Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Στήνουν ωρολογιακή βόμβα στον Αστακό!

Με βασικό εργαλείο το νόμο για το «fast track», που προβλέπει την παράκαμψη κάθε νόμιμης ένστασης στην εξέλιξη μια επιχειρηματικής επένδυσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι πολυεθνικές του Κατάρ ετοιμάζονται να μετατρέψουν το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία σε ωρολογιακή βόμβα για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Όπως δημοσιοποιήθηκε χτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ενημέρωσε με επιστολή του τον υπουργό Επικρατείας για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα ότι από ελληνικής πλευράς έγιναν τα αναγκαία βήματα για την προώθηση της επένδυσης και ζητάει αντίστοιχες πληροφορίες για την προετοιμασία της κυβέρνησης του Κατάρ και της Qatar Petroleum International για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία, η συγκεκριμένη μονάδα στον Αστακό θα ...χρησιμοποιεί για καύσιμη ύλη το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, γνωστό ως LPG. Πρόκειται για ένα μείγμα βουτανίου, προπανίου και άλλων αερίων και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάγονται στην ευρωπαϊκή οδηγία «Σεβέζο», που αφορά την «πρόληψη και καταστολή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η κυβέρνηση της Ιταλίας αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Ωστόσο το ρεύμα που θα παράγεται στην μονάδα του Αστακού, προορίζεται για πώληση στην ιταλική αγορά! Το καύσιμο LPG θα αποθηκεύεται στον Αστακό για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και θα μεταφέρεται στην περιοχή μέσω δεξαμενόπλοιων από το Κατάρ.

Το μέγεθος του κινδύνου που προκύπτει για το λαό από τη συγκεκριμένη επένδυση επιβεβαιώνει ο εφιάλτης που έζησε το Μεξικό όταν το 1984 προκλήθηκε έκρηξη σε δεξαμενές LPG στη χώρα. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ άλλοι δεκαπέντε σκοτώθηκαν όταν πέρυσι «έσκασε» βαγόνι τρένου που μετέφερε LPG στην Τοσκάνη της Ιταλίας.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχτηκε την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, αλλά επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίησή της επένδυσης, που θα αποφέρει πολλαπλάσιες αποδόσεις στα κεφάλαια από το Κατάρ.


Όλοι στο κόλπο

Ο Σ. Κουβέλης σημειώνει στην επιστολή του τις κινήσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία ενεργειακού σταθμού στον Αστακό, 



«ανταποκρινόμενη με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καταδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στην άμεση περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ και εξασφαλίζοντας τις βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή του ενεργειακού σταθμού».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην ομόφωνη έγκριση του έργου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά και στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει ότι ανάμεσα στις επιτρεπόμενες χρήσεις στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού είναι και η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

Στην κατακλείδα της επιστολής ο υφυπουργός Εξωτερικών ζητά να συναντήσει τον υπουργό από το Κατάρ το συντομότερο δυνατό με σκοπό να συζητήσουν τα προαναφερθέντα θέματα και να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα που θα επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής του έργου. Το συμφωνημένο από το μνημόνιο συνεργασίας χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η αδειοδοτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε από του χρόνου να αρχίσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα.
Από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: