Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα ψηφίζει

Με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, οι δημότες θα μεταβούν να ψηφίσουν για τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα.

Η ψηφοφορία ξεκκίνησε  στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00 της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 και γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Πρώτα ψηφίζουμε για Δήμαρχο και μετά για Περιφερειάρχη.
Ποιοι ψηφίζουν
α) Όλοι οι δημότες του νέου Δήμου που:

-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992.
-Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου ή της Κοινότητας που από 01.01.2011 θα αποτελούν ένα Δήμο.
β) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά:
-Κατοικούν στην Ελλάδα
-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992
-Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας που κατοικούν (μέχρι και 31.08.2010)
γ) Οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί και
-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992
-Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας που κατοικούν (μέχρι και 31.08.2010)
δ) Οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί και
-Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992
-Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της Κοινότητας που κατοικούν (μέχρι και 31.08.2010)
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους.
Δεν ψηφίζουν
1. Όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα.
2. Όσοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, δηλαδή:
-Οι κάτοικοι του εξωτερικού
-Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
-Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερης από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από το Δήμο της περιοχής τους.
Ειδική άδεια, προκειμένου να ψηφίσουν, μπορούν να ζητήσουν οι Δικαστικοί Λειτουργοί, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών (του Δημόσιου Τομέα) και Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πάνω στα ψηφοδέλτια θα υπάρχει σχετική ένδειξη για το αριθμό των προβλεπόμενων σταυρών.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει το νομό Αττικής και χωρίζεται σε οκτώ (8) Περιφερειακές Ενότητες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους: Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους:Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους: Αθηναίων, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης και Δάφνης - Υμηττού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα περιλαμβάνει τους Δήμους: Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς περιλαμβάνει τους Δήμους: Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων περιλαμβάνει τους Δήμους: Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας και Πόρου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει τους Δήμους:Αχαρνών, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων - Αρτέμιδος και Ωρωπού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής περιλαμβάνει τους Δήμους: Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
Στο παραβάν ψηφοφορίας θα υπάρχει υπό μορφή αφίσας έντυπη ένδειξη με το εξής περιεχόμενο: «ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ σταυρό στον υποψήφιο Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη. ΜΕΧΡΙ …………….. σταυρούς στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους».
Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βορείου, Δυτικού και Νοτίου Τομέα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.
Στις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Ανατολικής Αττικής μέχρι 3 σταυρούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής μέχρι 2 σταυρούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων μέχρι 1 σταυρό.
Την ημέρα των εκλογών, από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι και τη λήξη, η Νομαρχία Αθηνών θα διαθέσει δωρεάν μεταφορικό μέσο για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία θα πρέπει να επικοινωνούν με το Γραφείο Νομάρχη Αθηνών στο τηλέφωνο: 210-6914145.
Για το που ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:
-Το Δήμο που κατοικούμε
-Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης www.ypes.gr
-Την ιστοσελίδα της Νομαρχίας Αθηνών www.nom-athinas.gov.gr και
-Την τηλεφωνική γραμμή της Νομαρχίας Αθηνών 801 1139 000 με αστική χρέωση, που λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: