Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Θα παιχτεί ντέρμπι στον δήμο Θεσσαλονίκης;

Μάχη στήθος με στήθος θα δώσουν για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Γιάννης Μπουτάρης...


...όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος, καθώς τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εικόνα που έχουν σχηματίσει για αυτούς οι πολίτες, τα ποσοστά τους είναι απολύτως ανάλογα.
Αναλυτικά, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος της ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει το 37,3% των ψήφων και ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά το 34,5%.
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλη...
απόσταση, με τον Στ. Παπαθεμελή να αποσπά το 5,4%, τον υποψήφιο του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος να αγγίζει το 5,2% και τους Τρ. Μιταφίδης και Μπ. Μπαρμπουνάκης να κυμαίνονται μεταξύ 2,1% και 2,4%.
Το ντέρμπι μεταξύ των δύο «δημοφιλέστερων» υποψηφίων φαίνεται να συνεχίζεται και στο δεύτερο γύρο, αφού η διαφορά τους παραμένει στα όρια του στατιστικού σφάλματος και ειδικότερα ο Γ. Μπουτάρης συγκεντρώνει την προτίμηση του 42,7% και ο Κώστας Γκιουλέκας ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 42,1%.
Όσον αφορά τον συσχετισμό θετικών και αρνητικών κρίσεων οι δύο υποψήφιοι καταγράφουν ακριβώς ίδιο ποσοστό στις θετικές γνώμες (54,3%), ενώ οι αρνητικές γνώμες διαμορφώνονται στο 38,9% για τον Κ. Γκιουλέκα και στο 38,4% για τον Γ. Μπουτάρη.
Παράλληλα, η υποψηφιότητα του Κ. Γκιουλέκα καταφέρνει να κερδίσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009, αλλά και το 13,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Στην αντίπερα όχθη, ο Γ. Μπουτάρης προσελκύει ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 7,3%, ενώ έχει μεγάλη υποστήριξη από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων (33,7%).
Τέλος, οι δύο βασικοί υποψήφιοι καταγράφουν την ίδια διείσδυση σε άνδρες και γυναίκες ψηφοφόρους , ενώ στον διαχωρισμό των ψηφοφόρων ανάλογα με την ηλικία ο κ. Μπουτάρης έχει μεγαλύτερο ακροατήριο στις ηλικίες 18-34 ετών και ο κ. Γκιουλέκας στους άνω των 55 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: