Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Το σχέδιο για την έξοδο στις αγορές


Το σχεδόν 10μηνο «εμπάργκο» δανειοδότησης από τις αγορές, που «επέβαλαν» στις ελληνικές τράπεζες η κρίση και οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του χρέους, θα επιχειρήσει να «σπάσει» το επόμενο διάστημα η Εθνική, δείχνοντας τον δρόμο για τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα και φυσικά για το Δημόσιο.
 
Με «όπλο» τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier I 13,4% και Tier I 14,6%), που της επιτρέπουν να αντισταθμίσει τους κινδύνους από τη μεγάλη έκθεσή της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η Εθνική συζητά ήδη με ξένες τράπεζες τη σύναψη διατραπεζικού δανεισμού ή την έκδοση καλυμμένων ομολογιών.
Σύμμαχός της στη συγκυρία αναδεικνύεται η συζήτηση για παράταση του πακέτου βοήθειας που χορήγησαν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Συζήτηση που, παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας, δρα καταλυτικά στον ...
περιορισμό της επιφυλακτικότητας των αγορών για ελληνικά ομόλογα και κυρίως για αυτά που λήγουν εντός των επόμενων ετών.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τον προηγούμενο μήνα την υψηλότερη άνοδο τιμής μεταξύ των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν οι εκδόσεις που λήγουν εντός της επόμενης τριετίας, τάση που συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μήνα.

Η υποχώρηση των spreads και των CDSs των κρατικών ελληνικών ομολόγων τον τελευταίο μήνα επιτρέπει στην Εθνική να βγει με καλύτερες προϋποθέσεις στις αγορές. Η άνοδος των τιμών και κυρίως η υποχώρηση της αβεβαιότητας για την τύχη της Ελλάδας παρέχουν την ευχέρεια να μειωθεί το cash collateral, τα μετρητά, δηλαδή, που μπαίνουν ως ενέχυρο από τον δανειζόμενο για δανεισμό διατραπεζικής με ενέχυρο ομόλογα ελληνικού δημοσίου.
Δεύτερος σύμμαχος της Εθνικής και συνολικά της Ελλάδας είναι η «διπλωματία των οίκων». Η χώρα μας, ως οικονομία που χρήζει συνολικής αναδιάρθρωσης, προκειμένου να επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια Ελ Ντοράντο για τις ξένες τράπεζες.
Ήδη το Δημόσιο ξεκίνησε να μοιράζει δουλειές συμβούλων, ενώ οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα κυοφορούμενα deals στις τράπεζες θα φέρουν νέες μεγάλες δουλειές και «παχυλές» προμήθειες για τις πέντε -  έξι μεγάλες ξένες τράπεζες.


Παραμένει «αγκάθι» ο υψηλός κίνδυνος
Παρ' όλα αυτά, όμως, το εγχείρημα της σύναψης διατραπεζικού δανεισμού παραμένει δύσκολο, σύμφωνα με treasurers, λόγω της επιμένουσας επιφυλακτικότητας των ξένων τραπεζών να πάρουν πάνω τους ελληνικά ομόλογα και μάλιστα από ελληνική τράπεζα. «Αν μια ξένη τράπεζα είχε "όρεξη" για ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αγοράσει απευθείας από την αγορά λαμβάνοντας και υψηλή απόδοση, παρά να τα πάρει ως ενέχυρο δανεισμού», σημειώνουν οι ίδιοι, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για λόγους «διπλωματίας» να υπάρξει και συμβολικός δανεισμός με ενέχυρο κρατικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου.

Ο δρόμος της διατραπεζικής για τις ελληνικές τράπεζες θα ανοίξει όταν «κλειδώσει» η συμφωνία παράτασης της διάρκειας της βοήθειας σε πέντε ή έξι χρόνια, που είναι και η συνήθης διάρκεια στις παρεμβάσεις του ΔΝΤ, εκτιμούν στελέχη ευρωπαϊκής τράπεζας στην οποία έχει γίνει κρούση για δανεισμό διατραπεζικής.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι προς το παρόν η ΕΤΕ και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν να δανειστούν με ενέχυρο κρατικά ομόλογα τρίτων χωρών.

Ο όμιλος ΕΤΕ διακρατούσε στις 30/6 τουρκικά ομόλογα 3,6 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο και εταιρικά ομόλογα ξένων τραπεζών και εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Εφεδρείες 21 δισ. ευρώ διαθέτει η Εθνική για repos και τιτλοποιήσεις
Συμπληρωματικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κρατικά ελληνικά ομόλογα που λήγουν εντός διετίας - τριετίας. Η Εθνική διαθέτει κρατικά ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν ως το 2014. Πρόκειται για σειρές στις οποίες η ζήτηση επανεμφανίζεται λόγω της μείωσης του ρίσκου που συνεπάγεται ενδεχόμενη παράταση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η Εθνική τους τελευταίους μήνες δανείζεται μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και τα υπόλοιπα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Έως τις 30 Ιουνίου είχε αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα 21,3 δισ. ευρώ (στα τέλη Αυγούστου το παραπάνω ποσό έφτασε στα 22,3 δισ. ευρώ), δίνοντας ως εξασφαλίσεις ομόλογα και δάνεια αξίας 30 δισ. ευρώ. Έναν χρόνο πριν, ο δανεισμός της από την ΕΚΤ ανερχόταν στα 12,3 δισ. ευρώ και δύο χρόνια πριν μόλις στα 2,4 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος της Εθνικής, βάσει των στοιχείων του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης και του μετατρέψιμου, διαθέτει σε εφεδρεία ομόλογα και δάνεια συνολικού ύψους 20,9 δισ. ευρώ που μπορεί να δώσει ως εξασφαλίσεις για άντληση ρευστότητας από τις αγορές. Ειδικότερα, μπορεί να εκδώσει καλυμμένες ομολογίες ύψους 6 δισ. ευρώ, να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ και να ενεχυριάσει ομόλογα ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες η πλέον κερδισμένη, αν οι διεθνείς ανησυχίες για την πορεία του ελληνικού χρέους συνεχίσουν να μειώνονται τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, θα είναι η EFG Eurobank.

Και αυτό γιατί διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 4,7 δισ. ευρώ -σε σύνολο 8 δισ. ευρώ- τα οποία λήγουν εντός της διετίας 2011-12. Ομόλογα των οποίων οι τιμές έχουν ήδη καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εφόσον εγκαθιδρυθεί στις αγορές η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα παρατείνουν για μερικά χρόνια την αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ που προβλέπεται να χορηγήσουν στην Ελλάδα, χορηγώντας πρακτικά μια χρονική επιμήκυνση μέρους του χρέους, το risk premium των παραπάνω ομολόγων θα συνεχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με στελέχη dealing room μεγάλης ελληνικής τράπεζας, και θα αποτελέσουν «διαβατήριο» για την επάνοδο της Eurobank στη διατραπεζική αγορά. 
Του Χρήστου Κίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: