Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο Γιώργος σκόνταψε…

Με όρους μεταφυσικής, θα έλεγε κανείς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου περνάει ένα “κακό φεγγάρι”.   
(κλικ στο σκίτσο για χαλάρωση)

Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έπειτα, ο Πρωθυπουργός και ισχυρό χαρτί αυτής της Κυβέρνησης, μοιάζει να έχει χάσει τον ορθό βηματισμό του. 
Λες και… κάτι έχει αυτή η Θεσσαλονίκη, που, για να μην ξεχνιόμαστε, κατέστρεψε και τον Καραμανλή το 2008.
Αυτή τη φορά πάντως, ο Γιώργος δεν υπέπεσε σε κάποιο αντίστοιχο πολιτικό αυτογκόλ. Απλώς, πληρώνει το τίμημα από το πλήρωμα του χρόνου
Μετά τις διακοπές τους, και καθώς προετοιμάζονταν για τη νέα σχολική χρονιά, οι Έλληνες-γονείς βίωσαν σε όλη τους την έκταση τις συνέπειες του μνημονίου που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση Παπανδρέου με την τρόικα. ...

Και, καθώς είμαστε λαός που αντιδρά βιωματικά, συναισθηματικά και στιγμιαία, ξέχασαν ότι αν ο Γιώργος δεν είχε δεχθεί να μπει η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει. (;) δικό μας το ερώτημα
Ως λαός άλλωστε, φημιζόμαστε μάλλον για την κοντή μας μνήμη
Και κάπως έτσι, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Οι διαδοχικές στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης δεν της βγαίνουν. Και ο Αντώνης Σαμαράς αρχίζει να εισπράττει, χωρίς ακόμη η Νέα Δημοκρατία να έχει ξεπεράσει το παρελθόν της.
Κάτι οι ατυχείς δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για τον Καραμανλή, κάτι η συζήτηση για την επέκταση του μνημονίου, και κάτι οι εσωκομματικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν, δεν ήθελε και πολύ για να (ψιλο)γυρίσει ο τροχός. 
Το χειρότερο ωστόσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι ότι υφίσταται ρωγμές στο σχεδόν κρυστάλλινο διεθνές προφίλ του. 
Το ρεπορτάζ των Financial Times πως σε μια Σύνοδο Κορυφής, τον Δεκέμβριο 2009, άνοιξε την καρδιά του για το πόσο διεφθαρμένη είναι η χώρα που κλήθηκε να κυβερνήσει, έχει διττό, αρνητικό αποτέλεσμα: 
Προφανώς στο θυμικό των Ελλήνων, που μαθαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός που εμπιστεύτηκαν τους ξεμπροστιάζει δημοσίως ως “διεφθαρμένους”. 
Και ταυτόχρονα, στην εκτίμηση που έχουν οι ξένοι για τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Ο Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: