Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Λύση μέσω Βουλγαρίας για το «πάγωμα» στην επιστροφή ΦΠΑ

Ποιο τρικ έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν κάποιες επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της επιστροφής του ΦΠΑ

Μια νέα τάση τείνει να καθιερωθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως στις τάξεις των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, οι οποίοι αναζητούν κάθε τρόπο για να τονώσουν τη ρευστότητά τους που έχει πληγεί σοβαρά λόγω της κρίσης και των ασφυκτικών πρακτικών του κράτους, που πότε βγάζει μια έκτακτη εισφορά, πότε αργεί να πληρώσει προμηθευτές του και πότε καθυστερεί να επιστρέψει το ΦΠΑ.
Έτσι, μετά τη λύση της… αλλαγής έδρας σε γειτονικές χώρες με χαμηλό συντελεστή φορολογίας στα κέρδη, ένα ανάλογο, καθ’ όλα νόμιμο, τρικ έχει αρχίσει και εφαρμόζεται από κάποιους για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της επιστροφής του ΦΠΑ, το οποίο έχει εξελιχθεί σε βραχνά, αφού ως γνωστόν, για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, καθυστερεί τραγικά.
Τι ακριβώς έχουν μηχανευτεί οι επιχειρηματίες; 
Με δεδομένο ότι –όσο κι αν ακούγεται παράξενο- το βουλγαρικό δημόσιο ανταποκρίνεται με πιο μεγάλη συνέπεια και αξιοπιστία σε αυτό το θέμα, επιστρέφοντας το ποσό του ΦΠΑ σε διάστημα λιγότερο του μήνα από τη μέρα υποβολής των δικαιολογητικών, πολλοί έχουν προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών εμπορικού αντικειμένου στη γειτονική χώρα. 
Με τον τρόπο αυτό, μέσω της θυγατρικής δηλαδή, αγοράζουν, για παράδειγμα, πρώτες ύλες από τρίτες χώρες, για τις οποίες ισχύει καθεστώς ΦΠΑ ή άλλοι φόροι, πληρώνουν στο βουλγαρικό δημόσιο ό,τι τους αναλογεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, κατόπιν, τους επιστρέφει μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το ΦΠΑ. 
Ως εκ τούτου η ρευστότητα της επιχείρησης ουσιαστικά δεν επηρεάζεται –ή τουλάχιστον είναι σε εξαιρετικά καλύτερη μοίρα από ό,τι στην Ελλάδα- παρά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, η συναλλαγή γίνεται νομίμως μεταξύ της μητρικής και της θυγατρικής, με τα παραστατικά της αγοραπωλησίας, μόνο που πλέον δεν συντρέχει λόγος υποβολής ΦΠΑ, διότι πρόκειται για ενδοκοινοτική συναλλαγή.
17/09/2010 5:39 | © VORIA.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια: