Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Επιδοτήσεις: "Το πρόγραμμα για αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών"


Το πρόγραμμα για αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών
Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 3 εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα ως το 2020, προβλέπει το πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον" που παρουσίασε  η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη στο Ζάππειο Μέγαρο, σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση που θα προέλθει από την εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Το όφελος θα αφορά περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η...
κ. Μπιρμπίλη, το μέσο κόστος για κλιματισμό μιας ελληνικής οικογένειας είναι 100 ευρώ το χρόνο, όμως για τα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν σε ποιοτικά υποβαθμισμένα κτίρια ανεβαίνει στα 190 ευρώ.
Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής δομικών υλικών για παροχή εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων.
Οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν στις αρχές του 2011 και αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ως το τέλος του 2012 σε κατοικίες και σε επαγγελματικά κτίρια.
Για τον τομέα κατοικίας προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακιοί συλλέκτες σε 5.000, "ψυχρές" οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάστση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.
Για τον εμπορικό τομέα το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση προσόψεων σε 3.000 κτίρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης- αερισμού σε 5.000, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτίρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτίρια.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "εξοικονομώ κατ'οίκον" που θα επιδοτεί την ενεργειακή θωράκιση κατοικιών-νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τέσσερις τράπεζες που προσφέρουν δάνεια στους ιδιοκτήτες με επιτόκιο 7,4%, το οποίο μετά την επιδότηση πέφτει κάτω από 5%.

Το πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον" περιλαμβάνει ακόμη επιδεικτικές δράσεις όπως το πράσινο νησί, το οποίο σύμφωνα με την κ.Μπιρμπίλη θα είναι ένα νησί του μεγέθους των Λειψών, το πράσινο ορεινό χωριό, η εγκατάσταση 100 πράσινων οροφών, οι πρασινές γειτονιές, τα πράσινα στρατόπεδα, τα πράσινα σχολεία, και οι πράσινες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς που συμμετείχαν στην εκδήλωση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί να αναζωογονήσει την οικοδομή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ζήτησαν ωστόσο να απαλειφθούν όλα τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προβλήματα για την υλοποίηση των εργασιών, καθώς και περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: