Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ντόρα Μπακογιάννη: «Οι συνταξιούχοι δικαιούνται με βάση το μνημόνιο αυξήσεις 3% για το 2011 τις οποίες οφείλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση.»


Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη ΔΕΘ δήλωσε ότι πρόθεση του είναι να στηρίξει τους συνταξιούχους «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας»
Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Παπανδρέου έχει δυνατότητες,  αν αποφασίσει να διαπραγματευτεί με αποτελεσματικό τρόπο με  την τρόϊκα, να ενισχύσει το  εισόδημα των υνταξιούχων.
Τόσο στο μνημόνιο όσο και στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται για το 2011 η «μη χορήγηση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκ. Ευρώ». 
Η πραγματική αύξηση του πληθωρισμού έχει όμως κατά πολύ υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις του ...
μνημονίου.
Με ευθύνη και της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός προβλέπεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο να προσεγγίσει το 4,75% το 2010, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, επί των οποίων είχε βασιστεί η υλοποίηση προγράμματος (1,9%), με αποτέλεσμα η εξοικονόμηση να υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκ. Ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα του αρχικού μνημονίου εις βάρος των συνταξιούχων, οι οποίοι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο όπως ψηφίστηκε στη Βουλή , δικαιούνται μια αύξηση της τάξεως του 3%, για το 2011, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών που προκαλεί η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

Καλείται συνεπώς η κυβέρνηση να θέσει αποφασιστικά το θέμα αυτό στην τρόικα και να σταματήσει την πολιτική εγκατάλειψης των συνταξιούχων, οι οποίοι ως κοινωνική ομάδα καλούνται ήδη να πληρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με 2,9 δις ευρώ ετησίως (χωρίς να ληφθεί καν υπ' όψη η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ), περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: