Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Στα σκαριά και επιτήρηση για το χρέος

Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες αρχίζουν σήμερα, με αποκλειστικό θέμα το νέο αυστηρότερο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας της Ε.Ε.
Συνεδριάζει η ομάδα δράσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, με στόχο να υπάρξει κοινή θέση τουλάχιστον για κάποιες από τις προτάσεις που έχουν τεθεί. Επιθυμητό είναι να υπάρχει μια βάση συμφωνίας στις βασικές αρχές για τους ηγέτες της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου.
Αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το... «ευρωπαϊκό εξάμηνο», δηλαδή για τον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών πολύ πριν εγκριθούν από τη Βουλή (θα κατατίθενται στην Ε.Ε. από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους) και την υποβολή συστάσεων «προσαρμογής» από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Επίσης, συζητούνται τα αιτήματα κρατών να δικαιούνται έναν χρόνο παράταση στη μείωση του ελλείμματος αν κάνουν ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Πρόκειται μόνο για την... κορυφή του παγόβουνου των αλλαγών στον τρόπο εποπτείας. Ο σκληρός πυρήνας είναι το χρέος, αφού προτείνεται να επανέλθει το αρχικό κριτήριο (60% του ΑΕΠ) και όσα κράτη το ξεπερνούν (η Ελλάδα έχει υπερδιπλάσιο) να τελούν υπό επιτήρηση. Πολλά κράτη είναι αντίθετα με το μέτρο, όπως επίσης και με την πρόταση να μην έχουν δικαίωμα ψήφου «κακά» κράτη, που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις.
Επισήμως οι προτάσεις της Επιτροπής θα έρθουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά οι ηγέτες της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να ανακόψουν τους φόβους για νέο κύμα κρίσης επιθυμούν να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες πιο γρήγορα.
Την Ελλάδα στις συναντήσεις εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με τον πρόεδρο τού ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά. Θα συζητηθεί επίσης η πρόταση για την επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Από την ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας
(Τα γραφήματα προέρχονται από το NewsIt)

Δ.Ν.Κ. 
Ανεμογκάστρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: