Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το αυτογκόλ του Καρατζαφέρη


Για όσους συνηθίζουν να προσεγγίζουν την πολιτική νηφάλια, αποφεύγοντας τα δυο ιδεολογικά άκρα, και τιθασσεύοντας τις εκτιμήσεις τους στα στενά όρια της κοινής λογικής, είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποτελεί το πιο «επικίνδυνο λαρύγγι»στη σημερινή Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν ξερίζωσε ποτέ από μέσα του τη νοοτροπία του δημοσιογράφου. Και μάλιστα, όχι των σαλονιών, αλλά του μάχιμου και καθημερινού ρεπορτάζ, προκειμένου να βγει η είδηση.
Αυτό του επέτρεψε να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τους αντιπάλους του, σε επίπεδο γνώσης της πληροφορίας.
Για τη διαχείρισή της κατά το δοκούν βέβαια, ούτε λόγος...


Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από μια διαδρομή ετών, κατάφερε να δομήσει έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος στηρίζεται στην έξυπνη ατάκα του εντυπωσιασμού.
Δηλαδή, τη φράση-κλειδί που θα διαπεράσει το τείχος της απόρριψης από το θυμικό του πολίτη-αποδέκτη, και θα αποτυπωθεί στο ασυνείδητο της πολιτικής μνήμης του.
Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν, ενδεχομένως, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που κατάφερνε να στριμώξει μέσα στη Βουλή τον Κώστα Καραμανλή, στα πρώτα χρόνια της «Νέας Διακυβέρνησης», τότε που ο πρώην πρωθυπουργός… έκανε πάρτι, απέναντι κυρίως στον Γιώργο Παπανδρέου.
Σήμερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πιστώνεται με το γεγονός ότι άνοιξε τη συζήτηση για τη «Μεγάλη Κεντροδεξιά».
Και υποχρέωσε τους πάντες να τον ακολουθήσουν στη δημόσια ανταλλαγή εκτιμήσεων, ακόμη και μέσα από τη διάψευση μιας τέτοιας συζήτησης.
Μόνο που, παρορμητικός όπως είναι, έκανε το μοιραίο λάθος; Επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον Πέτρο Μολυβιάτη, για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει θέμα. Αγγίζοντας τα όρια της προσβολής, έναντι του προσώπου του πάλαι ποτέ «δεξιού χεριού» του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Εθνάρχη.
Έτσι, ο Καρατζαφέρης απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει και να ακούγεται, από το σύνολο της Κεντροδεξιάς.
Η βάση της οποίας είναι αμιγώς καραμανλική, πολλοί δε από τους παροικούντες στον συγκεκριμένο χώρο, πιστεύουν ότι ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος, «άδειασε» την πολιτική κληρονομιά του θείου του.
Με το να επιχειρήσει να αφήσει σκιές για τον Πέτρο Μολυβιάτη, το μόνο που κατάφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν να… μαυρίσει ο ίδιος, ως εικόνα του τηλεοπτικού δέκτη, την ώρα που μιλάει, και ο μέσος κεντροδεξιός ψηφοφόρος πλέον, είτε αλλάζει κανάλι, είτε παγώνει την εικόνα και αρχίζει… εξάψαλμο.
Και μάλλον, το κατάλαβε και ο ίδιος ο Γιώργος Καρατζαφέρης το αυτογκόλ που έβαλε, μονάχα όμως αφού μάζευε ήδη τη μπάλα από τα δίχτυα. 
Με αποτέλεσμα, να την πληρώσει… ο Βορίδης.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο Δημοσθένης Μαρίνος είναι δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: