Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το ΔΝΤ βάζει ταφόπλακα στην τρόικα

Τη χαριστική βολή στην τρόικα έδωσε ο επι­κεφαλής του ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο διεθνής ορ­γανισμός κινείται πλέον και επισήμως μόνος του αγνοώντας την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κε­ντρική Τράπεζα, που συνυπογράφουν το μνημό­νιο και την αρχική δέσμευση των τριών να πετύ­χει το «μοντέλο Ελλάδα».
Στη σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον κα­ταστρώθηκε, μεταξύ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συμβούλων του ΔΝΤ, η πολιτική που θα ...
ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμε­νους 12 μήνες, και μαζί με αυτό μπήκε η ταφό­πλακα στην τρόικα όπως την ξέρουμε. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το Ταμείο έδειξε τις προθέσεις του απέναντι στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους και με συνεχείς διαρροές την υπέ­σκαπτε.

Το σχίσμα έγινε ημιεπίσημο όταν, τον Σεπτέμ­βριο, εκπρόσωποι του ΔΝΤ, που συνόδευσαν τον υπουργό Οικονομικών στα roadshows στην Ευρώπη, ανέφεραν στους ενδιαφερόμενους επεν­δυτές ότι η Ελλάδα «θα στηριχτεί και μετά το 2013 εάν χρειαστεί» αφήνοντας άφωνους τους τεχνοκράτες της Ε.Ε., που διαμαρτυρήθηκαν ότι τέτοιες αναφορές υποσκάπτουν αυτό που πήγαι­ναν να προμοτάρουν: ότι η Ελλάδα πάει καλά.

Αμέσως μετά άρχισαν τα δημοσιεύματα σε φίλα προσκείμενες εφημερίδες («Financial Times», «Wall Street Journal») ότι ο Οργανισμός μελετά εναλλακτικά σχέδια για την Ελλάδα, ότι εξετάζεται παράταση των όρων αποπληρωμής και ότι το ΔΝΤ είναι αντίθετο με τη «δυσκίνητη» λογική της Ε.Ε., η οποία είναι φοροεισπρακτική και βαθαίνει την ύφεση.

Με αυτόν τον τρόπο ο Οργανισμός άρχισε να βγάζει την ουρά του έξω από τη διαφαινόμενη αποτυχία του μνημονίου και να ετοιμάζει την «ολική επαναφορά» του ως σωτήρα με ένα (φαι­νομενικά) πιο ευνοϊκό μνημόνιο.

Η επίσημη διάλυση συνεργασίας της τρόικας ήρθε διά στόματος Ντομινίκ Στρος - Καν, ο οποίος, μετά τις συναντήσεις του με τον Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: 

«Εάν οι Ευ­ρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι (στο θέμα της παράτασης αποπληρωμής του χρέους), φυσι­κά θα κάνουμε και εμείς το ίδιο».

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, στο παιχνίδι μπή­κε και ο Παπακωνσταντίνου, που επιβεβαίωσε ότι γίνεται άτυπη συζήτηση για παράταση του μνημονίου «ως επιβράβευση των προσπαθει­ών μας και όχι γιατί αποτύχαμε στους στόχους», όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, οι... φίλτατοι «Financial Times» δημοσίευαν απόρρητους (!) διαλόγους μεταξύ Στρος - Καν, Παπακωνσταντίνου και του επιτρό­που Όλι Ρεν για περίοδο χάριτος δύο ετών στην αποπληρωμή του δανείου, με την οποία φέρεται να συμφωνεί ο Ευρωπαίος επίτροπος (ενέπλεξαν έτσι έμμεσα την Ε.Ε. στη συζήτηση). Προέβαλαν επίσης διαλόγους που δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι οι Αμερικάνοι, με πρόφαση ότι η κρίση στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο εάν δεν αντιδράσει η Ε.Ε., άνοιξαν την πόρτα της ευρω-ζώνης στο ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου - Στρος-Καν (που έγιναν με τις ευλογίες των Αμερικάνων) για την παράταση, σε πρώτη ανάγνωση, έχουν στό­χο να πιέσουν την ευρωζώνη να συμφωνήσει στην παράταση. Διότι παράταση χωρίς το πράσι­νο φως από τους «15», που επωμίζονται το 75% του δανείου, δεν γίνεται. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν συμβουλευτικό ρόλο και μόνο οι αρχη­γοί κρατών των «15» μπορούν να πάρουν τέτοια απόφαση. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, οι δηλώ­σεις κρύβουν άλλα:

1. Για την κυβέρνηση και τον Παπακωνσταντίνου προσωπικά μια παράταση θα ήταν «ανακούφιση». Πληροφορίες του «Π» αναφέ­ρουν ότι, σε συζητήσεις που είχε με στελέχη του ΔΝΤ, εκτός του ότι διαπιστώθηκε πως δεν βγαίνουν τα νούμερα του 2010 και 2011 και θα χρειαστούν νέα επώδυνα μέτρα, φάνηκε ότι η πραγματική οικονομία και η κοινωνία «δεν θα αντέξουν». Άρα απομακρύνεται το σενάριο για επάνοδο στις αγορές στο τέλος του 2011.

Μάλιστα φαίνεται πως το ΔΝΤ «προτρέπει» την κυβέρνηση να κηρύξει εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2011, εάν δεν αντιδράσει έντο­να η κοινωνία στα μέτρα που έρχονται, ή στις αρχές του 2012, με προεκλογική σημαία κάποι­ες κοινωνικές παροχές.

2. Η πρεμούρα «κάντε εκλογές όσο πιο γρή­γορα γίνεται» οφείλεται στο ότι, όσο περ­νάει ο καιρός, θα φαίνεται η φτώχεια στην Ελ­λάδα, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της. Και το ΔΝΤ επιθυ­μεί διακαώς να παραμείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σύμφωνα με τις μελέτες τους, αλλά και την... πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε, σε όσες χώρες «ανέλαβε» το ΔΝΤ οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις καταποντίστηκαν. Άρα το γοργόν και χάριν έχει...


Μυστικός δείπνος με ελληνικό μενού

Στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη το παρα­σκήνιο ήταν έντονο. Μυστικά δείπνα σε πρε­σβείες και ινστιτούτα με Έλληνες και Αμερικά­νους αξιωματούχους και επενδυτές, και μενού την τύχη της Ελλάδας. Κοινός παρονομαστής: «Δεν τη βγάζετε χωρίς αναδιάρθρωση του χρέ­ους». Η κυβέρνηση μοιάζει πως ψάχνει τρόπους να το πράξει χωρίς να φαίνεται. Και ζητάει συμ­μάχους.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΔΝΤ έχουν στόχο ένα νέο μνημόνιο, που, εάν όλα πάνε... κατ' ευχήν (γι’ αυτούς), θα υπογραφεί μεταξύ της Ελλά­δας και του ΔΝΤ μόνο. Η κυβέρνηση θα πάρει ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες της την πλή­ρη στήριξη των αγορών, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι «κάτι έγινε» και να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Ενδεικτικό του πόσο διαχειρίσιμες είναι οι αγορές από τα συγκεκριμένα κέντρα, είναι η απότομη αποκλιμάκωση των σπρεντ των ελληνι­κών ομολόγων μετά τη δήλωση Στρος - Κάν για παράταση του μνημονίου. Και ας δημοσιεύτη­καν την ίδια μέρα τα στοιχεία του προϋπολογι­σμού στο εννεάμηνο, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε εκτός στόχων, όχι μόνο στα έσοδα, αλλά και στις δαπάνες.

Εξανεμίζεται δηλαδή το περίφημο «μαξιλα­ράκι» των 4 δισεκατομμυρίων που έχει εξοικο­νομηθεί από τις περικοπές σε μισθούς και συ­ντάξεις, για το οποίο υπερη­φανευόταν τόσο καιρό ο Παπακωνσταντίνου. Αυτήν τη φορά οι αγο­ρές «αγνόησαν» ότι οι μαύρες τρύπες μεγεθύνονται... «Κα­νονικά» τα σπρεντ θα έπρεπε να κάνουν πάρτι.


Ο κρυφός πόθος του ΔΝΤ

Η επιδίωξη του ΔΝΤ είναι η διάλυση της ευρωζώνης ως έχει σήμερα. Και σίγουρα, εάν πετύχει διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, την πρώτη με χώρα της ζώνης του ευρώ, θα το καταφέρει. Η χρονική στιγμή των δηλώσεων Στρος - Καν δεν είναι τυχαία. Το ΔΝΤ γνωρίζει καλά ότι αυτήν τη στιγμή η Ε.Ε. παλεύει να συμφωνήσει για μια σειρά από ακανθώδη θέματα, όπως η οικονομική διακυβέρνηση και η αυστηροποίηση των ποινών του Συμφώνου Σταθερότητας.


Διαφωνίες

Γνωρίζει ακόμη ότι υπάρχουν διαφωνίες ακόμα και μέσα στην ίδια την ευρωζώνη, που μέχρι τώρα παρουσίαζε ενιαίο μέτωπο. Τα σταθερά βέτο των Βρετανών, σε συνδυασμό με τη γερμανική αδιαλλαξία και υπεροψία, τη φτώχεια των χωρών του Νότου και την Ελλάδα να λειτουργεί ως δούρειος ίππος, έχουν κάνει την Ένωση μπάχαλο. Δύσκολα θα αποφασίσει για τα πιο πάνω θέματα, πόσω μάλλον για παράταση του μνημονίου προς την Ελλάδα, για την οποία απαιτείται ομοφωνία από τους «15».

♦ Η Γερμανία ήδη το απέρριψε επίσημα.

♦ Εάν λάβουμε υπόψη ότι χώρες όπως η Σλοβακία ήδη αρνούνται να καταβάλουν τη δόση που της αναλογεί στο παρόν δάνειο, τότε αντιλαμβάνεστε ότι πολύ δύσκολα η ευρωζώνη θα έρθει σε συμφωνία.

♦ Οι περισσότερες χώρες αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες και με υπέρογκα χρέη τα επόμενα χρόνια, αλλά και με εκλογές. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι επί της ουσίας το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για παράταση της αποπληρωμής του δανείου. Επιδιώκει μια νέα δανειακή συμφωνία, μακροχρόνια, έως και 7 έτη. Να μας δανείσει εκ νέου δηλαδή με όρους που θα βάλει το ίδιο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που «διέρρευσε» σε δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν στον 6ο όροφο του γραφείου του την Τρίτη το βράδυ, ότι, σε περίπτωση που εξακολουθούν να μη μας δανείζουν οι αγορές, θα πάμε σε νέο μνημόνιο! Ο ίδιος, μέχρι και πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ, υπογράμμιζε με περίσσια σιγουριά ότι θα βγούμε στις αγορές μέχρι το τέλος του 2011 και θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο...

Aπό Το Ποντίκι (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: