόν στο 40% στο 95,94% της ενσωμάτωσης.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών στις 12 από τις 13 Περιφέρειες θα υπάρξει δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή, με εξαίρεση την περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου που ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαιχαιρίδης έχει υπερβεί το 50%.
Επτά από τις 13 περιφέρειες κερδίζει την πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης το ΠΑΣΟΚ, έναντι των έξι που κερδίζει η ΝΔ...


Θρίλερ στην Ανατολική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησος τα άλλα δύο «ντέρμπι» των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αναλυτικότερα, σαφή νίκη έχει το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός προηγείται με ποσοστό 24,11%. Στην περιφέρεια της Κρήτης και εκείνη του Νοτίου Αιγαίου η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής. 

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης νομάρχης Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα είναι ο νέος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ποσοστό 50,73% ενώ ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια της Κρήτης, με 49,90% .

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Κλέαρχος Περγαντάς, νομάρχης Βοιωτίας, με ποσοστό 39,12%.

Στη Δυτική Ελλάδα ο Απόστολος Κατσιφάρας προηγείται με ποσοστό 43,16%. Σε ντέρμπι εξελίσσεται η αναμέτρηση στις περιφέρειες Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης υπερισχύει του Δημήτρη Δράκου, αλλά οριακά. Νίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 43,24%, όπως και η νίκη του Γιώργου Δακή στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος και αποσπά ποσοστό 46,24%.

Στην Ηπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης δείχνει να κερδίζει το «γαλάζιο» στοίχημα με ποσοστό 44,71%, όπως και στη γειτονική περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου, οποίος προηγείται του Ηλία Μπεριάτου με ποσοστό 30,14%.

Στην Ανατολική Μακεδονία διεξάγεται μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Αριστείδη Γιαννακίδη από το ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε και πάλι μπροστά με 41,79, και του Γιώργου Παυλίδη της ΝΔ. Στο Βόρειο Αιγαίο φαίνεται να επικρατεί ο Παύλος Βογιατζής νομάρχης Λέσβου με ποσοστό 38,26%.

Στη Θεσσαλία, τέλος, ο Κώστας Αγοραστός δείχνει να κερδίζει τον πρώτο γύρο με ποσοστό 38,54%.

Στους δήμους ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται με 35,02% στην Αθήνα, ο Κώστας Γκιουλέκας με 37,86% στη Θεσσαλονίκη και ο Γιάννης Μίχας με 29,82% στον Πειραιά.

Σύμφωνα με την Public Issue, με ποσοστό ενσωμάτωσης 40%, η περιφερειακή επιρροή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 34,5%, ΝΔ 32,6%, ΚΚΕ 10.8%, ΛΑΟΣ 4,1% και ΣΥΡΙΖΑ 4,5%.

Σκαϊ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: