Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Έως και το 2024 η αποπληρωμή του δανείου...

Αρνήθηκε ότι υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου ο υπουργός Οικονομικών σε σχέση με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η Ελλάδα.

Η επιμήκυνση του δανείου δεν σημαίνει και επιμήκυνση του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνούμενος ουσιαστικά ότι υπάρχει θέμα υπογραφής νέου μνημονίου.
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την Ελλάδα και θα υπάρχει από το 2013 αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο (σε σχέση με το σημερινό) και το ΔΝΤ θα κάνει περιοδικούς ελέγχους αλλά όχι στο πλαίσιο αυτό που ξέρουμε σαν τρόικα.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν και πολλά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μειωθεί το χρέος στο πλαίσιο του ... μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την περίοδο 2012-2014.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ καλές επιδόσεις το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2011 γιατί τότε θα ψηφιστεί από τα ξένα κοινοβούλια η επιμήκυνση και η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.

Διευκρινίσεις για το επιτόκιο
Όπως είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην άτυπη ενημέρωση, αυτή την στιγμή έχουμε κυμαινόμενο επιτόκιο γύρω στο 4% - ενώ είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να διατηρήσουμε και μετά την επιμήκυνση το κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο θα είναι λίγο υψηλότερο από 4%.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι αν θέλουμε μπορούμε να το γυρίσουμε σε σταθερό. “Τώρα το σταθερό είναι 5,5% και με την επιμήκυνση θα ταυτιστεί με αυτό της Ιρλανδίας που είναι 5,8%.
Η επιμήκυνση μπορεί να αφορά το σύνολο του ποσού ή μόνο τις δόσεις που εκκρεμούν. Το ζήτημα αυτό δεν έχει τελεσιδικήσει όπως και το ακριβές ύψος των επιτοκίων.
Αναφορικά με το θέμα αποπληρωμής των δανείων τα τελευταία πόσα θα δοθούν το 2021 (για δόσεις που λάβαμε το 2010) έως το 2024 (για τις δόσεις που λάβαμε το 2013). Δηλαδή πλέον θα θεσπιστεί τετραετής περίοδος χάριτος από τη στιγμή που θα λάβει η Ελλάδα κάθε δόση και εν συνεχεία ένα επταετές περιθώριο για την πληρωμή του ποσού της κάθε δόσης.

Η παράταση δίνει ανάσα στην Ελλάδα
"Η παράταση της αποπληρωμής θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα και ενδεχομένως να διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις αγορές – είναι πιο εύκολο να δανειστείς 50 δισ. ευρώ αντί για 80 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Mιχαήλ Μασουράκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank όπως μεταδίδει το CNBC.
"Ωστόσο, όλα αυτά στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών θα εφαρμοστεί αυστηρά", υπογράμμισε.

Rehn: Η Κομισιόν μελετάει τους όρους για την επιμήκυνση

Η Κομισιόν μελετάει τους όρους για την επιμήκυνση της περιόδου για την αποπληρωμή των ευρώ-δανείων από την Ελλάδα, σημείωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Olli Rehn.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν, και ερωτηθείς σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας  το οποίο θα αγγίξει το 146% του ΑΕΠ, ο Rehn αναγνώρισε πως υπάρχει ένα πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας το 2014 και 2015.

Σε αυτό το σημείο, σημείωσε πως είναι «εξαιρετικά σημαντική» η χτεσινή απόφαση του ECOFIN να ζητήσει γνωμοδότηση από την Κομισιόν για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 7,5 χρόνια, ώστε να ‘συγχρονιστεί’ με την περίπτωση της Ιρλανδίας.

«Εξετάζουμε το θέμα,» είπε ο Rehn, και σημείωσε πως η Κομισιόν θα τοποθετηθεί σύντομα για το θέμα.

Σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξη της χώρας, ο οποίος το 2012 θα αποκτήσει θετικό πρόσημο, από -3% το 2012, ο Rehn τόνισε πως αυτό είναι κάτι εφικτό «λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξει τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να διαφυλάξουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα,» δήλωσε.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως χτες οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επίλυσης Κρίσεων, ο οποίος θα λάβει σάρκα και οστά από τα μέσα του 2013, και υπενθύμισε πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δε θα είναι αυτόματη, αλλά θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε πως υπάρχει μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, με χώρες όπως η Γερμανία, από τη μια, να παρουσιάζουν ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, και χώρες της περιφέρειας να έχουν αδυναμίες λόγω «προκλήσεων στη δημοσιονομική εξυγίανση.»

Η λύση σε αυτό το θέμα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω της εφαρμογής δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαθρωτικών αλλαγών, υπογράμμισε ο Rehn.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων, ο Rehn ανέφερε πως το θέμα έγκειται στην κρίση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, αλλά αποκάλυψε πως τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν θα καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία ‘project-bonds,’ δηλαδή ομολόγων τα οποία θα χρηματοδοτούν μεγάλα project υποδομών.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:
Τα αδιευκρίνιστα σημεία της επιμήκυνσης για την Ελλάδα

Σύνθετες διαπραγματεύσεις θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες εβδομάδες για τα «ανταλλάγματα» που θα απαιτηθούν, ώστε να πιστοποιηθεί από την Τρόικα -και ειδικά από τη Γερμανία- η επιμήκυνση έως το 2021 του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η Ελλάδα.

Οι αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, οδηγώντας σε μείωση στο ήμισυ των δανειακών αναγκών για τα κρίσιμα έτη 2014 -2015 (αναζητούσε 71 και 77 δισ. ευρώ αντίστοιχα) και απομακρύνοντας σενάρια πτώχευσης της οικονομίας. Ωστόσο, απομένει να συμφωνηθούν κρίσιμα σημεία όπως τα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών αναφέρεται ρητά ότι το Eurogroup «θα εξετάσει ταχύτατα την αναγκαιότητα επιμήκυνσης της ωρίμανσης της χρηματοδότησης της Ελλάδος προς αυτή της Ιρλανδίας». Η ρήση ερμηνεύεται ως το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως μένει να αποφασιστούν μία σειρά από θέματα:
- Τα επιτόκια δανεισμού. Χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι ασκήθηκαν πιέσεις να «εξομοιωθεί» και το επιτόκιο με αυτό που θα καταβάλλει η Ιρλανδία, το οποίο υπολογίζεται λίγο πάνω από το 6%.
- Ποιο μέρος του δανείου των 110 δις ευρώ θα αφορά η επιμήκυνση. Δηλαδή αν θα αλλάξει η συμφωνία για το σύνολο του ποσού ή για τα 72 δισ. ευρώ που ακόμη μένουν να εισπραχθούν.
- Οι όροι που θα πρέπει να πληροί η Ελλάδα για τα έτη μετά το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν μέτρα έως και το έτος 2014 καθώς τότε έχει προγραμματιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Τώρα, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν θα ληφθούν πρόσθετες δεσμεύσεις και με ποια μορφή. Δηλαδή αν θα υπάρχει ανάλογη «επιμήκυνση» του Μνημονίου ή θα ακολουθηθεί μία χαλαρότερη συμφωνία (όχι τριμηνιαίας επιτήρησης) για την διασφάλιση του μηδενισμού των ελλειμμάτων και της μείωσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για 3ετή δανεισμό με 2ετή περίοδο αποπληρωμής. Το ιρλανδικό σχέδιο διάσωσης βασίζεται σε 4ετή δανεισμό με 7ετή περίοδο αποπληρωμής.

Αυτό σημαίνει ότι αντί η Ελλάδα να πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα δανεικά την περίοδο Μάιος 2013-Μάιος 2015, αν ισχύσει κατά γράμματα η συμφωνία της Ιρλανδίας, το ποσό θα πρέπει να δοθεί την περίοδο Μάιος 2014-Μάιος 2021. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα «ηρεμήσει» τις αγορές που αμφισβητούσαν την δυνατότητα της Ελλάδος να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους και τη πτώχευση.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο προηγήθηκε της χθεσινής συμφωνίας. Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα είχε «χρεωθεί» στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ημέρες πριν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργος Ζανιάς (υπεύθυνος και για το Μνημόνιο) με τη συμβολή του προέδρου του Οργανισµού Διαχείρισης ∆ημοσίου Χρέους, κ. Πέτρου Χριστοδούλου.

Έντονη παρουσία είχε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κρίσιμες επαφές είχαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος είχε συνομιλίες με τον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και η ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη μεσολάβησε στις επαφές που έγιναν με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος λέγεται ότι στήριξε καθαρά το ελληνικό αίτημα.

Το διακύβευμα ήταν να πεισθούν τα κράτη που αντιδρούσαν, με πρώτο τη Γερμανία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας φάνηκε τελικά διαλλακτικός, δίδοντας το «πράσινο φως» υπό την αίρεση το αίτημα να εγκριθεί και από το γερμανικό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.
Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: