Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί θα αυξηθεί το ρεύμα της ΔΕΗ

Πριν από μερικά χρόνια, στις 1η Απριλίου 2005, σε ένα άρθρο με τίτλο, Ζήτω η ΔΕΗ, είχα πει ότι:
Πιο συγκεκριμένα, στις άλλες χώρες της ΕΕ, οι αντίστοιχες ΔΕΗ αγοράζουν το περισσευούμενο ρεύμα από τους καταναλωτές 4-6 φορές περισσότερο από ότι το χρεώνει. Μην νομίζετε ότι έχει ζημιά, διότι οι υπόλοιποι (που δεν έχουν τέτοια συστήματα) χρεώνονται ένα μικρό πάγιο για να μην ζημιώνεται η ΔΕΗ. Στην Ελλάδα όμως, ενώ πληρώνουμε αυτό τον φόρο καθαρών πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ δεν αγοράζει τίποτα από τους ιδιώτες καταναλωτές που κάνουν ιδιωτική ....
παραγωγή ρεύματος!!!!
Για αυτό τον λόγο άλλωστε, ενώ έχουμε τις δυνατότητες, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ξέρετε ποιος είναι πρώτος; Η Γερμανία!!
Η Γερμανία λοιπόν όχι μόνο έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, αλλά είναι τρίτη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Τώρα λοιπόν που έχει μπει σε εφαρμογή η συμφωνία του Κιότο, μαντέψτε από ποιους θα αγοράζουμε μονάδες ρύπανσης;;;;;
Ναι αγαπητέ αναγνώστη. Οι Έλληνες καραγκιόζηδες γραφειοκράτες και εδώ τα έχουν κάνει θάλασσα. Ενώ η ΕΕ μας έχει διατάξει τώρα και χρόνια να απελευθερωθεί η ενέργεια και ενώ έχει διατάξει τη ΔΕΗ να αγοράζει 4-6 φορές ακριβότερο το ρεύμα από αυτούς που βάζουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (σαν κίνητρο δηλαδή), η ΔΕΗ τους γράφει όλους κανονικά...δε γουστάρει να αγοράζει καθαρή ενέργεια ρε παιδί μου, πως να το κάνουμε!!!
Το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας θα το νιώσουμε σύντονα. Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ (λόγου ολιγωρίας) δεν είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στην συμφωνία του Κιότο, με αποτέλεσμα τώρα θα πρέπει να αγοράζει μονάδες ρύπους με σκοπό να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει … να καίει λιγνίτη και να ρυπαίνει το περιβάλλον.



image


Ενώ θα έπρεπε αυτές οι μονάδες να είχαν αντικατασταθεί τώρα και πολλά χρόνια (η να περιοριστεί η δυναμικότητα τους), εμείς σκάψαμε ένα λάκκο στην άμμο και προσποιούμαστε ότι δεν ξέρουμε τίποτα.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης σε ένα πολύ καλό άρθρο μας εξηγεί πόσο θα είναι αυτό το κόστος και για ποιο λογο θα αυξηθεί το ρεύμα προσεχώς:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_14_02/09/2010_413449
Ενας από τους προσφιλείς στον ελληνικό Τύπο μύθους είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 15-60%. Ετσι η Ελλάδα θα καταστεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία και όλοι οι οικονομολόγοι θα σχίσουν τα πτυχία τους. Ο συνακόλουθος της απελευθέρωσης ανταγωνισμός αντί να μειώσει τις τιμές, θα τις αυξήσει.
Η αλήθεια είναι ότι η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί. Είτε απελευθερωθεί η αγορά, είτε όχι είτε παραμείνει κρατική η ΔΕΗ είτε όχι είτε πουληθούν μονάδες είτε όχι. Κι αυτό γιατί τα τεχνάσματα της ΔΕΗ να παρέχει σε κάποιους φθηνό ρεύμα, εξαντλούνται.
Το πρώτο τέχνασμα έχει να κάνει με τα δικαιώματα ρύπων. Σήμερα και μέχρι το 2013 η ΔΕΗ ρυπαίνει με το αζημίωτο. Αυτό δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, οι οποίες καίνε το πιο καθαρό αλλά και πιο ακριβό φυσικό αέριο. Η ΔΕΗ για κάθε παραγόμενο μεγαβάτ εκπέμπει 863 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω των 350 κιλών ανά μεγαβάτ.
Από το 2013 οι εκπομπές αυτές θα πληρώνονται. Η Greenpeace υπολόγισε ότι αυτό το κόστος για την ΔΕΗ θα είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν σκεφθούμε ότι πέρυσι (μια κατά κοινή ομολογία καλή χρονιά για τη ΔΕΗ) η εταιρεία είχε κέρδη 693 εκατομμυρίων, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε στα χέρια μας «Ολυμπιακή». Μόνο που θα είναι πολύ ακριβότερη. Αυτά τα δύο δισ. εμείς θα τα πληρώσουμε, είτε απευθείας ως καταναλωτές είτε εμμέσως ως φορολογούμενοι, διά του κρατικού προϋπολογισμού.
Όποτε, λόγου ολιγωρίας της ΔΕΗ και λόγου τον πόλεμο που έκαναν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ενάντια στις καθαρές μορφές ενέργειας, τώρα το ρεύμα θα μας κοστίζει περισσότερο διότι, δεν κάναμε σχεδόν καμία επένδυση σε καθαρές μορφές ενέργειας τόσα χρόνια και τώρα οι ρύποι θα μας κοστίζουν ο κούκος αηδόνι.



image


Και όλα αυτά για να έχει το πάνω χέρι η ΔΕΗ, σε μια αγορά που θα έπρεπε να έχει απελευθερωθεί τώρα και πολλά χρόνια, αλλά δεν απελευθερώθηκε στο όνομα του ότι η ΔΕΗ είναι κοινωφελές οργανισμός και ανήκει στον λαό.
Η κατάληξη είναι ότι αν θα αυξηθεί το ρεύμα, δεν θα έχει τίποτα να κάνει με την επερχόμενη απελευθέρωση. Θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνει ότι γουστάρει και κανένας δεν της έχει αντισταθεί τόσα χρόνια. And you can take that one to the bank also.
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: