Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Προς Οικουμενική Κυβέρνηση;

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, στην κυριολεξία, ίσως και για το ίδιο βράδυ, δίνουν και παίρνουν, με επικρατέστερο αυτό που θέλει διπλές εκλογές τον Δεκέμβριο.  
Όπως αποκαλύψαμε χθες, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπάρχει- είναι μάλιστα σε γνώση πρώην υπουργού ο οποίος γνωμοδότησε για τη συνταγματικότητά της- αλλά βέβαια ουδείς μπορεί να γνωρίζει για τις πραγματικές προθέσεις του Μαξίμου. 
Μπορεί, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες να συνέταξαν το κείμενο προκειμένου να μπλοφάρουν. 
Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου ασκούνται πιέσεις από την τρόικα να απομακρυνθούν περί των 180.000 συμβασιούχων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, καθώς και στους ΟΤΑ, το πιθανότερο είναι ότι ο ...Γιώργος Παπανδρέου δεν μπλοφάρει
Άλλωστε, και να ήταν στις προθέσεις του δεν θα μπορούσε να το κάνει, αφού οι εξελίξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση των εκλογών. Υπό την προϋπόθεση φυσικά- είναι ο «όρος» που επιτακτικά θέτουν ως προαπαιτούμενο το ΔΝΤ και η Ε.Ε.-  ότι θα προκύψει ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα συνομιλούν αξιόπιστα. 
Και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.  
Οι τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτουν ότι έχει γνώση του παρασκηνίου, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να βολιδοσκοπήθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα πει όχι σε μια οικουμενική, εφόσον φυσικά τα μέτρα του Μνημονίου συμπληρωθούν από άλλα, αναπτυξιακού χαρακτήρα. 
Πάντως, σε περίπτωση συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Γιώργου Παπανδρέου
Το πιθανότερο θα είναι να βρεθεί μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους να ηγηθεί της κυβέρνησης, η οποία, θα πρέπει να σημειωθεί, θα στηριχθεί κοινοβουλευτικά από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως και από άλλες μικρότερες δυνάμεις ή προσωπικότητες.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: