Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Επαιξε τα «ρέστα» του γιατί θέλει να βγει το συντομότερο δυνατό από το «παιχνίδι»


“Διακαναλική” απόδραση Γιώργου

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα είπε ο πρωθυπουργός και ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που η πολιτική της κυβέρνησης αποδοκιμασθεί στις 7 Νοεμβρίου από το εκλογικό σώμα. 
Όλοι κατάλαβαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μετέτρεψε το προσωπικό του αδιέξοδο σε αδιέξοδο για τη Δημοκρατία και τη χώρα.
Εμμέσως πλην σαφώς επεσήμανε ότι, μόνο η δική του κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ξένου παράγοντα, φθάνοντας στο σημείο να πει ότι κάποια άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου.
Το διακύβευμα που έθεσε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές...

Μόνο εμείς μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση μας είπε ότι με δική μας ευθύνη θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτεια και θα την οδηγήσουμε στη χρεοκοπία!
Το εκβιαστικό δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου απευθυνόταν κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και δη στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία φαίνεται τον τελευταίο καιρό να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από το οικονομικό επιτελείο.
Ο πρωθυπουργός σε πολλά σημεία της συνέντευξής του έδειξε ότι θέλει να απαλλαγεί από το βάρος της ευθύνης που ανέλαβε.
Οι συχνές αναφορές του στη Νέα Δημοκρατία και η επιθετικότητα του λόγου του δεν άφησαν κανένα περιθώριο συνεννόησης, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδοκιμαστεί ο ίδιος θα «συναθροίσει» τα δεδομένα και θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι οδηγεί τον τόπο σε εκλογές!
Βεβαίως στην παρατήρηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ζητάει εκλογές, απέφυγε να απαντήσει!
Με τη διακαναλική συνέντευξη δεν έπεισε για τις ειλικρινές του προθέσεις. Όλοι κατάλαβαν ότι αυτό που παρακολουθήσαμε δεν θα το παρακολουθούσαμε αν οι δημοσκοπήσεις δεν αποτύπωναν τη ραγδαία μείωση της εκλογικής του δύναμης. Και βεβαίως δεν θα έπαιρνε το υψηλό ρίσκο να βάλει το «στοίχημα» αν διαπίστωνε ότι κόμμα του στήριζε την ακολουθούμενη  πολιτική της κυβέρνησής του.
Προφανώς ο Γιώργος Παπανδρέου παίζει μια παρτίδα πόκερ έχοντας απέναντί του στο τραπέζι το ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό σώμα.  
Παίζει τα «ρέστα» του γιατί θέλει να βγει το συντομότερο δυνατό από το «παιχνίδι», γιατί ξέρει καλύτερα από όλους ότι κινδυνεύει να τα χάσει όλα. 
Αυτό είναι το μήνυμα της συνέντευξης για όσους κατάλαβαν τις μύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού. 
Πολύ απλά παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά την ηρωική έξοδο ενός διακαναλικού - διαπλανητικού πρωθυπουργού από την πραγματικότητα.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: