Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Προσπαθούν να μαζέψουν την δήλωση Παπακωνσταντίνου για τη "χρεοκοπία"...

Διαψεύδει εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε ανοιχτός στη γερμανική πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε: “είμαστε αντίθετοι στην πρόταση της Γερμανίας”.
Παράλληλα, τόνισε ότι δημοσίευμα του Dow Jones Newswires σύμφωνα με το οποίο “ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως το να υποχρεωθούν ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση μιας χώρας, όπως επιμένει η Γερμανία, θα ήταν λογικό”, αποτελεί...
ερμηνεία του συντάκτη του άρθρου.
Σε σχετική επικοινωνία του Capital.gr με το συντάκτη του συγκεκριμένου κειμένου, ο δημοσιογράφος του Dow Jones Newswires υπογράμμισε πως η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι ακριβής, και δεν καταλαβαίνει πως μπορεί να την έχει παρερμηνέψει. Παράλληλα, διευκρίνισε πως το Υπουργείο δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του, ή με τα γραφεία του Dow Jones Newswires στην Αθήνα από όσο γνωρίζει, σε σχέση με το ρεπορτάζ.
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:
Ανοιχτός φέρεται να εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη γερμανική πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, αναφέρει το Dow Jones Newswires.
“Η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργεί θέματα ηθικής τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. “Επί της αρχής, κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως λογική”, πρόσθεσε.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν αποτυπώνει την πλήρη φράση του κ. Παπακωνσταντίνου.
Τραπεζικοί αναλυτές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, εκτίμησαν ότι ενδέχεται να αποτελεί ένα πρώτο “άνοιγμα” της κυβέρνησης στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, παρά το γεγονός ότι κατά την ομιλία του στο European Banking Congress, στην ενότητα με θέμα «Fiscal Policy: the public debt challenge», τόνισε ότι είναι επιζήμια η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. «Εάν ανοίξουμε τώρα μια συζήτηση, η οποία περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους και τα haircuts, τότε νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τη ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή – ζημία για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες τις παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη,» τόνισε ο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση ευρωομολόγου επισημαίνοντας ότι θα αποτελούσε ένα καλό συμπλήρωμα στις εθνικές εκδόσεις.
Αναφερόμενος στην ιρλανδική κρίση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα για την ιρλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρουν αποφάσεις.
“Είμαστε τώρα σε ένα σημείο που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και η ιρλανδική κυβέρνηση πραγματοποιεί με προσοχή τις κινήσεις που πρέπει να κάνει”, δήλωσε ο κ.  Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να κάνει εικασίες σε σχέση με το χρονικό περιθώριο που θα χρειαστεί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ιρλανδίας. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η ιρλανδική κρίση είναι διαφορετική από την ελληνική που προκλήθηκε από την εκτόξευση του κόστους δανεισμού.
Εκτίμησε ότι ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τις ιρλανδικές τράπεζες θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πιθανές δημοσιονομικές δυσκολίες αργότερα.  
“Το ιδιωτικό χρέος έχει την κακή συνήθεια να καταλήγει στην κυβέρνηση” σε περιόδους κρίσης, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Τελικά η Μέρκελ μίλησε για ιδιώτες ή για idioten, που είναι πρόθυμοι να δώσουν τα λεφτά τους στον κ. Παπακωνσταντίνου;
Η διάθεση κερδοσκοπίας, στη βάση ότι αυτός ο κύριος έχει υποθηκεύσει ήδη τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος, δεν αναιρεί το γεγονός, ότι πρώτες αποπληρώνονται οι τράπεζες, οπότε οι ιδιώτες μένουν με τα χρεόγηραφα στο χέρι.