Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αναταραχή στη Θράκη με τον μειονοτικό συνδυασμό


Άγνοια δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ροδόπης Γ.Πεταλωτής

Ο κ. Πεταλωτής εκδηλώνει την πλήρη άγνοιά του, για τη δημιουργία ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στο δήμο Κομοτηνής.  
Δεν κρύβει μάλιστα την ενόχλησή του, διότι εδώ και πολύ καιρό έχει φιλικές σχέσεις με την κα. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, που κατέρχεται ως επικεφαλής του μειονοτικού συνδυασμού -ως «Τουρκάλα», κατά δήλωσή της- στελεχωμένου με πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του τουρκικού Προξενείου.
Ο κ. Πεταλωτής και η κα Μουσταφάογλου ήταν επί... χρόνια νομαρχιακοί σύμβουλοι στη Ροδόπη, και όταν ο κ. Πεταλωτής ορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος πρότεινε την κα Μουσταφάογλου για τη θέση της διοικητού του Νοσοκομείου της πόλης (που δεν εγκρίθηκε, για λόγους που δεν είναι του παρόντος).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στην Κομοτηνή αν γνώριζε από πριν για τη δημιουργία του μειονοτικού συνδυασμού και αφού δήλωσε πλήρη άγνοια, τόνισε «οι πολίτες της Ροδόπης και της Θράκης είναι ώριμοι και μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις και να αμφισβητήσει τα τεράστια άλματα που έγιναν στο παρελθόν στην κατεύθυνση της ισότητας»
Μόνον που η κα Μουσταφάογλου, υποστηρίζει ότι κατέρχεται στις εκλογές διότι «οι Τούρκοι της Θράκης» δεν έχουν ίση μεταχείριση με τους χριστιανούς και «όταν χρειαστεί η μειονότητα μπορεί να γίνει μία γροθιά».

Αυτά βέβαια δεν τα έλεγε δημόσια, όταν είχε συμπεριληφθεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ . 
Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με αυτήν της κας Καραχασάν, η οποία ενώ σπούδασε με υποτροφία Έλληνα επιχειρηματία -που υποστηρίζει τους Πομάκους-, μετ’ ολίγον αποποιήθηκε την πομάκικη καταγωγή της και δήλωσε Τουρκάλα. 
Φαίνεται ότι το τουρκικό Προξενείο κάνει καλή δουλειά.

Στο πλευρό της κας Μουσταφάογλου βρίσκεται ο κ. Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πρόεδρος του DEB, του κόμματος του Σαδίκ που επανασυστήθηκε, και ο οποίος δήλωσε ότι «Οι μαχαλάδες της μειονότητας και της πλειονότητας απέχουν 50 χρόνια, αυτό ακριβώς οδήγησε στην ανάγκη ενός τέτοιου συνδυασμού», και πρόσθεσε «δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τη μειονότητα, αυτή υπάρχει και αυτός ο συνδυασμός θα είναι η φωνή της ΄΄τουρκικής΄΄ μειονότητας».

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν νέα διάσταση μετά από τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, που δίνει μεγάλες εξουσίες στους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν διέφυγε της προσοχής της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μιλλέτ», η οποία στις 23.9.2010, σε ρεπορτάζ της για το μειονοτικό συνδυασμό -που φέρει τίτλο: «Πρώτο βήμα για την ισότητα’- γράφει μεταξύ άλλων: «Με την οριστικοποίηση του σχεδίου ΄΄Καλλικράτης΄΄, άρχισαν για πρώτη φορά στην Κομοτηνή να γίνονται σοβαρές συζητήσεις για την διαμόρφωση ανεξάρτητου συνδυασμού». Και καλεί όλους τους «Τούρκους» να τον υποστηρίξουν.  
Μάλιστα δε, στη συνέντευξη προς τα ΜΜΕ, η κα Μουσταφάογλου και οι υποστηρικτές της μιλούσαν τουρκικά, παρόλο που απευθύνονταν και σε ελληνόφωνα ΜΜΕ.

Ελπίζουμε ότι ο κ. Πεταλωτής, όταν πετύχει τον κ. πρωθυπουργό στην Αθήνα, να του εξηγήσει ότι η κατάσταση στη Θράκη είναι πολύ σοβαρή, τουλάχιστον όσο και «οι προοπτικές της αειφόρας ανάπτυξη της Υφηλίου», θέμα που διαπραγματεύθηκε στο Δελχί.
Ο Μακεδών
VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: