Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το «αντιμνημόνιο» του Αντώνη Σαμαρά

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει την πρόταση της παράταξης για την αποκατάσταση των ομάδων που, όπως υποστηρίζει, επλήγησαν από τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση
Το «αντιμνημόνιο» της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την παρθενική του ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. 
Η παρουσία του στη διοργάνωση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού στην ουσία συνιστά την έναρξη ενός κρίσιμου προεκλογικού αγώνα, στον όποιο ο κ. Σαμαράς έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του Μνημονίου, των συνεπειών του και των μέχρι σήμερα επιλογών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
Ήδη από τη Δευτέρα, το επιτελείο της Ρηγίλλης...
εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να συμπληρωθεί και να επικαιροποιηθεί το «πακέτο» των προτάσεων που θα ανακοινώσει ο κ. Σαμαράς, ο βασικός κορμός του οποίου έχει ήδη παρουσιαστεί στις αρχές Ιουλίου. Λόγω και του χαρακτήρα της διοργάνωσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να πείσει το ακροατήριό του και για την ορθότητα της επιλογής του να καταψηφίσει το Μνημόνιο αλλά και για τη θέση την οποία με επιμονή προβάλλει, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, λιγότερο επώδυνος για τους πολλούς, από εκείνον που μέχρι σήμερα ακολουθεί η κυβέρνηση.
Οι δύο βασικοί άξονες επί των οποίων θα στηριχθεί η ομιλία του είναι η επιτακτική ανάγκη τόνωσης της αγοράς το ταχύτερο δυνατό και τα μέτρα προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες έχουν πληγεί κατά προτεραιότητα και με σφοδρότητα από τα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης.

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο κ. Σαμαράς θα είναι εξαιρετικά οξύς στην κριτική του προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως θα τονίσει, παρά την υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θέλησε να αξιοποιήσει καμιά από τις μέχρι σήμερα προτάσεις και, αντ’ αυτού, επιμένει σε μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια εγκλωβίζει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται ενόψει της ΔΕΘ, τα στελέχη της Ρηγίλλης κάνουν λόγο για πλήρη δικαίωση των έως σήμερα επισημάνσεων και προειδοποιήσεων της ΝΔ και εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να απαριθμήσει μία προς μία τις προτάσεις αλλά και τις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να καταδειχθεί ότι η στάση του κόμματος εμφορείται από εθνική συνείδηση και υπευθυνότητα. Αυτή θα είναι ουσιαστικά και η απάντηση του κ. Σαμαρά στην κριτική που έχει δεχτεί για την απόφασή του να καταψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Για τον αρχηγό της ΝΔ είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο μέτρα-αντίβαρο στην ύφεση, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, μεγάλες κατηγορίες επαγγελματιών θα βρεθούν πολύ σύντομα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ η ύφεση στην αγορά θα έχει σημαντική επίπτωση και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αύξηση των εσόδων.
Στη λογική αυτή, θα σημειώσει ότι τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν με το Μνημόνιο θα μειώσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 5,5% μέσα στο 2010 και κατά επιπλέον 1,1% το 2011, και θα καλέσει την κυβέρνηση να μην σκεφτεί καν να λάβει άλλα τέτοιου είδους μέτρα περιοριστικής πολιτικής, αλλά να στρέψει την πολιτική της σε μέτρα τόνωσης της αγοράς. Για την εξοικονόμηση των πόρων που θα απαιτηθούν, ο κ. Σαμαράς θα αντιπροτείνει περικοπές που εξουδετερώνουν το έλλειμμα και λήψη μέτρων όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία, όπως θα καταδείξει, μπορεί να οδηγήσει, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε εξασφάλιση 50 δις ευρώ και, ως εκ τούτου, στην καθαρή μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 10%, ήτοι κατά 30 δις ευρώ.

Οι προτάσεις Σαμαρά

Με ιδιαίτερη έμφαση θα αναδείξει ο αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης και τα λεγόμενα «επανορθωτικά» μέτρα που προτείνει η ΝΔ για την ανακούφιση των ασθενέστερων. Πρώτο στη λίστα θα είναι η δέσμευση του κόμματός του για αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να πείσει το ακροατήριό του ότι η κριτική που υφίσταται περί ανεύθυνου λαϊκισμού είναι εκ του πονηρού και στερείται βάσης. Στη λογική αυτή, πλην των συγκεκριμένων προτάσεων που θα παρουσιάσει για τη στήριξη της αγοράς αλλά και των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, θα προτρέψει την κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, θα πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους με μόνο κριτήριο το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, σε συμψηφισμό των οφειλών από και προς το Δημόσιο μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών, σε εσωτερικές μετατάξεις στο Δημόσιο και, φυσικά, στην ταχύτερη αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, το σχέδιο για την εξυγίανση του οποίου ολοκληρώθηκε επί Νέας Δημοκρατίας. Θα προτείνει ακόμη προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων ανά ασθενή ώστε να υπάρξει προϋπόθεση διαφάνειας, ηλεκτρονική στιγμιογράφηση κ.ά.
Το βάρος της προετοιμασίας της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη θα σηκώσει ο αρμόδιος για την οικονομία και την ανάπτυξη αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε καθημερινή συνεργασία με τους τομεάρχες του κόμματος προκειμένου να επιμεληθεί των στοιχείων και των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο αρχηγός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.
Πλην της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει σειρά επισκέψεων και περιοδειών ανά την επικράτεια, προκειμένου αφενός να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ και αφετέρου να κοινωνήσει το μήνυμα του κόμματός του ενόψει των εκλογών για τους δήμους και τις περιφέρειες.
ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ / Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: