Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Χιλιάδες καταγγελίες για φοροδιαφυγή από συγγενείς και φίλους!

«Βροχή» τα καρφώματα

Την ενεργοποίηση της φορολογικής... συνείδησης των πολιτών έχει πετύχει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από το πλήθος των καταγγελιών για φοροδιαφυγή.  
Όπως απεκάλυψε  στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γ.Καπελέρης ως σήμερα έχουν καταγραφεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα 17.948 καταγγελίες για φοροδιαφυγή. 
Το εντυπωσιακό στις καταγγελίες αυτές είναι ότι ορισμένες συνοδεύονται από έγγραφα στοιχεία, όπως από αριθμούς συμβολαίων, αριθμούς πινακίδων πολυτελών αυτοκινήτων κτλ., που ...
άφησαν έκπληκτους τους ελεγκτές.
«Όλες οι καταγγελίες, επώνυμες ή μη, εξετάζονται προσεκτικά» βεβαιώνει ο κ. Καπελέρης, ο οποίος αναφέρει ότι ήδη το 20% των καταγγελιών αυτών έχει βάση και έχουν ήδη επιληφθεί οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχουν βεβαίως περιπτώσεις καταγγελιών που γίνονται από αντεκδίκηση, από φθόνο ή για επίλυση οικογενειακών διαφορών, αλλά οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένες να τις εξετάσουν όλες δίνοντας προτεραιότητα στις επώνυμες καταγγελίες.
Ο κ. Καπελέρης αναφέρει και την αποτελεσματικότητα των ειδικών φορολογικών ελέγχων που διενεργούνται σε όλη τη χώρα σημειώνοντας ότι εφέτος τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για φοροδιαφυγή ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ.
Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών για φοροδιαφυγή ή για παράνομο πλουτισμό που γίνονται από πολίτες προέρχεται, όπως αποκαλύπτεται, από συγγενείς. Είτε από τα κληρονομικά, είτε από το μοίρασμα της οικογενειακής περιουσίας, είτε ακόμη από φθόνο, συγγενείς καταγγέλλουν τους συγγενείς τους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό» βεβαιώνουν οι ελεγκτές και αποκαλύπτουν μια καταγγελία που τους έγινε μόλις την Τρίτη από συγγενή εναντίον συγγενούς. Αφού περιγράφει εγγράφως τη φοροδιαφυγή που φέρεται ότι έκανε ο συγγενής του σημειώνει στο τέλος της καταγγελίας του: «Αν δεν επιληφθείτε της υποθέσεως και αν δεν διενεργήσετε αμέσως έλεγχο, τότε θα το πληροφορηθώ από το συγγενικό μου περιβάλλον»! Συνήθως οι λεγόμενες ενδοοικογενειακές καταγγελίες για φοροδιαφυγή και για παράνομο πλουτισμό αναφέρονται σε ακίνητα.

Από τις πλέον ιδιόμορφες καταγγελίες που έγιναν (μόλις την περασμένη εβδομάδα) ήταν ενός επιχειρηματία ο οποίος κατήγγειλε την ίδια του την... εταιρεία. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απουσίαζε στο εξωτερικό και ζήτησε από το ΣΔΟΕ να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία του για να ελεγχτούν οι πράξεις (ή οι παραλείψεις) αυτών που άφησε πίσω του να τον αντικαταστήσουν.

Καταγγελίες για φοροδιαφυγή ή για παράνομο πλουτισμό γίνονται επίσης από συνεταίρους σε μια επιχείρηση. Ο ένας συνεταίρος καταγγέλλει τον άλλον συνέταιρο. Με μία μόνο διαφορά: οι καταγγελίες γίνονται αφού οι δύο συνεταίροι τα «σπάσουν».

Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει επίσης από ασθενείς προς τους γιατρούς. Οι καταγγελίες αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στο ότι ο γιατρός τούς ζήτησε «φακελάκι» αλλά επεκτείνονται και στην οικονομική κατάσταση του γιατρού ζητώντας να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: