Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η ψήφος της μειονότητας κρίνει τη Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Η ψύχραιμη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, την προηγούμενη Κυριακή, δείχνει ότι η ψήφος της μουσουλμανικής μειονότητας έπαιξε καταλυτικό ρόλο υπέρ του ΠΑΣΟΚ
Και, σε μεγάλο βαθμό, καθόρισε την έκβαση της αναμέτρησης της πρώτης Κυριακής.
Ο συνδυασμός που υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Γιώργο Παυλίδη, κέρδισε την πλειοψηφία σε τέσσερις από τους πέντε νομούς, με συνολική διαφορά 14.913 ψήφων.
Η διαφορά αυτή όμως, ανετράπη άρδην στον Νομό Ροδόπης, όπου η επικράτηση του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμού, υπό τον Αριστείδη Γιαννακίδη, με διαφορά 17.325 ψήφων, έκρινε την αναμέτρηση του πρώτου γύρου.
Αναλυτικότερα, ο κ. Γιαννακίδης, με εξαίρεση το...
Νομό Ροδόπης, όπου προηγείται του κ. Παυλίδη (56,30% έναντι 30,60%), στους υπόλοιπους τέσσερις Νομούς της Περιφέρειας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Ειδικότερα, στον Έβρο ο κ. Παυλίδης προηγείται με 45,25%, έναντι 37,61% του κ. Γιαννακίδη, στην Καβάλα η αντιστοιχία είναι 43,29 % έναντι 39,00%, στην Ξάνθη είναι 44,12 % έναντι 37,89%, και στο Νομό Δράμας είναι 41,45% έναντι 40,19%.
Στο ψηφοδέλτιο, δε, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, και στον Νομό Ροδόπης, 5 από τους 7 πλειοψηφίσαντες περιφερειακούς συμβούλους ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Ο πρώτος και ο δεύτερος σύμβουλος, και οι δύο προερχόμενοι από τη μειονότητα, έλαβαν αντιστοίχως 6.969 και 6.945 σταυρούς. Ο, δε, πλειοψηφών μουσουλμάνος σύμβουλος από την πλευρά του υποστηριζόμενου από τη Νέα Δημοκρατία ψηφοδελτίου (Παυλίδης) κατέλαβε την έκτη θέση με 2.063 σταυρούς. Σημειώνεται, ότι ο πρώτος στη σειρά υποψήφιος του συνδυασμού της Νέας Δημοκρατίας έλαβε 3.081 σταυρούς.
Στο Νομό Ροδόπης υπάρχουν δήμοι με υποψηφίους δημάρχους αποκλειστικά μουσουλμάνους (Δήμος Αρριανών, Δήμος Ιάσμου). Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Νομό Ξάνθης (Δήμος Μύκης).
Παρά τους υψηλούς τόνους περί διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας, οι μειονοτικοί συνδυασμοί Ξάνθης και Κομοτηνής παρέμειναν σε μονοψήφιο αριθμό. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου ήρθε τρίτη με τον συνδυασμό «Πρώτο βήμα για την ισότητα» στον Δήμο Κομοτηνής με 8,40% και ο Χουσεΐν Αχμέτογλου επίσης τρίτος με 6,99% στην Ξάνθη.
Η παρουσία του μειονοτικού συνδυασμού στον Δήμο Κομοτηνής, ήταν η αναμενόμενη πολιτική εξέλιξη μετά την πρόσφατη νομιμοποίηση από το Πρωτοδικείο Ροδόπης του μειονοτικού κόμματος «Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας».
Στο δήμο Κομοτηνής επίσης, αν εκλεγεί ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το  ΠΑΣΟΚ (Πετρίδης Γιώργος, προηγείται με 44,35%), εκλέγονται επτά μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ αν εκλεγεί ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας (δεύτερος στον α’ γύρο με 31,32%) εκλέγονται τρεις μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι.
OFF THE RECORD

Δεν υπάρχουν σχόλια: