Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το μνημόνιο στο 25%, το ΟΧΙ στο 60% ! Άρχισαν τα όργανα ...

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Free Sunday», υπό την επίβλεψη του προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητή κ. Πανά, δείχνουν ότι η απόρριψη του μνημονίου από τους ψηφοφόρους παίρνει σαρωτικές διαστάσεις.
Πάνω από τα κόμματα
Εκδηλώνεται δυναμική απόρριψης του μνημονίου, που ξεπερνάει τα κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις. Οι υποψήφιοι που απορρίπτουν την πολιτική του μνημονίου...μοιράζονται μεταξύ τους ένα ποσοστό της τάξης του 60%, αυτοί που στηρίζουν την πολιτική του μνημονίου μοιράζονται μεταξύ τους ένα ισχνό 25%, ενώ το υπόλοιπο 15% των ερωτηθέντων δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του.
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πρώτος στην πρόθεση ψήφου έρχεται ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας, ενώ την τρίτη και την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν ο Γιάννης Δημαράς και ο Αλέξης Μητρόπουλος, «αντιμνημονιακοί» υποψήφιοι περιφερειάρχες που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρός έρχεται δεύτερος στην πρόθεση ψήφου, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε έναν εκλογικό αγώνα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικού περιπάτου. Ο κ. Σγουρός αμύνεται πολιτικά δηλώνοντας ότι ως πολίτης απορρίπτει το μνημόνιο που είναι υποχρεωμένος να προσυπογράψει ως πολιτικός!
Προσδιορίζει το αποτέλεσμα
Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στην Περιφέρεια της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το 40% του εκλογικού σώματος, δίνει το πολιτικό μήνυμα των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών.
Η Περιφέρεια της Αττικής είναι το οικονομικό, διοικητικό κέντρο της χώρας και ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας προσδιορίζει τις κοινωνικές, πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εάν οι ψηφοφόροι της Περιφέρειας της Αττικής απορρίψουν με ένα ποσοστό της τάξης του 70%-75% το μνημόνιο στον πρώτο γύρο των εκλογών, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα δεχθεί φοβερή πίεση για να αλλάξει την πολιτική που εφαρμόζει.
Όποιον επικοινωνιακό μανδύα και να φορέσει στην πολιτική της γύμνια δεν θα μπορεί να εφαρμόσει μία πολιτική που προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις χωρίς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Αυτοδιοικητική «βιτρίνα»
Το Μαξίμου έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την πολιτική πρόκληση που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, γι’ αυτό προσπαθεί να καλύψει την παλλαϊκή απόρριψη της πολιτικής του μνημονίου πίσω από μία αυτοδιοικητική «βιτρίνα». Προσπαθεί να ξεχωρίσει τον αμφιλεγόμενο «Καλλικράτη» από την πολιτική του μνημονίου, ενώ ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικός από οικονομική και κοινωνική άποψη. Το σχέδιο «Καλλικράτης» μεταφέρει ένα σωρό αρμοδιότητες στους δήμους και τις περιφέρειες και προγραμματίζει τη δραστική μείωση των δαπανών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση κατά 3 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης τριετίας. Υπάρχει ειδική παράγραφος στο μνημόνιο που περιγράφει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας που περιλαμβάνονται στον «Καλλικράτη».
Χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και χωρίς να έχουν ρυθμιστεί οι διαχειριστικές και δικαστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, πηγαίνουμε σε δήμους και περιφέρειες με διευρυμένες αρμοδιότητες με μικρότερες δυνατότητες χρηματοδότησής τους. Αυτό σημαίνει ότι βασικές λειτουργίες, που καλύπτουν από τα σχολεία μέχρι τις πολεοδομίες, δεν θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς και θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Πολυδιάσπαση δυνάμεων
Η πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση αναμένεται να αποδοκιμαστεί με εντυπωσιακό τρόπο στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Αττική. Η πολυδιάσπαση και οι ιδιαιτερότητες των «αντιμνημονιακών» υποψηφίων και πολιτικών δυνάμεων διασώζουν προς το παρόν την κυβέρνηση Παπανδρέου, εφόσον δεν υπάρχει μία πολιτική, κοινωνική συμμαχία που να προβάλλει αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα αντιμετωπίσουν, όμως, τη φοβερή πολιτική πίεση της εκλογικής και κοινωνικής βάσης, η οποία θα έχει καταγράψει, με κάθε επισημότητα, τη βασική της αντίθεση στην πολιτική του μνημονίου. Με το οικονομικό 2011 να προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο και από το 2010 και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μην μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση Παπανδρέου αναμένεται να απομονωθεί ακόμα περισσότερο την περίοδο που θα ακολουθήσει τις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές.
Γ. Κύρτσος – City Press

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/10/blog-post_9232.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: