Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γιωργάκη αγορίνα μου γιατί φωνάζει ο θείος Ομπάμα;

Με απορία παρακολουθούν οικονομικοί παράγοντες της Αμερικής όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. 
Τους «σκανδάλισε» ειδικά το παρασκήνιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και η απόφαση του πρωθυπουργού να μετακομίσουν όλοι οι υπουργοί στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. 
Τα σχόλια δεν είναι κολακευτικά και τα μηνύματα κυριαρχούνται από ειρωνεία.
Ο ανασχηματισμός ήταν μια φαρσοκωμωδία από μόνος του. 
Το γεγονός ότι χρειάστηκαν διαβουλεύσεις 45 ημερών για να καταλήξει ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο σχήμα, όπου οι πάντες αναζητούν ακόμα τις αρμοδιότητές τους, έδειξε αναποφασιστικότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού, που δεν εκτιμήθηκε από τους δανειστές της Ελλάδας. 
Είναι βέβαια ικανοποιημένοι για την παραμονή στο υπουργείο Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αν και φαίνεται πως η διάσωσή του οφείλεται σε ...δική τους παρέμβαση. Στην εποχή του μνημονίου και του ελέγχου της χώρας από το ΔΝΤ η αναποφασιστικότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος, υποστηρίζουν στελέχη του Ταμείου.

Στο ΔΝΤ είχαν δείξει εκνευρισμό με την απόφαση του κ. Παπανδρέου να δώσει στον εαυτό του 36 ημέρες διακοπών. Η προτροπή του προς τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο άφησε όσους ασχολούνται με την Ελλάδα με το στόμα ανοικτό από την έκπληξη. Ηταν με την ίδια έκπληξη που αντιμετώπισαν και την είδηση της μετακόμισης του πρωθυπουργού, των υπουργών και της συνοδείας τους στη Θεσσαλονίκη. Οχι μόνο για τα έξοδα που θα απαιτηθούν αλλά για το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες δεν θα εργάζεται κανένας υπουργός και θα «παγώσουν» όλα στην κυβέρνηση. Η απόφαση -όποιος και αν την έλαβε- χαρακτηρίζεται αψυχολόγητη και προϊόν του μυαλού ατόμων που ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις και το προφίλ του κ. Παπανδρέου.

Καλώς ή κακώς η Ελλάδα κατέφυγε στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ.  
Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση δεν έχουν καμία αίσθηση των κινδύνων. 
Δρουν και αντιδρούν ως να έχουμε την πλέον εύρωστη οικονομία του κόσμου. 
Πολιτεύονται ακόμα παλαιοκομματικά και πελατειακά. 
Πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν. 
Η νοοτροπία που έδειξαν τους τελευταίους μήνες δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Μιχάλης Ιγναντίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: